KVALIFIKACIJE ZA EP

Müller rešil svetovne prvake, šok za Portugalce

Objavljeno 08. september 2014 09.25 | Posodobljeno 08. september 2014 09.25 | Piše: STA, S. U.

Albanci izkoristili odsotnost prvega zvezdnika tekmecev Cristiana Ronalda.

DORTMUND – S tekmami v skupinah D, F in I so se začele kvalifikacije za naslednje nogometno evropsko prvenstvo leta 2016. Na delu so bili tudi svetovni prvaki Nemci, ki so kvalifikacije začeli uspešno, doma v Dortmundu so z 2 : 1 (1 : 0) premagali Škote. Na domačem terenu pa so krepko zaušnico dobili Portugalci, z 1 : 0 jih je premagala Albanija.

Za nemško zmago je poskrbel Thomas Müller, ki je dosegel oba zadetka, za četrtega dvojčka v reprezentančnem dresu je zadel v 18. in 71. minuti. Škotom je kanček upanja z izenačenjem na 1:1 prižgal Ikeci Anya v 66. minuti. Junak tekme med Irsko in Gruzijo pa je bil Aiden McGeady, dosegel je oba irska gola, odločilnega v 90. minuti.

Ognjeni krst Gibraltarja

Ognjeni krst na uradnih tekmovanjih je doživela reprezentanca Gibraltarja, ki jo v nemški skupini čaka status popolnega outsiderja, za začetek pa je miniaturna ekipa s Pirenejskega polotoka (domače tekme igra v portugalskem Faru) morala priznati premoč Poljski z 0 : 7, ki pa je šest golov dosegla šele v drugem polčasu.

En polčas so zdržali tudi Ferci, ki so povedli proti Finski, nazadnje pa je bilo 1 : 3. V sosedskem obračunu so evropski prvaki iz leta 2004 Grki morali priznati premoč Romunom, edini gol je že v deseti minuti z bele točke dosegel Ciprian Marica.

Balaj junak tekme 

Z velikim presenečenjem pa se je razpletel uvodni dan v skupini I. Že Danska ni bila posebej prepričljiva proti Armeniji, za 2 : 1 je zadel Thomas Kahlenberg v 80. minuti, pravi šok pa so doživeli Portugalci. Albanci so izkoristili odsotnost prvega zvezdnika tekmecev Cristiana Ronalda ter z zrelo in s pogumno predstavo pobrali poln izkupiček, junak tekme pa je bil Bekim Balaj z edinim zadetkom v 52. minuti.

Deli s prijatelji