POKAL KONFEDERACIJ

Moštvo brezposelnih amaterjev

Objavljeno 23. junij 2013 17.15 | Posodobljeno 23. junij 2013 17.15 | Piše: Marko Uršič

Nogometna reprezentanca Tahitija na pokalu konfederacij v Braziliji doživlja pravo pravljico – z enim samim poklicnim igralcem.

Španski vratar Pepe Reina po desetih prejetih zadetkih tolaži kolega s Tahitija Mickaëla Rochea. Foto: Reuters

Tudi zato je nogometni pokal konfederacij. Pomembno je namreč sodelovati in ne zmagati, in to se je potrdilo tudi v Braziliji. Predstavnik Oceanije je Tahiti, največji otok v Francoski Polineziji v južnem Tihem oceanu. Tahitijci, otok ima 178.000 prebivalcev, so se na tekmovanje uvrstili potem, ko so na oceanijskem pokalu narodov presenetili Novo Zelandijo; najmočnejša Avstralija je, denimo, že leta 2006 iz Oceanije prešla pod azijsko vodstvo.

Kakor koli, Tahiti se je v Braziliji debitantsko predstavil na večjem tekmovanju Mednarodne nogometne zveze, pokal konfederacij je ogrevanje za svetovno prvenstvo naslednje leto. V prvih dveh krogih je izgubil z afriškim prvakom Nigerijo z 1 : 6, s svetovnim in evropskim prvakom Španijo na sloviti Maracani z 0 : 10, danes pa se bo po robu postavil še Urugvaju, prvaku Južne Amerike. Tahiti je na lestvici Fife na 138. mestu, stisnjen je med Sirijo in Afganistan, v izbrani vrsti pa je le en poklicni nogometaš, in sicer napadalec Marama Vahirua, ki je v Franciji zamenjal kup klubov, zdaj pa je član grškega Panthrakikosa. Od 23 igralcev selektorja Eddyja Etaete jih je devet nezaposlenih, drugi podnevi delajo, zvečer pa trenirajo. V izbrani vrsti so raznašalec, voznik tovornjaka, učitelj telesne vzgoje, računovodja in gorski plezalec, ki pleza tudi na kokosova drevesa.

Nogometaši veslači

Čeprav po kakovosti seveda niso bili dorasli tekmecem, pa so se, kot je napovedal 33-letni tahitijski kapetan Vahirua, tudi nekdanji član francoske reprezentance do 21 let, borili kot levi. »Že naša prisotnost v Braziliji je zmaga,« je dodal. Tudi Etaeta je poudaril: »Naši orožji sta srce in duh. Res smo amaterji, toda k tekmovanju smo pristopili kot profesionalci.« Največji stadion na Tahitiju sprejme 10.000 gledalcev, da bi se pripravili na vzdušje na velikih brazilskih, so igralcem na treningih vrteli posnetke navijaškega trušča. Tahitijci so rekordni poraz z 0 : 10 doživeli leta 2004 proti Novi Zelandiji, v Braziliji so neslavni rekord izenačili proti Španiji.

Proti Nigeriji je s strelom z glavo po predložku Vahirue iz kota zadel in izid znižal na 1 : 3 Jonathan Tehau, po poklicu raznašalec; pozneje je zatresel tudi lastno mrežo. Tahitijski nogometaši so zadetek proslavili na svoj način – s ponazoritvijo veslanja v svojih značilnih ribiških čolnih; poteza, s katero je Vahirua svoje zadetke proslavljal že v Franciji. »Doživljamo pravljico, izboljšali smo prepoznavnost naše države in Tahitiju želimo prinesti še več spoštovanja,« je povedal Etaeta. Zaradi televizijskega prenosa srečanja z Nigerijo je zasedanje prekinil celo tahitijski vladni kabinet. 

Deli s prijatelji