LIGA PRVAKOV

Mrak na igrišču in tudi v vijoličasti igri

Objavljeno 27. november 2014 11.48 | Posodobljeno 27. november 2014 11.48 | Piše: Marko Pigac

Takšni Portugalci lahko premagajo tudi madridski Real, je pomodroval Zlatko Zahovič.

Nogometaši Maribora so v predzadnjem krogu skupinskega dela tekmovanja v ligi prvakov proti Sportingu iz Lizbone doživeli še drugi poraz (1:3) v tem tekmovanju in dokončno izgubili možnost za napredovanje v osmino finala. Nikakor pa vijoličasti niso izgubili upanja za nastopanje v evropski ligi; to jim omogoča zmaga 10. decembra doma proti Schalkeju 04, s tem pa bi osvojili tretje mesto v skupini G.

Za slovenske prvake je bil v dvoboju proti levom že v 10. minuti usoden Mane, ki je po šolski akciji Jeffersona zabil za hitro vodstvo zeleno-belih. Da ima Sporting izjemen napad, so se zavedali tudi v mariborskem taboru, a še bolj jim je bilo jasno, da bi ob nasprotnem scenariju portugalska Olimpija povsem odpovedala. Vse upe je pokopal – znova – Nani, nekdanji superzvezdnik Manchester Uniteda, ki se je ponorčeval iz mariborske obrambe ter jih ob povišanju izida dobesedno pometel po tleh. Na 2:1 je po izvrstni podaji Aleša Mejača pred vrata namesto Luke Zahoviča, ki ga je 35.000 gledalcev na stadionu Jose Alvalade izžvižgalo, z zadetkom v lastno mrežo znižal Jefferson. Sledil je najdaljši premor v novi mariborski nogometni zgodovini, saj so na stadionu odpovedali reflektorji in je škotski sodnik Craig Thomson začasno prekinil tekmo.

Po več kot 45 minutah sta ohlajeni ekipi spet stekli na zelenico. Vijoličasti so bili psihološko seveda bliže želenemu izidu, saj so ohladili vroče glave, na drugi strani pa so igralci Sportinga padli iz ritma. A ne za dolgo. Telesno šibki Zahovič, za pljučnico oboleli Agim Ibraimi ter nazainteresirani Dare Vršič se niso uspešno zoperstavili finančno desetkrat dražjemu nasprotniku. Zato je bil, po izjemnih paradah Jasmina Handanovića v vratih vijoličastih, gol Islama Slimanija dokončno slovo od napredovanja v letošnji ligi prvakov. Vendar je izid v Gelsenkirchnu, kjer je Chelsea s petardo (5:0) odpravil Schalke 04, dal dodatno upanje, da Maribor le prezimi v Evropi. Z zmago v Ljudskem vrtu prav proti nemškemu tekmecu bi kot tretji v skupini nadaljevali tekmovanje v evropski ligi.

Mariborski trener Ante Šimundža je po porazu v levjem brlogu pojasnil svoje poglede. »Dejstvo je, da je bila tekma drugačna, kot smo je običajno vajeni, namreč z izjemno dolgim premorom med polčasoma. Sporting je bil boljši od nas, vsi njegovi igralci so bili tekaško na višji ravni kot mi, bili so nadvse razigrani. Z naše strani odgovor ni bil takšen, kakršnega smo pričakovali glede na pretekle tekme,« je pomodroval strateg moštva iz obdravske prestolnice.

Hitri zadetek zapletel stvari

»Naleteli smo na razpoloženi Sporting, nismo bili na ravni, ki smo si jo želeli in pričakovali, tako da nas je malce udarila realnost. Redke ekipe, razen tistih res najboljših, bi bile proti Sportingu tokrat videti dobro. Zeleno-beli so se od prve sekunde razleteli po igrišču in zelo težko jih je bilo ustaviti. Trudili smo se po najboljših močeh, ampak ni nam uspelo. V določenih delih igre nismo bili najboljši. Sicer smo v prvih petnajstih minutah drugega polčasa imeli terensko premoč, dobil sem občutek, da bi izid lahko izenačili na 2:2, a zgodila se nam je napaka, prejeli smo zadetek in vsega je bilo konec. Če bi nam pred začetkom lige prvakov kdo ponudil možnost, da lahko na zadnji tekmi odločamo o svoji usodi, bi to sprejeli. Namreč boj za tretje mesto pred svojimi navijači, proti nasprotniku, ki ga po mojem mnenju lahko premagamo. Super bo. Poln stadion naših navijačev, dali bomo vse od sebe, upam in verjamem pa, da bomo na igrišču delovali bolje kot tokrat,« je po tekmi pojasnil Željko Filipović. Podkapetan Aleš Mertelj je k vsemu dodal svoje razmišljanje. »Ni se nam izšlo po željah, ni šlo v našo smer. Niti začetek niti nadaljevanje. Zgodnji zadetek je stvari na igrišču zapletel bolj, kot smo si želeli. Želeli smo imeti nekaj od igre, ampak tekmec nam tega ni dovolil. Nismo bili dovolj gibljivi, žoge v svoji posesti nismo imeli dovolj časa, da bi lahko bili nevarni. Po dveh prejetih zadetkih smo odgovorili in zmanjšali zaostanek, potem se je Sporting potegnil nekoliko nazaj. V drugem delu smo imeli več od igre, ampak v nepravem trenutku smo dobili še tretji zadetek, ki je odločil dvoboj. Bili smo bliže izenačujočemu zadetku, ampak če na takšni ravni ne zabiješ in narediš majhno napako, si lahko takoj kaznovan. Sporting je to izkoristil in prišel do treh točk. Žal se nam ni izšlo,« je pojasnil vijoličasti igralec zvezne vrste. Mimogrede, kapetan slačilnice Marko Šuler je tekmo spremljal s tribune.

Mariborov športni direktor Zlatko Zahovič pa je bil spet v svojem slogu. »Ob tem porazu ni niti malo grenkega priokusa. Če si v zadnjem krogu še vedno v igri za evropsko ligo, je to fantastično. Za ta poraz je le en krivec, to je veličina Sportinga in njegovih igralcev. Kadar Sporting igra tako zbrano, potem Maribor v desetih tekmah nima niti ene priložnosti, kaj šele v eni tekmi; Sporting je kakovost zase. Takšen Sporting lahko premaga tudi Real Madrid, kaj šele Maribor,« je ponazoril ZZ Top, ki je ob tej priložnosti pobral vso pozornost portugalskih medijev. »Že po žrebu sem povedal, da je Sporting za Chelseajem druga najboljša ekipa v naši skupini, a mi 99 odstotkov Slovencev ni verjelo, ker so v Sloveniji bolj priljubljene nemške ekipe. A Sporting je dosti boljša ekipa od Schalkeja, to ni naš svet. Na drugi strani smo Nemcem lahko konkurenčni, to je druga zgodba. Ligo prvakov želimo končati z zmago, če pa je ne bo, pa bomo iz Evrope odšli z dvignjenimi glavami,« je misli dokončal nekdanji igralec portugalskih klubov Vitorie iz Guimaraesa, Porta in Benfice.

Chelsea že v osmini finala

V drugem dvoboju 5. kroga skupine G lige prvakov je Chelsea na gostovanju ugnal Schalke kar s 5:0 in krog pred koncem že napredoval v osmino finala. Londonski upokojenci imajo trenutno enajst točk, Sporting iz Lizbone jih je zbral sedem, Schalke pet, Mariborčani pa so za tri neodločene izide v svoj izkupiček prejeli prav toliko točk.

Deli s prijatelji