NOGOMET

Na azijsko vročino po ugoden rezultat

Objavljeno 18. avgust 2016 09.20 | Posodobljeno 18. avgust 2016 09.21 | Piše: Marko Pigac

S tekmo v Bakuju NK Maribor začenja zadnji krog kvalifikacij za evropsko ligo. Trener Darko Milanilč na gostovanju brez Aleksandra Rajevića in Marwana Kabhe.

Dare Vršič in Marko Šuler pred poletom v Baku. Danes bo usoda Maribora tudi v njunih nogah. Foto: Marko Pigac.

Najuspešnejši slovenski nogometni klub NK Maribor je včeraj dopoldne po nekaj zapletih na mariborskem letališču, pri odhodu so zamujali dve uri, vendarle odletel proti azerbajdžanski prestolnici Baku. Tam ga nocoj ob 19. uri v Bakcell Areni čaka tekma, prvi polčas, proti Gabali, lanskim udeležencem evropske lige. Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Ljudskem vrtu.

Ujeti na krivi nogi

»Gabalo lahko bolj kot z Aberdeenom primerjamo z Levskim. Predvsem zaradi telesne višine,« je tik pred poletom v Baku povedal Aleks Pihler, ki se je v vijoličastem dresu letos dobro znašel. »A jih bomo poskušali ujeti na napačni nogi, pri hitrih menjavah pozicij, kot smo Škote,« je še poudaril mladi vezist. Trinajstkratni državni prvaki so si Gabalo dobro ogledali. Tako v videoanalizah kot v živo, kjer so jih dodobra proučili športni direktor vijoličastih Zlatko Zahovič, njegov svetovalec Miran Pavlin in pomočnik glavnega trenerja Saša Gajser. »Vsi vemo, da gol v gosteh prinaša neki plus na domači tekmi. Zagotovo je pomembno zabiti v gosteh, a če nam to ne uspe, se moramo potruditi mrežo ohraniti nedotaknjeno,« je nadaljeval Pihler, ki še opozarja, da se znajo Azijci zelo dobro postaviti in čakati na priložnost iz protinapadov, kjer so še posebno nepredvidljivi.

»Če se na nasprotnika ne pripraviš temeljito, je v evropskih pokalih težko preskočiti že prvo, kaj šele zadnjo stopničko pred skupinskim delom. Z izkušnjami smo se tako lotili tudi skavtiranja Gabale. Gre za kakovostno, taktično zelo organizirano ekipo. Predvsem v fazi branjenja, kjer dobro rešujejo situacije in nasprotni ekipi ne dovolijo veliko možnosti za zaključke, kar potrjujejo njihovi lanski ter letošnji rezultati,« je iz prve roke povedal Saša Gajser, pomočnik Darka Milaniča.

Pušnik proti Maccabiju

Za preboj v evropsko ligo se bo danes na gostovanju pri Maccabiju Tel Aviv boril tudi Hajduk Marijana Pušnika. Istanbul Rajka Rotmana gosti ukrajinski Šahtar. Že sinoči pa je v Izraelu pri Beitarju gostoval francoski Saint Etienne Roberta Berića

Milanič jih spoštuje

»Moštvo je moderno, agresivno, zna se zelo dobro braniti in imajo dobre prehode v napad. Zelo dobro se zaprejo in imajo hiter prehod v napad. Verjetno je to edini način, da lahko uspešno nastopajo v Evropi,« je o današnji oviri na poti v evropsko ligo naglas razmišljal Milanič. »Mislim, da smo ekipa, ki je sposobna tehnično boljše igrati kot oni. Imamo prednosti v posesti, mirnosti in čvrstosti. Po drugi strani pa veliko spoštovanje moštvu, ki je uspelo priti tako daleč in nastopati že lani v evropski ligi,« nadaljuje trener Maribora, ki se kljub komplimentom na račun gostiteljev zaveda kakovosti vijoličaste vrste. Milanič ve, da je treba ustvariti dobre razmere za četrtkov »drugi polčas« v Mariboru. »V tekmo bomo šli, da dosežemo zadetek oz. da zadetka ne dobimo!« je še odločno pribil mariborski strateg, ki bo z ekipo gostoval v prestolnici, kjer Gabela igra svoje tekme. Maribor, ki v letošnjih evropskih tekmah ne blesti v napadu, bo imel na poti do ugodnega rezultata še eno oviro – vročino. V teh dneh se temperature v Azerbajdžanu gibljejo okoli 36 stopinj Celzija v senci. Na težke vremenske razmere se vijoličasti niso imeli kaj prida časa pripravljati, saj so v Baku odpotovali šele včeraj pozno dopoldne. Letalo, ki bi jih moralo odpeljati, je imelo tehnične težave, zato je zamujalo že pri prihodu v Maribor. »Ni prvič, to je že tretjič zdaj, da letalo odhaja z zamudo,« niso skrivali nezadovoljstva v vodstvu vijoličastega tabora. In če se zgodba ponavlja, bi se lahko tudi statistika – da se Maribor iz gostovanja vrne z neodločenimi 1:1. »To je dober rezultat, vendar se nadejam izida 0:1,« pravi Pihler. »Zelo zelo se bomo morali potruditi, mentalno moramo biti tako dobro pripravljeni, da nam vreme ne bo povzročalo težav,« se zaveda Milanič, ki priznava, da 1:1 ne bi bil slab rezultat.

Izločili Lille

Gabala je v letošnjih kvalifikacijah za evropsko ligo izločila predstavnike Gruzije, Madžarske in Francije, tj. Samtredia, MTK Budimpe- šta in za mnoge presenetljivo Lille. Lani so bili boljši od Dinama Tbilisi, Čukarič- kega, Apollona Limassol in v končnici še od Panathinaikosa. V skupinskem delu evropske lige so bili njihovi nasprotniki Borussia Dortmund, Krasnodar in PAOK, tekmovanje pa so sklenili z dvema točkama

V Evropi več kot doma

NK Maribor je odšel v Baku bistveno bolje razpoložen, kot je njihovo razpoloženje v domači ligi, kjer se še vedno ukvarjajo zgolj s sabo. »Na treningu je bilo že čutiti drugačno razpoloženje in upam, da bo tako tudi na tekmi,« se nadeja primorski strateg. Ali vijoličastim bolj ustrezajo evropske tekme od domačih, je težko reči. »Zagotovo se vidi, da so evropske tekme neka višja raven pa tudi ekipe so boljše. Lepo je igrati evropske tekme in nadejam se, da jih bomo v Mariboru še gledali,« ostaja optimist Pihler, tudi nekdanji vezist Zavrča. Tudi sicer je bila mariborska ekipa generalno pred včerajšnjim odhodom izjemno dobro razpoložena, pritiska ni bilo čutiti. Milanič lahko računa na vse igralce (z izjemo poškodovanega Aleksandra Rajčevića) in Marwana Kabhe, ki ga na tekmi v Bakuju zaradi kartonov ne bo, zato se bo njegova pomanjkljivost v kadru zelo poznala, saj je v zadnjem času pokazal, da spada v ožji izbor. Verjetna postava Maribora (4-5-1): Handanović; Šme, Šuler, Defendi, Janža; Pihler, Vršič, Vrhovec, Bohar, Sallalich; Novaković.

 

Deli s prijatelji