KAOTIČNO

Mura 05 v veliki godlji, ura licenciranja tiktaka

Objavljeno 21. marec 2013 10.00 | Posodobljeno 21. marec 2013 10.00 | Piše: Rok Tamše

Vodstvo nogometnega prvoligaša iz Murske Sobote ima deloma zvezane roke pri reševanju dolgov.

Župan Murske Sobote Anton Štihec ni dvignil rok od Mure 05. Foto: Jože Pojbič

Reševanje finančnih težav murskosoboškega nogometnega prvoligaša Mure 05 bo za vodstvo kluba s predsednico Natašo Horvat zelo trd oreh. Prejšnji teden smo na teh straneh objavili članek o tem, da se je Horvatova med drugim spraševala, kje je končalo 250.000 evrov, ki jih je lani Komunala Murska Sobota nakazala Muri 05. Na transakcijskem računu ND Mura 05 zagotovo ne, je dejala, saj je bil blokiran. Po naših informacijah je bil znesek nakazan na račun ND Nogometna šola Mura 05, ki kot samostojna pravna oseba deluje od junija lani. Denar iz javnega zavoda, kar je Komunala Murska Sobota, tudi ne more končati na računu profesionalnega pogona, ki ga predstavlja člansko moštvo ND Mura 05 brez mlajših kategorij. O sodelovanju med obema društvoma pa lahko na uradnih spletnih straneh beremo le pohvale. Tok denarja je torej bolj ali manj znan.

250.000 evrov na pet obrokov

Poklicali smo tudi župana Mestne občine Murska Sobota Antona Štihca, za katerega je Horvatova povedala, da je zadržan in ne sodeluje pri reševanju klubskih težav. »Lahko vam povem, da sem z gospo Horvatovo govoril takoj po njenem imenovanju in drugič predvčerajšnjim. Dal sem ji nekaj nasvetov in predlogov za reševanje finančnega položaja, vedno pa sem pripravljen pomagati, kjer pač lahko. Toda vodstvo kluba je tisto, ki mora opraviti glavni del posla. Seveda sem za to, da rešimo Muro 05. Ob igralcih je treba najprej urediti zadeve do upnikov. Teh je devet, Komunala pa je največji s terjatvijo 250.000 evrov. Treba se je pošteno pogovoriti z vsemi in rešiti tudi te dolgove, ne samo tistih do igralcev. Kakor koli; z odložitvijo plačila, z odpisom ali delnim odpisom terjatev. Komunala je resda največji upnik kluba, a je šele tretja na vrsti, da dobi svoje. Iz kluba so predlagali, da bi dolg poravnali v petih obrokih do avgusta 2015. Meni se zdi to obdobje že v osnovi predolgo, dodatno pa se bo zakompliciralo, če Mura 05 letos ne bi pridobila tekmovalne licence za prihodnjo sezono. Mestni svet občine Murska Sobota je tisti, ki lahko odobri ali zavrne predlagano vračanje denarja Komunali, saj je ustanovitelj tega zavoda. Zdaj je treba čim prej najti optimalne rešitve, kajti do konca marca mora klub predložiti dokumentacijo Nogometni zvezi Slovenije za pridobitev nove tekmovalne licence,« je bil izčrpen župan Štihec, ki niti približno ne daje vtisa, da mu je vseeno, kaj se dogaja s športnim ponosom Pomurja. Sicer je članica mestnega sveta tudi predsednica Mure 05 (stranka LDS), ki pa bo zagotovo v športnem duhu in interesu Mure 05 morebitna politična nestrinjanja zlahka postavila na stranski tir. Zdaj je tudi bolj jasno, zakaj na naša vprašanja o tej zadevi ni hotel odgovarjati direktor Komunale Murska Sobota Drago Šiftar, ki se je znašel tako rekoč med tnalom in nakovalom.

Nova Topičeva obljuba

Ob tem v dveh mesecih po zamenjavi vodstva kluba primopredaja poslov nekdanjega predsednika Miroslava Topiča in Horvatove kljub trem uradnim pozivom še vedno ni bila opravljena. Skupni dolg kluba ostaja uganka. Novo vodstvo nima na voljo nobene dokumentacije o poslovanju kluba v letu 2012, brez tega pa bo težko izpolniti zahteve finančnega kriterija za pridobitev tekmovalne licence. »Vse to so neumnosti brez primere. Sem na poti v Ljubljano, toda do jutri vam lahko na vprašanja odgovorim po elektronski pošti,« nam je včeraj obljubil Topič, ko smo ga povprašali o njegovem nesodelovanju s klubskim vodstvom. Vprašanja je prejel, bomo videli, ali bo držal besedo.

Kaj pravi policija

Kot je znano, so kriminalisti sredi februarja opravili preiskavo in zasegli nekaj predmetov in dokumentacije v zvezi s poslovanjem Mure 05. Na vprašanje o izsledkih preiskave nam je tiskovni predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Jože Prša odgovoril: »Primer, o katerem sprašujete, je zaradi obsežnosti zadeve še vedno v fazi predkazenskega postopka, zaradi česar ne moremo govoriti o podrobnostih.«

Deli s prijatelji