LIGA PRVAKOV

Monaški umetniki utišali topove Arsena Wengerja

Objavljeno 27. februar 2015 08.20 | Posodobljeno 26. februar 2015 22.37 | Piše: R. T.

V osmini finala lige prvakov Monaco šokiral Arsenal, Bayer presenetil Atletico.

Arsenalovega trenerja Arsena Wengerja so njegovi Monačani spravili v obup.

Kakšno presenečenje so priredili nogometaši Monaca v prvi tekmi osmine finala lige prvakov! Sredi Londona so pošteno obračunali s favoriziranim Arsenalom ter se domov odpravili z zajetno prednostjo – 3:1. Česa takšnega si trener Arsenala Arsene Wenger, ki je nekdaj vodil Monaco, niti v najhujših nočnih morah ni predstavljal. Toda ko je sprva podjetnejši Arsenal prek Olivierja Girouda zapravljal izjemne priložnosti za zadetke, so gostje iz žepne kneževine počasi strnili vrste in močno pridobivali samozavest. Nato so pa se na stadionu Emirates še prav nesramno razigrali.

Geoffrey Kondogbia je v 38. minuti močno ustrelil po sredini. Žoga je na poti do vrat zadela domačega branilca Pera Mertesackerja, spremenila smer in končala v mreži Davida Ospine. Šok! A to še ni bilo vse. Po odmoru je sledil nov hladen tuš, ko je v 58. minuti Dimitar Berbatov učinkovito zaključil protinapad Monaca za 2:0. Šele v sodnikovem podaljšku je gol upanja za gostitelje zabil Alex Oxlade-Chamberlain, toda takoj je prišla kruta potrditev, da to pač ni bil večer londonskih topničarjev. Yannick Ferreira Carrasco je namreč meril kirurško natančno za končni izid 3:1, veselje v taboru Monaca je bilo nepopisno. »Nihče si ni mislil, da je možen takšen razplet. Toda to je le pol poti, ničesar še nismo dosegli. Nogomet je umetnost. Vedeti moraš, kako je treba napadati, kako se braniti. Imamo zelo uravnoteženo moštvo,« je razpredal strateg Monaca Leonardo Jardim. Njegova ekipa je sicer prejela šele drugi gol v tej sezoni lige prvakov.

»Čestitam Monacu, dosegel je perfekten rezultat. Zapravili smo številne priložnosti, v obrambi pa smo bili kar malce samomorilski. Videti je bilo, kot da smo na igrišču izgubili živce in racionalnost. Srce je bilo močnejše od glave, na tej ravni tekmovanja pa to ne deluje. Imamo majhne možnosti za napredovanje, toda ne glede na to jih bomo poskušali izkoristiti,« je poklapano razlagal Arsene Wenger.

Bayer osvojil igro Atletica

V drugem sredinem obračunu smo prav tako spremljali presenetljivo predstavo. Bayer Leverkusen je namreč proti evropskemu podprvaku in šampionu Španije Atleticu iz Madrida pokazal pristop in igro, ki smo ju sicer vajeni prav od zasedbe Diega Simeoneja. V izjemno neizprosnem in taktično zahtevnem dvoboju smo videli nešteto drobnih prekrškov, nekaj pa se jih je že tudi spogledovalo z incidentom. Domači farmacevti so krčevito branili vsako ped svoje zelenice, gostom niso niti za trenutek pustili sproščeno zadihati. Mož odločitve je bil Hakan Čalhanoglu, ki je v 57. minuti zatresel mrežo Atletica. Te ni branil slovenski reprezentant Jan Oblak, saj je spet obsedel na klopi za rezervne igralce. Da je pri rdeče-belih z Iberskega polotoka še več slabe volje, sta se že v prvem polčasu poškodovala Guilherme Siqueira in Saul Niguez, Tiago pa je v 76. minuti prejel rdeči karton. Zaradi kazni na povratni tekmi ne bo smel igrati niti Diego Godin.

Trener Bayerja Roger Schmidt je razumljivo sijal od sreče: »Zelo zadovoljni smo. Pokazali smo zelo dobro predstavo, tako v obrambi kot v prehodih v napad. Na koncu smo delovali zrelo, ohranili smo visok ritem. Če bi se nam uspelo uvrstiti v četrtfinale, bi bila to uresničitev naših sanj.« Njegov kolega na Atleticovi klopi, Argentinec Diego Simeone, je pred povratnim dvobojem ohranil mirno kri: »Bila je nenavadna tekma, saj si je vsako moštvo priigralo le po eno priložnost za gol. Bayer je svojo izkoristil. Igra zelo podobno kot mi, tokrat je to dobro opravil. Rezultat bi bil lahko še slabši. Ne glede na zaostanek z optimizmom pričakujem povratno tekmo.«

 

Real in Monaco z največjo prednostjo

Vsi izidi prvih tekem osmine finala lige prvakov: PSG : Chelsea 1:1, Šahtar Donjeck : Bayern München 0:0 (povratni tekmi 11. marca), Basel : Porto 1:1, Schalke : Real Madrid 0:2 (povratni tekmi 10. marca), Manchester City : Barcelona 1:2, Juventus : Borussia Dortmund 2:1 (povratni tekmi 18. marca), Arsenal : Monaco 1:3, Bayer Leverkusen : Atletico Madrid 1:0 (povratni tekmi 17. marca). Četrtfinale bo na sporedu 14. in 15. ter 21. in 22. aprila, polfinale bo 5. in 6. ter 12. in 13. maja, finale pa 6. junija na olimpijskem stadionu v Berlinu.

 

Deli s prijatelji