ŠPANIJA

Mourinho provocira Madrid, Messi zabil gol tudi za Tita

Objavljeno 24. december 2012 12.58 | Posodobljeno 24. december 2012 12.58 | Piše: R. T.

Trener Real Madrida je šokiral, ko je med rezerve uvrstil prvega vratarja sveta Ikerja Casillasa.

Navijače največjega kluba na svetu še nihče ni tako močno sprovociral kot svojeglavi karizmatični portugalski trener Jose Mourinho tik pred božičem. Potem ko je poleti osvojil španski naslov z Real Madridom in prekinil dominacijo Barcelone, je postal velik heroj v srcih privržencev madridskih belih, predsednik Florentino Perez pa mu je vzneseno ponudil v podpis novo, nesramno bogato pogodbo do leta 2016. V novo sezono je Mourinho krenil z vsemi zahtevanimi okrepitvami ter ambicijo po ponovitvi domače prevlade in osvajanju lige prvakov, kjer Real ni slavil od leta 2002. Toda ob koncu leta je vse skupaj en velik kaos in razočaranje. Real Madrid v španskem prvenstvu za Barcelono zaostaja za 16 točk in je trenutno na tretjem mestu (sedem za Atletico Madridom). V preteklem klavrnem obdobju se je The Special One sprl z navijači, novinarji, delom slačilnice in ideološko razšel tudi s predsednikom Perezom. Zato sta se že pred časom dogovorila, da bo 49-letni strateg iz Setubala trener galaktikov le še do konca te sezone, v kateri bi na vsak način poskušal osvojiti deseti naslov evropskega prvaka za Real.

Odstop ne 
pride v poštev

Po rednem verbalnem obračunavanju z navijači in sedmo silo pa je Mourinho pošteno stresel glamurozni in strastni planet Real Madrid s sobotno odločitvijo, ko je na tekmi proti Malagi v gosteh na klop za rezervne igralce posedel vratarja Ikerja Casillasa. Vsi so bili šokirani, kajti kapetan Real Madrida in španske reprezentance, ki je osvojila dva zaporedna naslova evropskih prvakov in naslov svetovnega prvaka 2010 v Republiki Južni Afriki, je bil v vratih svojega kluba nedotakljiv dolgih deset let. Mou se je torej lotil svetovne nogometne ikone, največjega ljubljenca nogometne Španije, 31-letnega golmana, ki je vodja Realovega moštva tudi zunaj igrišča, letos pa bo petič zapored prejel priznanje za najboljšega vratarja na svetu. Zamenjal ga je 25-letni Antonio Adan, ki ni mogel preprečiti novega poraza belega baleta, Malaga je bila boljša s 3 : 1.

Mar je Casillasa doletela kazen, ker je pod vprašaj postavil posamezne trenerjeve odločitve? »V tem trenutku je zame in moje pomočnike Adan boljši od Ikerja. Težave imamo na številnih področjih, eno od teh je tudi igra v obrambi. Trener analizira, kdo je bolje pripravljen za igro, in na podlagi tega izbere moštvo. To sem tudi storil. Mediji si lahko izmislite kar koli, toda gre za povsem tehnično odločitev,« je hladnokrvno pojasnil Mourinho, ki Adana ni videl kot krivca za poraz v Malagi, prvega po letu 1983, temveč je temu pripisal pomanjkanje sreče. Že tako ogromen zaostanek za Barcelono se je še povečal, saj je katalonski velikan v zadnji letošnji prvenstveni tekmi premagal Valladolid s 3 : 1, Mourinho pa je to komentiral z besedami: »Mislim, da je to nenadomestljiva prednost. V lanski sezoni smo slavili s podobno prednostjo, zdaj pa nam ne gre tako dobro. Zaradi tega nisem vesel, a to je realnost.« Na vprašanje, ali ga skrbi za službo pri Realu, je kontroverzni trener odgovoril: »Nikakor ne. Sploh nisem zaskrbljen in ne nameravam odstopiti. Nisem otrok. Vem, da šteje le rezultat. Če začutim, da igralci nimajo več želje, da bi nadaljevali skupaj, bi zaradi iskrenosti odšel. A ni tako, na zadnjih tekmah nam je samo zmanjkalo nekaj sreče, to je vse.«

Toda sobotno dogajanje je kljub temu sprožilo val ogorčenja in ugibanj, kaj Mourinho sploh hoče doseči in kako naj se pri tem vede vodstvo Real Madrida. Navijači in mediji menijo, da hoče trener sprovocirati predsednika Pereza, da bi ga ta odpustil, toda to se zdi misija nemogoče, saj bi moral kraljevi klub Mourinhu in njegovim šestim pomočnikom v primeru predčasnega konca sodelovanja izplačati 40 milijonov evrov. Ob tem ni treba posebno poudarjati, da bi se porušila celotni sistem dela in aktualna športna filozofija kluba, ki ga je povsem obvladoval tako imenovani portugalski klan. Nastopila bi popolna praznina, tega pa si najresnejši kandidat na naslov prvaka stare celine, ki ga v osmini finala lige prvakov čaka dvoboj z Manchester Unitedom, preprosto ne more privoščiti. V Madridu so torej še naprej obsojeni na sobivanje s trenerjem, ki zna greniti življenje vsem okrog sebe, a tudi osvajati lovorike.

Barcelona z z
novim rekordom

V taboru največjih tekmecev madridskega Reala medtem slavijo nove in nove zmage, ki so začinjene z zadetki Lionela Messija, novopečenega rekorderja po številu golov v enem koledarskem letu. Proti Valladolidu je prišel do številke 91 in tako za pet golov popravil prejšnji rekord Nemca Gerda Müllerja. Rdeče-modri so ohranili stabilnost in zmagoviti niz kljub temu da je moral na odstranitev rakavega tumorja njihov 44-letni trener Tito Vilanova, ki pa je že v soboto, zgolj 48 ur po posegu, zapustil bolnišnico. V naslednjih tednih ima na programu kemoterapijo, zato bo moštvo še naprej vodil njegov pomočnik Jordi Roura. Barcelona je v doslej odigranih 17 tekmah španskega prvenstva dosegla 16 zmag, remizirala (2 : 2) pa je le z Real Madridom na svojem stadionu Camp Nou. »Boljših rezultatov si ne bi mogli želeti. V športnem pogledu smo leto sklenili zelo dobro, če pa temu dodamo še dobre novice v zvezi s Titom, smo lahko zelo veseli. Edini način, s katerim smo mu lahko pomagali, je bila zmaga. Pristop moštva je bil izjemen.«

Deli s prijatelji