TURNIR

Nabili Maribor in Olimpijo

Objavljeno 08. avgust 2013 16.04 | Posodobljeno 07. avgust 2013 23.08 | Piše: Marko Uršič

Naraščajniki nogometnega kluba Krško so med najbolj nadarjenimi v Sloveniji.

Krški nogometni naraščajniki so v finalu pokala Gothia premagali Indonezijce. Foto: NK Krško

V Sloveniji ne bo zmanjkalo nogometnih nadarjencev. Nogometni klub Krško oziroma njegovi fantje rojeni leta 1999, je namreč v švedskem Göteborgu zmagal na največjem turnirju za mlajše selekcije, neuradnem svetovnem prvenstvu mladih, imenovanem pokal Gothia, tam pa so nastopili kot državni prvaki do 12 let iz sezone 2011/12. Trener tega nadarjenega rodu je Rok Zorko, za katerega pravijo, da je postavil eno najboljših nogometnih šol v Sloveniji. »Gothio Cup organizirajo že 38 let, letos pa je tam bilo 1600 ekip iz 78 držav. V naši starostni skupini je bilo sicer 183 ekip iz 34 držav, med njimi štiri, ki so bile na finalu Nike Premier Cupa. Do lovorike smo prišli z desetimi zmagami, med njimi tudi nad brazilsko in škotsko vrsto. V četrtfinalu smo ugnali Hammarby, kjer imajo najboljšo nogometno šolo na Švedskem, v polfinalu smo premagali še eno švedsko ekipo, Örebro, v finalu pa Indonezijce iz ekipe Asiop Apacint,« zmagovito pot opiše Zorko. V zadnji sezoni letnikov 1998 in 1999 so doma kot novinci v prvi ligi, vzhodna skupina, osvojili tretje mesto za Alumijem in Mariborom. Ko so bili državni prvaki, pa so gladko premagali tako Maribor, to je bilo v polfinalu, kot Olimpijo v finalu.

Na seznamu Dinamovih skavtov

Se že dogaja, da kakšni ogledniki domačih in tujih klubov pridejo na tekme in fante vabijo v svojo sredino? »Ni večjega kluba v Sloveniji, da nas za katerega od igralcev še ni klical. Od Domžal, kjer hodijo kar po domovih fantov, do Olimpije, kjer so vsaj toliko fer, da pokličejo. Maribor jih že vseskozi spremlja, ker jih nenehno tolčemo in se jim zdi to čudno. Igramo tudi prijateljske tekme z zagrebškim Dinamom, tako da so fantje tudi na seznamu Dinamovih skavtov. So pa to fantje, stari dobrih 13 do 14 let, in še ni kaj potrebe, da bi kam odšli. Dejansko imajo tukaj vse potrebno, da se še naprej razvijajo, da jim pomagamo, in menim, da v dveh letih, ko bodo prerasli klub, je pa... Ampak sam jim vedno govorim, da je to nogometna šola. In tudi če si najboljši v šoli, ni rečeno, da boš dobil službo, se pravi, da boš igral članski nogomet,« pravi Rok Zorko. Njegov prvi treniranec, ki se je prebil, je bil Robert Berić. Vadil in vodil ga je pet let, od dvanajstega do šestnajstega leta. »Ko je šel iz kluba, ni šel igrat za mladince Interblocka, ampak za člane, ker je tudi pri nas igral za člansko moštvo. Dejansko sam iščem neko takšno pot za te fante. Se pravi, ne da bodo šli v Maribor igrat za mladince, ker gre nato le eden med člane, ampak da bodo šli denimo v Domžale pri sedemnajstih letih igrati za člane,« dodaja trener krških nogometnih naraščajnikov.

Ali je morda v tej generaciji kakšen igralec, ki izstopa? »Je, Luka Kerin. On je napadalec, na Gothia Cupu je dal, denimo, šestnajst golov, tudi letos, kot vhodni letnik je dal v vsej sezoni 38 zadetkov. Mariboru je dal 40 zadetkov, a je tudi leto dni starejši od Mariborčanov. Kot napadalca ga krasita izredna hitrost in tehnično znanje, trenira nadpovprečno. Res je fenomenalen,« je sklenil Rok Zorko.

Deli s prijatelji