LIGA PRVAKOV

Mrki Guardiola tokrat hvalil Bayernove ase

Objavljeno 13. marec 2014 18.32 | Posodobljeno 13. marec 2014 18.33 | Piše: Rok Tamše

V nogometni ligi prvakov sta se Bayern in Atlético pričakovano uvrstila v četrtfinale.

V münchenski Allianz Areni se je spet pelo, pilo in proslavljalo. Evropski prvak Bayern se je suvereno uvrstil v četrtfinale lige prvakov, potem ko je s skupnim izidom 3:1 izločil londonski Arsenal. Bavarci so glavni del posla opravili že na Otoku, ko so zmagali z 2:0, na domačem dvorišču pa so z izidom 1:1 le potrdili napredovanje. Nemški prvak je povedel v 55. minuti z golom Bastiana Schweinsteigerja, dve minuti zatem je po očitnem prekršku nad reprezentančnim kolegom Philippom Lahmom izenačil Lukas Podolski.

»Zadovoljen sem s svojimi igralci. Vse srečanje smo popolnoma nadzirali potek tekme. Fantje so odigrali zelo inteligentno,« je bil tokrat poln hvale na račun svojih zvezdnikov zahtevni trener Bayerna Pep Guardiola, ki je bil nadvse zadovoljen s posestjo žoge (66 odstotkov igralnega časa): »Arsenal se je odločil, da se bo branil in ogrožal naša vrata v nasprotnih napadih. Toda mi smo igrali na zelo visoki ravni in napredovanje niti v enem trenutku ni bilo pod vprašajem. V Bayernu nimamo najboljših enajst igralcev. Tudi Thomas Müller, Claudio Pizarro, Rafinha in Toni Kroos si zaslužijo biti v prvi postavi. Toda za zasedbo sem se odločil na podlagi taktike. Če bi se odločil za drugo udarno enajsterico, bi me spraševali, zakaj niso začeli drugi fantje. Pač imamo toliko kakovosti v našem moštvu.« Guardiola, ki je sedmi sili odgovarjal v tekoči nemščini, angleščini in tudi španščini, ima res sladke skrbi. Skoraj vsi njegovi varovanci so v vrhunski formi, že ta konec tedna lahko v bundesligi tudi teoretično potrdijo naslov nemškega prvaka.

Pravi bojevniki na igrišču

Na drugi strani je trener topničarjev Arsène Wenger obžaloval dogajanje na prvi tekmi, ko je po izključitvi vratarja Wojciecha Szczesnyja večji del tekme igral z desetimi igralci: »Absolutno smo bili na ravni, ki jo to tekmovanje zahteva. Med Bayernom in nami ni prepada v kakovosti. Odločilno je bilo, da smo na prvi tekmi igrali z igralcem manj, da smo v končnici tekme dobili drugi zadetek, potem ko smo poskusili izenačiti. Sicer smo bili enakovredni Bayernu, ki ima odlično moštvo. Žal mi je, ker bi ga lahko v dveh tekmah izločili.«

Na drugi torkovi povratni tekmi osmine finala LP se je Atlético iz Madrida na svojem stadionu Vicente Calderon znesel nad Milanom in zmagal s 4:1 (skupno 5:1). Diego Costa, ki je zabil edini gol že na prvi tekmi, je tokrat mrežo rossonerov zatresel že v 3. minuti. Milan je za kratek čas ohranil upe z izenačenjem Kakája v 27. minuti, toda potem je Atlético pokazal svojo razkošno moč in z zadetki Arde Turana (40.), Raula Garcie (71.) in spet Diega Coste (85.), ki jer v LP že pri sedmih golih, povsem uničil italijanskega velikana v krizi. »Ozračje je bilo briljantno, to je noč, ki se je bomo dolgo spominjali. Vedel sem, da nam lahko Milan zagreni življenje. Nekoliko sem se sprostil šele po tretjem zadetku. Na igrišču imam prave bojevnike. Ne smemo popuščati, nadaljevati moramo po tej poti,« je odločen trener Atlética Diego Simone, ki se v la ligi bori za vrh lestvice z Realom Madrid in Barcelono.

Deli s prijatelji