SP 2014

Na mundialu v Braziliji se obeta peklenski blišč

Objavljeno 19. maj 2014 21.57 | Posodobljeno 19. maj 2014 21.57 | Piše: Rok Tamše

Tik pred začetkom 20. svetovnega prvenstva v nogometu v ospredju težave s stadioni in protesti po vsej državi.

Selektor Brazilije Luiz Felipe Scolari bo veliki zmagovalec ali še večji poraženec. Foto: Reuters

Dobre tri tedne pred prvo tekmo svetovnega nogometnega prvenstva je jasno, da stadion Arena de São Paulo ali Itaquerao, kakor mu rečejo domačini, ne bo povsem končan, ko bodo 12. junija na zelenico stopili reprezentanti Brazilije in Hrvaške. Predstavniki Mednarodne nogometne zveze (Fifa) opravljajo še zadnji nadzor na vseh 12 stadionih, ki bodo gostili letošnji mundial, v vsakem primeru pa se bodo morali sprijazniti z dejstvom, da objekt, na katerem igra domači klub Corinthians, ne bo povsem nared. Stadion naj bi sprejel 70.000 obiskovalcev, toda za testno tekmo med Corinthiansom in Figueirense so dali v prodajo le 40.000 vstopnic, saj morajo namestiti še približno 20.000 sedežev. »Prepričan sem, da bo stadion uspešno prestal test. O tem sploh ne dvomim. Corintihiansov stadion je narejen z največjo natančnostjo in ima eno najboljših zelenic,« rožice sadi izvršni šef lokalnega organizacijskega odbora Ricardo Trade.

Zamude in nezadovoljstvo množic

Brazilski organizatorji že dolgo ne zmorejo več slediti načrtom pri gradnji stadionov, zato so v ospredju zamude, zamude in še enkrat zamude. Vmes so se dogajale tudi tragične nesreče. Prav pri gradnji stadiona v São Paulu se je lani zrušil žerjav in ubil dva delavca ter poškodoval del tribune. Še prejšnji teden so ustavili dela, saj izvajalci niso bili zadovoljni z varnostnimi razmerami, predstavniki gradbenega podjetja pa so sporočili, da streha nad eno izmed tribun zagotovo ne bo dokončana do začetka prvenstva. Podobne težave so z Areno Pantanal v Cuiabu in Areno Naixada v Curitibi, kjer še zmeraj nameščajo sedeže in opravljajo druga dela, ki bi po načrtih morala biti končana že lani. Šest stadionov, ki so lani gostila pokal konfederacij, je nared, na preostalih šestih pa Fifa ni mogla opraviti preizkusov kot običajno. Osnovna zahteva krovne organizacije je namreč, da se vsi stadioni preizkusijo na treh tekmah s polnimi tribunami. Zdaj je jasno, da jih šest takšnega testa ne bo prestalo.

Zamude pa še zdaleč niso edina težava organizatorjev jubilejnega mundiala. Že mesece po ulicah brazilskih mest marširajo protestniki, ki se vse bolj ognjevito zgražajo nad razsipno porabo javnega denarja za največji nogometni turnir in olimpijske igre, ki bodo v Riu de Janeiru leta 2016. Protestniki zahtevajo, da država nameni več denarja zdravstvu, šolstvu in javnemu transportu kot športnim dogodkom. V četrtek je tako več deset tisoč ljudi protestiralo na ulicah São Paula, Belo Horizonteja, Brasilie, Manausa, Porto Alegreja in Ria de Janeira. Minister za šport Aldo Rebelo miri domačo in tujo javnost, češ da se bodo nezadovoljneži umirili z začetkom mundiala ter raje uživali v nogometnem spektaklu. Toda vse pogostejši obračuni med policijo, ki tudi ni zadovoljna lastnimi razmerami za delo, in protestniki, v katerih frčijo bakle in gumijasti naboji, vse skupaj pa redno spremlja še solzivec, vzbujajo dodatne skrbi pred prihodom 600.000 obiskovalcev iz tujine.

Šesti naslov ali pekel

V takšnem ozračju brazilski navijači pričakujejo, da njihova reprezentanca osvoji šesti naslov svetovnega prvaka. Brazilija je na zadnjih dveh mundialih v Nemčiji in Južni Afriki izpadla že v četrtfinalu, obdobje po SP na črni celini je bilo še naprej klavrno, zato so se nogometni veljaki iz največje južnoameriške države novembra 2012 odločili, da na selektorskem položaju Mana Menezesa zamenja stari maček Luiz Felipe Scolari, ki je z Brazilci osvojil zadnji, peti naslov svetovnega prvaka leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem. Pragmatični Felipao ali Big Phil je takoj zavihal rokave in iz moštva brez vidnejših zvezdnikov ustvaril učinkovito mašinerijo, ki je lani zmagala na generalki pred SP, na pokalu konfederacij na domačih tleh. Da je evforija domače javnosti dobila res velike razsežnosti, je poskrbel rezultat finalne tekme, v kateri je padel nihče drug kot svetovni prvak Španija s 3:0.

Brazilci si ne želijo le tega, da bi selecao osvojil rekordni šesti naslov najboljšega nogometnega moštva na svetu. Na tem turnirju želijo dokončno sprati veliko ponižanje še iz leta 1950, ko jih je v finalu SP na stadionu Maracana v Riu de Janeiru z 2:1 premagala reprezentanca sosednjega Urugvaja. Tisti poraz se je globoko zažrl v značaj naroda, ki ima nogomet na meniju za zajtrk, malico, kosilo, večerjo, brez njega pa ne more niti v službi, ob popoldanskem počitku, nočnih zabavah, medtem ko v preostalem času tako in tako vsi spremljajo tekme. »Imamo nekaj, česar druge ekipe v Braziliji ne bodo imele. To je 12. igralec. Naše moštvo ima danes 200 milijonov navijačev (Brazilija ima 196 milijonov prebivalcev, op. a.), ki bodo z nami, čeprav ne bodo na igrišču,« bombastično mobilizira rojake 65-letni Scolari, znan po bojevitem vodenju nacionalnega moštva in izjavah, ki preverjeno poenotijo narod. Če mu bo uspelo, bo šele drugi selektor v zgodovini nogometa, ki bo osvojil dva mundiala. To je pred drugo svetovno vojno uspelo Vittoriu Pozzu, ki je bil prvak z Italijo v letih 1934 in 1938.

Scolari se je za domače prvenstvo odpovedal zvezdnikom iz preteklosti, Kakaju, Robinhu in Ronaldinhu, ki so si na vso moč prizadevali priigrati prostor v izbrani vrsti. Oči so zdaj v prvi vrsti uprte v Neymarja, ki je blestel na lanskem pokalu konfederacij, a po selitvi k Barceloni ni upravičil pričakovanj velikega talenta svetovnega nogometa niti svojega superzvezdniškega statusa iz nogometno obnorele Brazilije. Toda Scolari je storil to, kar zna najbolje; ustvaril je delavno, borbeno in nepopustljivo reprezentanco, ki naj bi prenesla tudi strašanski pritisk javnosti. »Igralci vejo, da morajo osvojiti svetovno prvenstvo. Ne moremo igrati na domačem turnirju in pričakovati, da bo drugo mesto dovolj. Zaupam svojim fantom, za končno zmago bomo šli do pekla in nazaj, če bo treba,« je odločen Scolari. Kaj pa če Brazilci ne dočakajo zvezdnega trenutka na turnirju, v katerega so vložili več kot 11 milijard evrov? »Če izgubimo, bomo šli vsi v pekel,« je bil slikovit predsednik brazilske nogometne zveze (CBF) Jose Maria Marin. Selecao bo v predtekmovalni skupini A, kot smo že zapisali, začel 12. junija proti Hrvaški v São Paulu, sledi obračun z Mehiko 17. junija v Fortalezi, proti Kamerunu 23. junija v prestolnici Brasilii pa bo po načrtu potrjeval prvo mesto v skupini. Potem se bo začelo zares.

Deli s prijatelji