LIGA PRVAKOV

Mobilizacija Maribora za evropske milijone

Objavljeno 23. avgust 2013 09.58 | Posodobljeno 22. avgust 2013 20.50 | Piše: Rok Tamše

Nogometni biser Agim Ibraimi tik pred prodajo, Porto je menda pripravljen plačati 3,5 milijona evrov.

PLZEN – Mariborski nogometaši so v svoji zgodovini odigrali že številne zgodovinske tekme, toda povratni dvoboj vijoličnih s češko Viktorio za uvrstitev v ligo prvakov, ki bo v sredo, 28. avgusta, si zasluži prav takšen naziv. Ne glede na zaostanek z 1 : 3 je pred tem rodom igralcev iz Ljudskega vrta življenjska priložnost, da se s podporo temperamentnih navijačev vendarle prebijejo na tekmovanje, na katerem je Maribor prvič in edinokrat doslej nastopil v sezoni 1999/2000. Čeprav je lahko zaostanek za dva zadetka prevelik v obračunu z izkušenejšim češkim prvakom, bi lahko popolna štajerska mobilizacija izničila tudi to razliko. Moštvo trenerja Anteja Čačića je boginja Fortuna na prvi tekmi v Plznu le malce privila k sebi, ko je pravi evrogol zabil Aleš Mejač, toda čisto ob koncu dvoboja v pivovarskem središču na zahodu Češke sreča ni bila na strani slovenskega prvaka, ki je prejel še tretji gol. Maribor prihodnji teden potrebuje zmago z 2 : 0, 4 : 1 ... Če bo po 90 minutah 3 : 1, bodo sledili podaljški.

V mariborski slačilnici se niso prepustili razočaranju

»Zdaj ne gre več nič spremeniti, moramo se sprijazniti z razpletom, toda doma bo pred našim polnim stadionom drugače. Treba bo stremeti k dvema goloma, lahko nam uspe. Moramo verjeti. Pokazali smo, da smo lahko enakovredni. Smo pa res naivno dobili zadetke, to se ne sme več ponoviti,« je dejal Mejač, ki je tokrat igral bolj napadalno kot običajno. V mariborski slačilnici se niso prepustili razočaranju, ampak so tudi zaradi bučnih in predanih Viol ohranili pogumno držo. »Zdaj bo treba doma napadati, dvoboj še ni odločen. Dokler se igra, so vedno možnosti. Prednost ni nedosegljiva. Bomo pa morali biti hkrati zelo previdni in ob lovu na dva gola v mreži Viktorie obdržati svojo mrežo nedotaknjeno,« napoveduje steber obrambe Aleksander Rajčević, ki bo pred novim srečanjem z Viktorio s soigralci jutri opravil še obveznost na državnem prvenstvu s Triglavom v Kranju. Mimogrede: ta bi lahko pošteno nastradal, saj gre na noge ranjenemu levu.

No, glavna orožja bodo vijolični bojevniki vsekakor hranili za tekmo karier v sredo. »Že ob odhodu iz slačilnice je obveljal dogovor, da dvignemo glave. Ni še konec, poskušali bomo zabiti dva gola v Mariboru. Imeli smo posest žoge, kontinuiran napad, zdaj bo treba biti še učinkovitejši. In večkrat poskušati z udarci. Viktoria se je predstavila kot dobra ekipa, zasluženo so zmagali. Toda verjamem, da bo pred našimi navijači zgodba drugačna,« je prepričan morda največji dolžnik Agim Ibraimi, ki bi v primeru uvrstitve v ligo prvakov morda lahko ostal v Ljudskem vrtu (nastop v LP bi v blagajno prvakov prinesel nagrado v višini 8,6 milijona evrov), sicer pa je realnejša prodaja makedonskega reprezentanta. Menda je športni direktor Zlatko Zahovič tik pred realizacijo Ibraimijevega prestopa v portugalski Porto, kjer je sam spisal najlepša poglavja bogate kariere. Po nekaterih informacijah so modro-beli pripravljeni odšteti 3,5 milijona evrov. Če že komu, bodo Portugalci zaupali Zahu.

Zakaj lahko Maribor upa na uspeh

Mariborski strateg Ante Čačić bo lahko v povratnem dvoboju spet računal na branilca Arghusa in vezista Željka Filipovića ter, kot kaže, tudi na Dejana Mezgo. Vijolični bi bili s temi igralci vidno močnejši v primerjavi z gostovanjem na Češkem. Drugo pomembno dejstvo je, da bodo Viole in z njimi vsi obiskovalci Ljudskega vrta prihodnjo sredo pripravili nepozabno ozračje in vrhunsko spodbudo za svoje ljubljence. In tretjič, Mariborčani so lahko na domači zelenici le še učinkovitejši pred vrati Viktorie.

Deli s prijatelji