NASLEDNIK

Mourinhovo ljubezensko pismo

Objavljeno 25. januar 2016 12.24 | Posodobljeno 25. januar 2016 12.24 | Piše: Rok Tamše

Britanski mediji ugibajo, kdo bo novi trener nogometašev Manchester Uniteda, ki nikakor ne najde poti iz rezultatske krize. Za naslednika Louisa van Gaala najpogosteje omenjajo Joseja Mourinha in Pepa Guardiolo.

LONDON – Trenutno je ena najbolj vročih tem angleškega nogometa dogajanje v zvezi z Manchester Unitedom, ki je sredi serije poraznih rezultatov. Navijači rdečih vragov so v soboto izžvižgali svoje ljubljence in njihovega trenerja, Nizozemca Louisa van Gaala, potem ko so na domačem stadionu izgubili na tekmi s Southamptonom (0:1). Moštvo z Old Trafforda je po 23 krogih premier league na petem mestu s 37 točkami, kar deset točk za vodilnim hitom sezone, Leicester Cityjem, sedem točk več imata mestni tekmec Manchester City in Arsenal, pet točk pred njimi pa je Tottenham. Ni skrivnost, da so šteti dnevi van Gaalu, privrženci enega največjih klubov pa so vse bolj nestrpni v odnosu do stratega.

Svoje pri vsem tem prispevajo mediji, ki se vse močneje oklepajo špekulacije s prihodom Joseja Mourinha na klop slovitega kluba. Portugalec je decembra zapustil londonski Chelsea, s katerim mu v tej sezoni ni in ni šlo. Ko je bil z modrimi zabetoniran v spodnjem delu lestvice, je potrpežljivost minila tudi lastnika kluba, ruskega mogotca Romana Abramoviča, zato je sledila ločitev. Od tistega trenutka otoški mediji ugibajo, kateri bo novi klub 52-letnega stratega, ki je svoji karieri vodil Porto, Inter, Real Madrid in Chelsea v dveh mandatih. Še najbolj se ga je povezovalo z obema kluboma iz Manchestra, v zadnjih dneh pa skoraj vsi favorizirajo United kot novo domovanje jezičnega strokovnjaka. Še najdlje so šli pri časopisu The Independent on Sunday, kjer so v soboto udarili z vestjo, da je Mourinho napisal šest strani dolgo »ljubezensko« pismo vodilnim možem Manchester Uniteda. V njem da je baje izrazil vročo željo, da bi sedel na trenerski stolček njihovega moštva, ter menda še natančno opisal, kako bi s svojim načinom dela prispeval k rasti moštva. Včeraj se je s povišanim tonom oglasil Mourinhov agent Jorge Mendes: »Prav nihče ne verjame, da bi lahko trener, kot je Jose Mourinho, pisal pisma klubom in jim ponujal svoje storitve. To je absolutno smešno in popolnoma absurdno.«

Pri lovu na ekskluzivno precej močna domišljija

Tale z Mourinhovim pismom je res še ena iz bogate zakladnice britanskih novinarjev, ki imajo pri lovu na ekskluzivno precej močno domišljijo. Res pa je, da se zdi Portugalec povsem legitimen glavni kandidat za klop Uniteda. Znano je tudi, da je v zelo dobrih odnosih z legendarnim Alexom Fergusonom, ki je kar 27 let vodil rdeče vrage, od trenerskega posla pa se je poslovil predlani. Od takrat so Wayne Rooney in tovariši v težavah. David Moyes je zdržal le kratek čas, leta 2014 je prišel van Gaal, ki je za nakupe igralcev porabil kar 330 milijonov evrov, rezultatov pa od nikoder. »Jasno je, da si vsi želimo boljših rezultatov in da smo razočarani. Rezultati niso v skladu z našimi vložki. Nihče si ne želi tega. Direktorji kluba smo tudi navijači, a si ne želimo žvižgati igralcem in trenerju, ampak si želimo navijati. Mislim, da moramo ostati mirni. Vsi skupaj, od vodstva kluba do igralcev, trdo delamo, da bi obrnili vso zadevo. Ni nam lahko, toda moramo držati skupaj,« je sporočil David Gill, eden od direktorjev Manchester Uniteda. Toda eno so sporočila za javnost, drugo pa napeto iskanje novega trenerja. Ob Mourinhu naj bi bil po navedbah nekaterih medijev še izrazitejši kandidat za trenerja Pep Guardiola, ki bo poleti zapustil münchenski Bayern. Petinštiridesetletni Španec je decembra dal jasno vedeti, da si želi v Anglijo. Verjetno se bo tik pred odločitvijo poslušalo prav Fergusona.

image

Foto: AP

Iličić zadeva kot po tekočem traku

Slovenski reprezentant Josip Iličić še naprej navdušuje v dresu italijanskega prvoligaša Fiorentine. Kranjčan je v obračunu 21. kroga v serie A s Torinom na domačem stadionu dosegel čudovit zadetek s prostega strela v 24. minuti. Sedemindvajsetletnega Iličića je v 67. minuti zamenjal novinec v moštvu Tino Costa. Slovenski vezist je v tej sezoni nastopil na 17 prvenstvenih tekmah in dosegel 10 zadetkov, prispeval pa je še pet podaj za zadetek. Drugi zadetek za zmago vijoličnih z 2:0 je v 83. minuti dosegel Gonzalo Rodriguez. Fiorentina je na tretjem mestu lestvice, šest točk za vodilnim Napolijem, pred njo pa je le še Juventus. Inter s slovenskim vratarjem Samirjem Handanovićem se je včeraj pomeril z vratarskim kolegom in rojakom Vidom Belcem ter se opekel na domačem stadionu z moštvom Carpija (1:1). Črno-modri so na četrtem mestu z istim številom točk kot Fiorentina (41).

 

Deli s prijatelji