SAMOZAVESTNO V NAPAD

Na krilih zmage v derbiju vijolice po točke in evre

Objavljeno 21. november 2017 11.30 | Posodobljeno 21. november 2017 11.30 | Piše: D. P.

Mariborčani bodo v ruski metropoli nastopili oslabljeni.

Trener Mariborčanov Darko Milanič se že veseli tekme z 22-kratnim ruskim prvakom. FOTO: AFP

MARIBOR – Precej vedrih obrazov so včeraj zjutraj nogometaši Maribora odpotovali v Rusijo, kjer bodo poskušali danes osvojiti še kakšno točko v ligi prvakov. Doslej so osvojili eno, v uvodni tekmi so doma remizirali ravno proti Spartaku, ki je ta čas četrti v ruskem prvenstvu. Mariborčanom se doma piše bolje kot Rusom, saj so vodilna ekipa po petkovi zmagi v večnem derbiju z Olimpijo. Vse skupaj je prišlo kot naročeno po dveh visokih porazih v ligi prvakov (0:7 in 0:3 proti Liverpoolu) in porazu v prvi tekmi pokala, kjer je vijoličaste s 3:0 premagala Olimpija. Četa trenerja Darka Milaniča je v petek pokazala značaj, opogumljeni pa so odleteli v Rusijo.

Slab gostitelj

Ruska ekipa je v dobri formi. V zadnjih petih tekmah je izgubila le enkrat – pred skoraj tremi tedni v gosteh proti Sevilli (2:1). V domači ligi so nanizali tri zmage – po vrsti so padli Spartak Nalčik (5:2), Ufa (3:1) in Krasnodar (1:4), vmes se je prikradel še remi z Rostovom (2:2). Spartak pa ni nič kaj darežljiv gostitelj v ligi prvakov. Če se osredotočimo le na teren kakopak. V rednem delu lige prvakov so doma s 5:1 odpravili Sevillo in remizirali z Liverpoolom (1:1). Rusi se odkrito spogledujejo z napredovanjem (1. in 2. ekipa skupine), zato je obračun s slovenskim prvakom zanje še toliko pomembnejši. Svojo računico imajo tudi Mariborčani. "Pričakovanja so, kako naj rečem, intenzivna, ker je tekma izjemno pomembna, tako za nas kot za nasprotnika. Pričakujem super tekmo. Še zmeraj je uresničljiv cilj, ki smo si ga zadali na začetku tekmovanja. Res je, da bi moral biti razplet idealen, a imamo priložnost in bomo to poskušali pokazati na igrišču. Spartak je učinkovit, igra dobro, v zadnjem času se je postavil malce drugače, njihovi napadalci so izjemni, kar smo videli tudi v Ljudskem vrtu," je razmišljal mariborski strateg Darko Milanič. Primorec na klopi prvakov je spomnil tudi na prvo medsebojno tekmo v Ljudskem vrtu, ko je Damjan Bohar zadel za dragoceno točko. "Prva tekma je bila enkratna, nasprotniku smo se postavili po robu, bili blizu tudi drugemu zadetku, napad je bil zelo dober. Spartak kot ekipa dovoli več igre kot Liverpool in Sevilla. Ne bomo jim smeli pustiti možnosti za nasprotne napade, saj so zelo hitri. Tudi zmaga nad Olimpijo, način, kako smo igrali, in tista prva tekma v ligi prvakov, ko smo šli na vsako žogo, nam bodo tokrat zelo pomagali," je dejal Milanič, ki je spomnil še na navdih Moskovčanov in nevarni nizozemsko-brazilski dvojec Quincy Promes-Luiz Adriano.

Škoti bodo piskali

Tako kot gostitelji imajo tudi gostje težave s poškodbami. V Moskvo ni odpotoval poškodovani Aleksander Rajčević in se je tako pridružil Luki Zahoviću, Denisu Šmeju in Oru Inbromu, ki so ostali doma. Tekmo bodo sodili škotski sodniki William Collum, David McGeachie in Francis Connor, stadion Spartaka sprejme 45.000 gledalcev, odprli so ga leta 2014. 


Mladi že ob 12. uri

Kot je že ustaljena praksa v ligi prvakov, bodo naprej zelenico preizkusili upi. V t. i. Uefa Youth League se bodo ob 12. uri pomerili s Spartakom. "Odigrati bomo poskušali dobro. Imamo nekaj težav z odsotnostjo poškodovanih igralcev, tako da se bo treba prilagoditi, vendar imamo svoje adute. Želimo si pozitiven rezultat," je razmišljal trener selekcije U-19 Muamer Vugdalić. Njegova zasedba je dobila uvodno tekmo, v Lendavi so Ruse ugnali z 1:0. Nato Spartak ni več izgubil – z 2:1 je odpravil Liverpool in remiziral (1:1) s Sevillo.

 

Deli s prijatelji