VEČNI DERBI

Na vijolični čagi bo razigrana Olimpija

Objavljeno 19. oktober 2012 13.11 | Posodobljeno 19. oktober 2012 13.12 | Piše: Rok Tamše

Jutri ob 20. uri bo v Ljudskem vrtu večni derbi slovenskega nogometa med Mariborom in Olimpijo.

Goran Cvijanović (foto: Marko Pigac).

MARIBOR – Takoj po odmoru zaradi reprezentančnih tekem v kvalifikacijah za nastop na SP 2014 v Braziliji klubska nogometna scena po vsej Evropi ponuja prestižne dvoboje. Tudi v slovenski prvi ligi bo jutri v Ljudskem vrtu na sporedu večni derbi med Mariborom in Olimpijo. Posebej zanimivo bo videti, kaj lahko storijo ljubljanski nogometaši proti največjemu tekmecu po izjemni seriji šestih zaporednih prvenstvenih zmag, ki jih je Mariborčanom na lestvici približala na šest točk zaostanka. Po drugi strani je slovenski prvak nekoliko osvežil svoje vrste po zelo napornem ritmu, ko so v petih tednih odigrali osem tekem, od tega dve super zahtevni v ligi Evropa proti Panathinaikosu in Laziu.

Demagogija Olimpijine uprave

Za neskromno medijsko bombo kot napoved derbija pa so včeraj poskrbeli kar v vodstvu Olimpije z naslednjim sporočilom za javnost: »NK Olimpija Ljubljana sporoča, da na sobotni tekmi Maribor – Olimpija ne bo zaigral namestnik kapetana Boban Jović. Klub in igralec sta v zadnjem obdobju opravila kar nekaj pogovorov na temo podaljšanja pogodbe Jovića z Olimpijo, saj se trenutna izteče s koncem aktualne sezone, vendar dogovora še ni bilo. Jović bi z novo pogodbo, s katero bi se njegovi dohodki povečali za skoraj sto odstotkov, postal najbolje plačani igralec Olimpije. Ker se obe strani strinjata, da igralec trenutno ni psihološko dovolj dobro pripravljen za igro, bo sobotno tekmo izpustil. O nadaljnjem razvoju dogodkov bomo navijače in javnost pravočasno obvestili.«

Ni treba poudarjati, da je omenjeno sporočilo najmanj nenavadno. Njegova vsebina kaže na demagogijo odgovornih, ko želijo Jovića navijačem prikazati kot poredneža, ki kljub povišanju plače noče podaljšati pogodbe. Brez dvoma se to ne bi zgodilo, če bi se s kadrovanjem ukvarjal nekdanji športni direktor Mile Aćimović. Tako Ljubljančani izgubljajo še eno pomembno bitko z Mariborčani, pa četudi bi jutri odnesli zmago iz Ljudskega vrta in v prihodnosti Jović nikoli ne bi oblekel vijoličnega dresa. S tem namreč kažejo, da pred javnostjo ne znajo, ne zmorejo ali nočejo ločiti poslov iz zakulisja od dogajanja na igrišču. To pa že spada na področje amaterizma, kar je za zdaj nekdo še tudi pripravljen plačevati.

Omladič: Igrali bomo na zmago

Kljub kiksom uprave so zeleno-beli nabrušeni pred novim dvobojem. Tudi Nik Omladič se je preporodil pod taktirko novega stratega Andreja Razdrha. »Prej smo bili že povsem potrti zaradi slabega starta. Z novim trenerjem pa smo zrasli v vseh pogledih, zdaj imamo veliko samozavesti. Priprave potekajo ustaljeno, v normalnem ritmu, je pa res, da bo ob prihodu na igrišče videti in čutiti, da gre za derbi. Dali bomo vse od sebe, poskušali zmagati, zadovoljni pa bi lahko bili tudi s točko. Kdor bo storil manj napak, bo zmagal,« je povedal 23-letni vezist Olimpije, ki je v tem državnem prvenstvu zabil tri gole. O tem, da bo Jović manjkal, Omladič ni želel govoriti. Zmaji bodo tokrat pogrešali tudi napadalca Nikolo Nikezića ter vezista Damjana Trifkovića in Đorđeta Iveljo. Olimpijo bo po napovedih iz Ljudskega vrta spodbujalo 450 navijačev, čeprav so najprej iz Ljubljane rezervirali sto vstopnic manj. Privlačna in učinkovita igra Razdrhove čete z mladci, kot so Miha Zajc, Anže Zorc in Andraž Šporar, je očitno že nekoliko ogrela sicer hladno ljubljansko občinstvo.

Na slavje in praznični golaž

V mestu ob Dravi se mirno pripravljajo na dvoboj z zeleno-belimi. Odlični vezist Goran Cvijanović se je vrnil z reprezentančne akcije, kjer je ostal lačen igre in boljšega ozračja. »Seveda je ozračje boljše tam, kjer so rezultati pozitivni. Maribor bo tudi tokrat igral izključno na zmago, zanima nas samo naša igra. Derbi je vselej nekaj posebnega, tudi zaradi navijačev, ki bodo zagotovo napolnili tribune. Na drugi strani bo stala Olimpija z enajstimi fanti, zato se ne bi zanašal na njihove težave oziroma odsotnost nekaterih igralcev. Za naše moštvo je odmor prišel kar prav, saj smo v kratkem času odigrali osem tekem. V reprezentančnem dresu nisem imel veliko minutaže, tako da sem željan igre in nestrpno čakam začetek tekme,« je povedal 26-letni novopečeni reprezentant Slovenije, ki je v letošnjem DP petkrat matiral nasprotnikove vratarje.

V mestu ob Dravi pa ne bo praznično samo jutri v nogometnem pogledu, temveč že danes za vse Mariborčane. Tako bodo med drugim Nogometnemu klubu Maribor na slovesnosti v počastitev praznika Mestne občine Maribor podelili zlati grb mesta. Jutri pa se bo velika štajerska čaga z nogometnim predznakom začela že ob 16. uri na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt, kjer bodo brezplačno delili golaž.

 

Deli s prijatelji