EVROPSKO PRVENSTVO

NE: Švedska 
in BiH, DA: Ukrajina 
in Madžarska

Objavljeno 15. oktober 2015 14.22 | Posodobljeno 14. oktober 2015 23.11 | Piše: Rok Tamše

Znani so potencialni tekmeci slovenskih nogometašev na poti do eura 2016.

Kot zadnji so si neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo 2016 v Franciji zagotovili nogometaši Hrvaške in Turčije; prvi kot drugouvrščeni v skupini H, drugi kot najboljša tretjeuvrščena ekipa vseh devetih skupin. Privržence slovenske reprezentance je razplet zadnjih tekem rednih kvalifikacij zanimal v luči dodatnih kvalifikacij, saj je zdaj znano, kdo so potencialni nasprotniki čete selektorja Srečka Katanca sredi novembra. To so reprezentance BiH, Ukrajine, Švedske in Madžarske.

Nostalgija z Ukrajino

Ve se, Ukrajina je slovenska stranka iz zgodovinskega novembra 1999. V dodatnih kvalifikacijah za euro 2000 na Nizozemskem in v Belgiji je Slovenija na nekdaj kultnem stadionu za Bežigradom Ukrajino premagala z 2:1. Vzhodnjaki so povedli z golom Andreja Ševčenka, v drugem polčasu pa sta udarila Zlatko Zahovič in Mile Ačimović, ki je z legendarnim golom s praktično sredine igrišča premagal Aleksandra Šovkovskega. Štiri dni pozneje je v Kijevu Miran Pavlin zagotovil minimalno zmago in prvo uvrstitev slovenske izbrane vrste na veliko tekmovanje. Današnja zasedba Ukrajine je v skupini C zaostala za Španijo in Slovaško, do zadnjega je bila v igri za drugo mesto, a je doma klonila pred Španijo (0:1). Sedeminšestdesetletni selektor Mihajlo Fomenko je proti evropskim prvakom poslal v boj naslednjo enajsterico: Pjatov, Kučer, Stepanenko, Jarmolenko, Konopljanka, Ševčuk, Rotan, Fedeckij, Garmaš, Rakitskij, Kravec. Ukrajinsko reprezentanco sestavljajo večinoma igralci Šahtarja iz Donjecka in Dinama iz Kijeva, prvi zvezdnik pa je 26-letni vezist španske Seville Jevgen Konopljnaka, ki smo ga lahko videli tudi v letošnjem finalu evropske lige, ko je z Dniprom sicer izgubil prav proti Sevilli, a si je že poleti zaslužil prestop v ta klub. Da bi po 16 letih ponovno doživljali evforijo po zmagi nad Ukrajino? Morda bi šlo. Sicer smo se z Ukrajinci srečali še prej, v kvalifikacijah za EP 1996, kjer smo jih premagali in z njimi tudi remizirali. Stranka, torej.

Zlatan? Ne, hvala

O Švedih s superzvezdnikom Zlatanom Ibrahimovićem, ki so osvojili tretje mesto v skupini G za Avstrijo in Rusijo, smo na teh straneh podrobneje pisali v včerajšnji izdaji. Tudi v primeru teh rumeno-modrih (oprema barve kot pri Ukrajincih) gre za tekmeca, ki si ga v dodatnih kvalifikacijah preprosto ne želiš. Tako Ukrajina kot tudi Švedska pa sta seveda povsem premagljivi moštvi. Švedska je v kvalifikacijah izgubila le proti Avstriji (doma) in Rusiji (v gosteh). Ukrajinci so trikrat položili orožje (proti Slovaški doma ter Španiji doma in v gosteh). S Švedi se Slovenci še niso pomerili.

Madžari so v skupini F gledali v hrbet Severni Irski in Romuniji, s katero so se do zadnjega kroga borili za drugo mesto, a so izgubili v Grčiji s 4:3. Vodi jih 52-letni nemški trener Bernd Storck, ki je v Pireju izbral tole enajsterico: Kiraly, Kadar, Fiola, Elek, Dzsudzsak, Nemeth, Gera, Böde, Lovrencsics, Leandro, Juhasz. Pozabite na madžarsko lahko konjenico iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja! V njihovem moštvu ni igralca težkega kalibra, imajo pa izkušeno, homogeno in kompaktno moštvo borbenega duha. Vratar Gabor Kiraly (97 nastopov), branilca Roland Juhasz (89) in Vilmos Vanczak (78), vezist Balazs Dzsudzsak (83) in napadalec Zoltan Gera (71) so senatorji madžarske vrste, za katero igra tudi 33-letni brazilski vezist Leandro (15 nastopov). Večina jih igra v domačih klubih, na tujem jih je največ na Poljskem. Madžari so v kvalifikacijah izgubili dve tekmi (proti Severni Irski doma in Grčiji v gosteh), a so kar štirikrat remizirali in štirikrat zmagali. Slovenija je doslej z Madžarsko odigrala le štiri prijateljske tekme, nazadnje daljnega leta 2008, ko je Mirnes Šišić zabil gol za zmago v Zalaegerszegu.

Žreb skupin 12. decembra

Na euro 2016 so se poleg gostiteljice Francije po rednem delu kvalifikacij uvrstile še Avstrija, Anglija, Islandija, Češka, Severna Irska, Portugalska, Španija, Švica, Italija, Belgija, Wales, Albanija, Romunija, Nemčija, Poljska, Rusija, Slovaška, Hrvaška in najučinkovitejša tretjeuvrščena reprezentanca Turčija. Dvajseterici se bodo priklju- čile še štiri zmagovalke iz dodatnih kvalifikacij. Petnajsto evropsko prvenstvo bo od 10. junija do 10. julija v devetih mestih in na desetih stadionih v Parizu (dva stadiona), Lyonu, Lillu, Bordeauxu, Nici, Marseillu, Lensu, St. Etiennu in Toulousu. Prvič bo na turnirju sodelovalo 24 reprezentanc, ki bodo razdeljene v šest skupin po štiri ekipe. Žreb skupin bo 12. decembra v Parizu.st skupin po štiri ekipe. Žreb skupin bo 12. decembra v Parizu.


Ne bi niti v bosanski lonec

Kaj pa če bi vendarle spremljali jugoobračun Slovenije z reprezentanco Bosne in Hercegovine? V tem primeru bi bili nedvomno priča obsednemu stanju v obeh državah, navijaškim strastem brez primere, kjer bi bili obe tekmi zanesljivo uvrščeni v kategorijo najvišjega tveganja. Bosanci so se v skupini B uvrstili za Belgijo in Walesom, izgubili so tri tekme (senzacionalno proti Cipru doma na startu kvalifikacij ter proti Izraelu in Belgiji v gosteh). Nazadnje so zmagali na Cipru s 3:2, 55-letni selektor Medmed Baždarević pa je v odsotnosti poškodovanega prvega zvezdnika Edina Džeka na igrišče poslal naslednjo začetno postavo: Begović, Spahić, Vranješ, Medunjanin, Ibišević, Pjanić, Mujdža, Šunjić, Lulić, Zukanović, Višća. Džeko in Miralem Pjanić sta zvezdnika Rome, Asmir Begović je vratar Chelseaja, Samir Spahić igra za Hamburger SV, Vedad Ibišević za berlinsko Hertho... Hočete še? BiH je lani v Braziliji prvič v zgodovini igrala na svetovnem prvenstvu, skoraj vsi glavni igralci so ostali na kupu. Bosanci še niso nikoli igrali na euru, torej v njih tli neizmerna želja po novem podvigu. S to reprezentanco je Slovenija februarja 2013 odigrala prijateljsko tekmo v Stožicah in izgubila s 3:0. To je bila prva tekma selektorja Srečka Katanca v njegovem drugem mandatu na klopi Slovenije. Tudi novembra leta 2008 je v Ljudskem vrtu Slovenija izgubila proti BiH s 4:3. V kvalifikacijah se ti dve ekipi še nista srečali.

Deli s prijatelji