IZBRANA VRSTA

Milec napet kot puška čaka na Katančev ukaz

Objavljeno 12. november 2014 13.56 | Posodobljeno 12. november 2014 13.57 | Piše: Rok Tamše

Vse boljši branilec Standarda iz Liegea o klubski karieri in pričakovanjih v reprezentanci. Pred tekmo z Anglijo sporoča, da ni predaje, hvali svojega naslednika v vrstah Maribora.

Slovenski nogometni reprezentanti v Spodnji Šiški in Stožicah vadijo pred sobotno tekmo v kvalifikacijah za euro 2016, ko se bodo v Londonu udarili z Angleži, vodilnimi v skupini E po treh krogih. V zadnjem obdobju selektor Srečko Katanec lahko širi izbor igralcev v obrambni vrsti. Na svojo priložnost napet kot puška čaka tudi desni bočni branilec Martin Milec, ki je v zadnjih dveh sezonah naredil korake velikana v svoji karieri. Triindvajsetletnik iz Rač je letos poleti za 1,2 milijona evrov odškodnine prestopil iz Maribora v belgijski Standard iz Liegea, kjer se je ekspresno uveljavil kot standardni član prve enajsterice. »Super je. Res sem zadovoljen. V zadnjem mesecu ne samo z osebnim statusom v klubu, ampak tudi s svojo formo in rezultati ekipe. Vse, kar se mi dogaja, je super, tako da sem zelo vesel prišel na novo reprezentančno akcijo,« je nasmejano začel klepet izjemno hitri igralec s topovskim udarcem.

Zdaj je v reprezentančnem filmu, vse je v znamenju obračuna na Wembleyju. »Zagotovo bo to posebna tekma na posebnem stadionu. Nikakor se ne mislimo predati vnaprej. Iskali bomo pot do novih točk. Verjamem, da se bomo po klubskem vikendu dobro regenerirali in potem ustrezno pripravili na tekmo z Anglijo,« je optimist Milec, ki se veseli tudi novega prizorišča priprav – Ljubljane: »Upam, da nam bo ta sprememba dobro dela. Kar dobro je od časa do časa kaj zamenjati.« Koliko pa kleni Štajerec sploh pozna prestolnico? »Hja, bolj slabo, toda moj cimer je Željko Filipović (Ljubljančan, op. p.), tako da se bova znašla, ha, ha, ha.« Torej Milca ne bo treba čakati ali iskati, medtem ko bi taval po neznanih ulicah.

Najboljši nogomet v karieri

S tem nima težav niti na igrišču, saj vse bolj diha za ovratnik prekaljenemu asu, 30-letnemu Mišu Brečku, ki je že desetletje nezamenljiv na desnem boku (68 nastopov). Tudi tokrat bo prva izbira selektorja Srečka Katanca za Wembley, na prijateljski tekmi s Kolumbijo v torek v Ljubljani pa bi znal začeti prav Milec. »Pripravljen sem na igro, mislim, da sem v dobri formi, počutim se odlično. Selektor lahko v vsakem trenutku računa name. Jaz bom na vsak način poskušal povrniti njegovo zaupanje z vsemi svojimi močmi. Seveda pa spoštujem vsako selektorjevo odločitev,« v maniri velikega profesionalca zatrjuje Milec. Takšna samozavest ima podlago v igrah, ki jih kaže to jesen v dresu Standarda? »Res sem storil korak naprej v karieri, odkar sem prestopil v Standard. Ja, lahko rečem, da igram najboljši nogomet v dosedanji karieri,« meni član rdeče-belega Standarda, ki po slabšem startu v sezono že lovi priključek z najboljšimi ekipami v belgijskem prvenstvu, v evropski ligi pa se bori za preboj v drugi del tekmovanja s Sevillo, Feyenordoom in Rijeko v skupini G.

Kako bi šele Milec prav prišel bivšemu klubu v ligi prvakov. »Morda, toda ko gledam tekme Maribora, vidim, da tudi Petar (Stojanović, op. p.) igra odlično. To mu privoščim iz vsega srca. Fant je sposoben velikih stvari. Še vedno je mlad, pred sabo ima lepo prihodnost, upam, da bo nadaljeval v takšnem ritmu,« je štiri leta mlajšega naslednika v vijoličnem dresu pohvalil srčni Milec, ki v bližnji prihodnosti s Standardom pričakuje še nastope v ligi prvakov: »Letos nam v kvalifikacijah ni uspelo, ampak trenutno smo na pravi poti, tako da bi lahko kmalu uresničili tudi ta cilj.« Ni kaj, pri 23 letih Martin Milec, ki je zbral tri nastope za slovensko reprezentanco, zares uživa v nogometnem profesionalizmu.

Spodbudno za Kampla

Vezist Kevin Kampl je v rokah fizioterapevtov slovenske reprezentance. Pod drobnogledom je poškodba leve stegenske mišice. Magnetna resonanca je pokazala, da bi 24-letni igralec Red Bull Salzburga lahko bil nared za sobotno tekmo v Londonu. Kampl bo verjetno že danes popoldne v Stožicah lahko treniral z moštvom.

 

Deli s prijatelji