NOGOMET

Milanič stavi na moštveni duh vijoličnih

Objavljeno 10. julij 2017 10.20 | Posodobljeno 10. julij 2017 10.21 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora z opozorilom pred izzivom v ligi prvakov.

Tudi v novi sezoni se veliko pričakuje od prvega strelca Maribora Luke Zahoviča. Foto: Tadej Regent

LJUBLJANA – V Ljudskem vrtu vlada popolna mobilizacija pred začetkom tekmovalne sezone, ki jo bodo vijolični nogometaši odprli v sredo ob 19. v peklensko vroči Hercegovini. V 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bo Maribor udaril z Zrinjskim iz Mostarja. Prvaku BiH je sicer slovenski šampion tik pred zdajci speljal najboljšega strelca Jasmina Mešanovića, a to še ni zagotovilo za napredovanje. Mariborčani so dobili tudi močno opozorilo v generalki z ruskim prvoligašem Krasnodarjem, ki je bil boljši z 2:0. Zrinjski sicer niti približno ne spada v kakovostni razred Krasnodarja, toda bolj zanimivo vprašanje je, kam trenutno spada Maribor. »Podoba je obetavna, saj smo tudi ob tako zahtevni preizkušnji videli naše moštvo, ki je do trenutka, ko je lahko, dobro zapiralo oziroma preprečevalo njihovo večjo posest. Seveda je bilo nekaj težav, zmanjkalo nam je več mirnosti, natančnosti. Zaradi te njihove moči, razumljivo, ne moreš prikazati vsega, kar zmoreš. Čeprav so bili preostali tekmeci prav tako na visokem nivoju, je bil Krasnodar na višji stopnji,« je ocenil trener Darko Milanič, ki po mesecu priprav meni, da je moštvo optimalno pripravljeno. In Zrinjski? »Ne morejo nam pripraviti posebnih presenečenj. Videli smo igrivo, nadarjeno ekipo, ki pa se ji moramo postaviti po robu z našimi najboljšimi značilnostmi. Moštveni duh mora biti naš zaščitni znak,« zatrjuje Milanič, ki se zaveda, da bi bil izpad v dvoboju z Zrinjskim rezultatski polom.

3 slovenski klubi so ostali na evropski sceni.

Tega je že doživela ljubljanska Olimpija v obračunu s finsko VPS Vaaso v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo (skupni izid 0:2). Zmaji se lahko zdaj v klavrnem ozračju osredotočijo zgolj na domače prvenstvo. Predsednik kluba Milan Mandarić napoveduje vsaj še štiri nove okrepitve. Olimpija je siromašna v napadu, je brez ideologa igre, obramba je oslabljena in nedorečena, o iskanju rešitev na vseh ravneh pa pričajo tudi stalne kadrovske spremembe. Če neizkušeni trener Igor Bišćan s svojimi varovanci ne bo prepričljivo startal v državno prvenstvo, bodo navijači hitro obranili palce navzdol.

Medtem se Gorica pripravlja na četrtkov prvi obračun z grškim Panioniosom v Atenah, potem ko se je v 2. krog kvalifikacij za evropsko ligo prebila prek armenskega Shiraka. Za grško moštvo brani donedavni vratar Celja Matic Kotnik. Domžale v istem tekmovanju čaka dvoboj z islandskim Valurjem, potem ko je padla estonska Flora. Prvi obračun bo v četrtek v Reykjaviku, šele potem se bodo varovanci trenerja Simona Rožmana posvetili domačemu prvenstvu. Pari 1. kroga Prve lige Telekom Slovenije so: Ankaran - Triglav, Maribor - Aluminij (obe v soboto, 15. julija), Krško - Gorica, Rudar - Domžale, Olimpija - Celje (vse v nedeljo, 16. julija).

Deli s prijatelji