NOGOMETNA

Nabrušeni Slovenci bi radi šokirali Angleže

Objavljeno 14. november 2014 12.21 | Posodobljeno 14. november 2014 12.21 | Piše: Rok Tamše

Po štirih dneh priprav izbranci Srečka Katanca danes potujejo na Otok.

Slovenski reprezentanti nabrušeni pričakujejo dvoboj z Anglijo, tudi Miral Samardžić, v sredini. Foto: Marko Feist/Novice

Slovenski nogometni asi so včeraj zvečer opravili še zadnji trening v ljubljanskih Stožicah, danes zjutraj pa že odpotujejo v London, kjer bodo jutri ob 18. uri po slovenskem času odigrali tekmo z Anglijo v kvalifikacijah za euro 2016 (sodili bodo Portugalci z Olegariem Benquerenço na čelu). Osrednjemu ofenzivnemu vezistu Kevinu Kamplu leva stegenska mišica povzroča vse manj nevšečnosti, zato se vsi v slovenskem taboru nadejajo, da bo začel tekmo. Predvidevamo, da je lažja poškodba plavolasega nogometnega maratonca edina skrb, ki povzroča nekaj dvomov pri selektorju Srečku Katancu, ko gre za jutrišnjo udarno enajsterico na kultnem stadionu Wembley.

Šef nacionalnega moštva ima sicer tako v obrambni kot zvezni vrsti na voljo bolj konkurenčen izbor igralcev kot v prejšnjem kvalifikacijskem ciklusu, čeprav ni zraven upornika Josipa Iličića. V zadnji liniji ob udarni četverici na zadnjih tekmah Mišo Brečko-Branko Ilić-Boštjan Cesar-Andraž Struna na svojo priložnost čakajo Martin Milec, Miral Samardžić, Siniša Anđelković in Dominic Maroh; prva trojica igra zelo dobro v svojih klubih, Maroh je v zadnjem času na klopi v Kölnu. Samardžić je te kvalifikacije celo začel kot član prve postave, potem pa ga na oktobrski akciji, ko je Slovenija dobila tekmi s Švico in Litvo, ni bilo zaradi poškodbe. »Imel sem natrgano stegensko mišico v dolžini 25 centimetrov. Bil sem kar nervozen, saj sem samo tekel, ničesar nisem smel početi z žogo. Kar težko je bilo,« je priznal 27-letni branilec hrvaškega prvoligaša Rijeke, kjer dela pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Keka. »Vesel sem, da so fantje osvojili vseh šest točk. Zdaj gremo v London z namero, da vzamemo kakšno točko, če bo le možno. Stadion bo poln, vzdušje bo krasno. Morda bi lahko bila naša prednost v tem, če bi nas Angleži podcenjevali. V primeru, da damo svoj maksimum, bi lahko presenetili,« pravi Samardžić, ki ga veseli, da je močna konkurenca med igralci v zadnji liniji: »To je dobro. Na vsakem treningu, ne samo na tekmah, se moramo dokazovati. To je zelo pozitivno.«


Angleži brez Carricka in Townsenda

Angleška nogometna reprezentanca je včeraj ostala brez izkušenega 33-letnega centralnega vezista Manchester Uniteda Michaela Carricka, ki si je lažje poškodoval dimlje, in 23-letnega bočnega vezista Tottenham Hotspurja Androsa Townsenda zaradi težav z gležnjem. Selektor Roy Hodgson se ni odločil za vpoklic novih igralcev.
 

Močno rivalstvo je tudi za mesta na sredini igrišča, kjer so bili v Litvi prvi jurišniki Jasmin Kurtić in Dalibor Stevanović kot defenzivna vezista, pred njima pa Andraž Kirm, Kampl in Nejc Pečnik. Morda bo na sveto travo Wembleyja pred Pečnikom stopil Valter Birsa, selektor pa ima na voljo še nadmotivirane in razigrane Željka Filipovića, Aleša Mertlja, Rajka Rotmana in Dejana Lazarevića. Kot je znano, sta v vratih in konici napada zakoličena Samir Handanović oziroma Milivoje Novaković. Katanec tako velikih dvomov nima, le sladke skrbi ob vse bolj kompaktni in tudi ustvarjalno prepričljivejši zasedbi v postavitvi 4-2-3-1. Morda se bo celo odločil, da 16 let starejšega kolega na angleški klopi Roya Hodgsona, ki vodi zasedbo s precej manj zvezdniki kot pred časom, preseneti s kakšno taktično ukano. To bi Angležem, ki so doslej dobili vse tri kvalifikacijske tekme, zamajalo noge.

Deli s prijatelji