LIGA PRVAKOV

Nadzvočni beli balet je preplesal bavarske balerine

Objavljeno 25. april 2014 12.20 | Posodobljeno 24. april 2014 22.13 | Piše: M. U.

Benzema Realu prinesel prednost v prvi polfinalni tekmi LP z Bayernom.

Bela baletnika Sergio Ramos in Pepe sta umirila Francka Ribéryja, ki ni imel niti solistične vloge. Foto: Reuters

Lepotica polfinala nogometne lige prvakov, uvodna tekma med Realom in Bayernom na stadionu Santiago Bernabéu, je madridskemu klubu prinesla rezultatsko prednost z 1:0 (zadel je Karim Benzema v 19. minuti), a niti igre je ves čas pletel bavarski klub. Münchenčani večje posesti žoge (63 odstotkov) niso znali s čarovniško palico pretvoriti v zadetke, v napadu so bili brezidejni, in v povratni tekmi v torek jih čaka naporno delo, da umirijo morilske nasprotne napade belega baleta. Ob nemoči pri zaključku akcij pa sta tokrat gostujoča krilna napadalca Franck Ribéry in Arjen Robben naletela tudi na dobro zaprti bočni strani, ko so ju realovci pri branjenju tudi podvajali.

Kako lahko bodejo Realove ose, sta pokazala tudi bliskovita napada pri priložnostih Cristiana Ronalda in Ángela di Maríe, a sta Portugalec in Argentinec sama pred tekmečevim čuvajem mreže Manuelom Neuerjem žogo poslala čez okvir vrat. Za kraljevi klub je po štirih tekmah odsotnosti zaradi poškodbe zaigral Cristiano Ronaldo, prehlajeni Valižan Gareth Bale pa je v igro, prav namesto Fifinega najboljšega igralca na svetu oziroma dobitnika zlate žoge, vstopil v drugem polčasu, šestnajst minut pred koncem. Ravno zaradi tega je bil domači trener Carlo Ancelotti še posebno zadovoljen z dosežkom svojih varovancev. »Sicer ne maram, da tekmecem prepuščamo posest žoge. Nemogoče jo je vso tekmo imeti v nogah, še posebno proti Barceloni in Bayernu je tako. Nogomet pa ni le posedovanje žoge, je tudi branjenje, nasprotni napadi in drugo. S takšnima Ronaldom in Balom, bila sta na polovici svoje optimalne pripravljenosti, ni lahko igrati tako dobro. S Cristianom tudi nismo želeli preveč tvegati, igral pa je dobro, žrtvoval se je tudi za obrambne naloge. Oba z Balom bosta v torek še boljša. Izid je dober, a vemo, kaj nas čaka v Münchnu,« je razložil sivolasi Italijan, prvo sezono na klopi kastiljskega nogometnega ponosa.

Realovci so atleti

Bavarski Katalonec Pep Guardiola, ki vodi Bayern, je priznal, da so njegovi fantje imeli težave z bliskovitimi nasprotnimi napadi domače enajsterice. »Real ima nogometaše, ki so pravi atleti. Lahko je zdaj reči, da bi morali igrati bolj globoko, a hitreje, ko je šla žoga naprej, tako hitro se je, ko jo je imel v nogah Real, tudi vrnila. To pa je zelo nevarno. Poleg tega tokrat v napadu nismo imeli pravega zaključka,« je menil Pep, ki je na Santiago Bernabéuu doživel prvi poraz v osmih tekmah, kot trener Barcelone je bil namreč neporažen. O povratni tekmi na Allianz Areni pa je dodal: »Menim, da bo tekma ravno takšna kot ta v Madridu. Nadzirati moramo njihove hitre napade. Sem pa optimističen, celo bolj kot pred to tekmo.«

»Bil je težak dvoboj, garali smo. So moštvo z igralci na neverjetni ravni in radi imajo žogo v posesti, a vedeli smo, da smo lahko nevarni v nasprotnih napadih. 1:0 je dober izid za München,« je pomodroval domači branilec Sergio Ramos. Kapetan Bayerna Philipp Lahm pa je ohranil upanje za povratno tekmo. »Nismo zmogli ustaviti vseh Realovih nasprotnih napadov. Zmanjkalo nam je tudi nekaj sreče v tistih odločilnih napadalnih trenutkih. Vse možnosti pa še imamo, da doma zmagamo z dvema zadetkoma razlike. Imam dober občutek.« Bayern sicer poskuša postati prvo moštvo, ki bi v dobi lige prvakov ubranilo svojo krono, potem ko so prestižno klubsko tekmovanje stare celine osvojili v lanski sezoni.

Deli s prijatelji