REPREZENTANCA DO 18 LET

Mladci želijo v Čile

Objavljeno 05. april 2015 14.33 | Posodobljeno 05. april 2015 14.33 | Piše: D. P.

Nogometaši, mlajši od 18 let, so se že uvrstili na evropsko prvenstvo, vendar to ni njihov končni cilj. Želijo na svetovno, na katerem je prostor za najboljših šest ekip iz Evrope.

Slovenski mladci gredo na evropsko prvenstvo. Foto: arhiv

Slovenski nogomet je minuli mesec spisal še eno prijetno poglavje. Levji delež zaslug gre mladim asom, zbranim v reprezentanci do 18 let okoli selektorja Igorja Benedejčiča, ki se jim je po zahtevnih kvalifikacijah uspelo prebiti na evropsko prvenstvo.

Končna postaja: Čile

Slovenija se je znašla med elito: na prvenstvu stare celine bodo igrali Francozi, Španci, Hrvati, Belgijci, Nizozemci, Grki, Irci, Avstrijci, Rusi, Čehi, Škoti, Nemci, Italijani, gostitelji Bolgari in branilci naslova evropskega prvaka Angleži. V četrtek je bil opravljen žreb, Slovenija bo v skupini B igrala proti Češki, Belgiji in Nemčiji. Evropsko prvenstvo bo potekalo med 6. in 22. majem. Najboljšega polducata ekip se bo uvrstilo na svetovno prvenstvo, ki bo v Čilu.

Žreba v Bolgariji se je med drugimi udeležil Benedejčič, ki pa tudi po velikem uspehu ostaja miren, predvsem pa previden. »Moramo imeti realne cilje,« opozarja selektor, ki je zbral za Slovenijo v članski vrsti osem nastopov in dosegel en gol. Meni, da niti preboj na svetovno prvenstvo ni nemogoč. A le če naša država ostane na realnih tleh, igralci pa podrejeni ekipnemu uspehu. »To ni moj uspeh, ampak uspeh vseh, ki sodelujemo z reprezentanco,« je povedal takoj po dosežku v zadnjem krogu kvalifikacij, ko je Slovenija opravila z Norveško (1 : 0) in Romunijo (4 : 0), klonila pa proti aktualnemu prvaku Angliji (1 : 3).

Prvi strelec Slovenec

Prvo ime reprezentance je bil nedvomno komaj 16-letni Jan Mlakar, ki je bil ob vseh talentih iz Evrope z osmimi goli prvi strelec kvalifikacij. Doma je iz Sostrega pri Ljubljani. V osnovni šoli je pol leta treniral smučarske skoke, potem pa se je na prigovarjanje učitelja športne vzgoje Rajka Klančišarja odločil za nogomet. Da je bila odločitev prava, potrjuje tudi milijonska odškodnina, ki jo je letos za njegove vragolije in talent Fiorentina odštela Domžalčanom.

Ob tem velja omeniti, da je to reprezentanca, za katero je pesti stiskala tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek. Njen sin Oskar Cvjetičanin, lani se je preselil v mladinski pogon angleškega Southamptona, je igral v obrambni vrsti. Tam je bil tudi 17-letni Sven Karić, ki nadaljuje reprezentančno tradicijo očeta Amirja. Tuji skavti so na teh kvalifikacijah v svoje beležke dodali še eno ime: 16-letni vezist Vitja Valenčič, član Olimpije. A ne več za dolgo. Zeleno barvo bi lahko menjal za vijolično Fiorentine.

 

Deli s prijatelji