LIGA PRVAKOV

Milanič: Aktivno in pametno nad Dinamo

Objavljeno 27. avgust 2012 17.53 | Posodobljeno 27. avgust 2012 17.57 | Piše: STA, R. T.

Pred nogometaši Maribora je tekma generacije. Za vstop v ligo prvakov lovijo zaostanek 1 : 2 proti Dinamu.

Darko Milanič, trener Maribora, upa na ugoden rezultat

MARIBOR – Mariborske nogometaše v torek zvečer ob 20.45 v Ljudskem vrtu čaka najpomembnejša tekma v zadnjem desetletju. Slovenski prvaki se bodo po porazu z 1 : 2 na prvi tekmi v Zagrebu s hrvaškim prvakom Dinamom udarili za vstop v najprestižnejše evropsko nogometno tekmovanje – ligo prvakov. Trener Darko Milanič je optimist, večjih težav s poškodbami v ekipi namreč ni.

Kot je Milanič povedal na današnji novinarski konferenci, priprave na tekmo potekajo po ustaljenem načrtu. Pred evropsko tekmo so se tudi tokrat umaknili v karanteno, lista poškodovanih pa je z izjemo že dalj časa poškodovanega branilca Mitje Vilerja povsem prazna. Vsi preostali so pripravljeni, tako da mu je za »tekmo leta« na voljo širok kader.

Mariborčani so vajeni pomembnih tekem

»Fantje so vajeni pomembnih tekem. Tudi sam se odlično počutim, ko vidim toliko novinarjev na kupu, saj to pomeni, da delamo super stvar. Tega se vsi zavedamo. Sodeč po treningih in osredotočenosti igralcev v vsakem trenutku, ni nobenih težav s tem bremenom. Vse poteka popolnoma normalno in mislim, da smo ta pritisk sposobni obrniti v pozitivno smer,« je zatrdil strateg mariborskega kluba.

Milanič se ob tem zaveda, če želijo napredovati, morajo doseči gol. »Jasno nam je, da izid prve tekme ni slab, a tudi ni tako dober, da bi dovoljeval pasivno igro. Morali bomo biti zelo aktivni in hkrati pametni. Igrati bomo morali odličen nogomet, da bomo lahko eliminirali njihove dobre strani ter prek naše kakovosti prišli do želenega zadetka, po drugi strani pa ga ne smemo prejeti,« je dodal Milanič.

Mamić je spodbudil vijoličaste

Izjava podpredsednika Dinama Zdravka Mamića, da bodo Mariborčane »pohodili kot plitek potok« je zanj pričakovana, saj gre po njegovem za normalno retoriko pred tako pomembno tekmo, s katero želi spodbuditi svoje nogometaše. Vendar pa Milanič ob tem opozarja, da je s to izjavo spodbudil tudi mariborsko ekipo, ki jih Zagrebčani po njegovem zagotovo ne bodo pohodili.

Strateg slovenskih prvakov se prav tako zaveda vseh odlik Dinama. Kot je poudaril, imajo odličen »pas« in odličnega Sammirja, ki je fantastičen v fazi napada, s čimer so imeli na začetku prve tekme nekaj težav. Izpostavil je še kapetana Milana Badelja, ki bo v Mariboru odigral zadnjo tekmo v majici Dinama, saj se bo po tej tekmi preselil k nemškemu prvoligašu Hamburgu.

Brez vadbe enajstmetrovk

»Brez dvoma gre za kakovostno ekipo in prvih 90 minut v Zagrebu bistveno ne spreminja slike, ki smo jo imeli že pred to tekmo,« je dejal Darko Milanič, ki zagotavlja, da imajo v ekipi tudi dovolj dobrih izvajalcev enajstmetrovk, če bi se na tekmi o končnem zmagovalcu morda odločalo na ta način. Posebnih priprav na enajstmetrovke pa se pred tekmo niso lotili.

V Mariboru se niso ustrašili niti visoke zmage Dinama v zadnjem krogu hrvaškega prvenstva, ko so kar s 6 : 0 ugnali mestnega tekmeca Zagreb. »Tudi mi smo odigrali odlično tekmo v Celju, kjer bi lahko zabili tudi več kot dva gola, a se v torek igra nova zgodba,« odgovarja Milanič.

Vratar Maribora Jasmin Handanović je prav tako zatrdil, da je vzdušje v slačilnici odlično. Sicer pa se na enajstmetrovke sam pripravlja pred vsako tekmo in vselej preuči najpogostejše strelce enajstmetrovk v ekipi, s katero se srečuje. Verjame, da bo publika njihov velik zaveznik, saj je v Mariboru vedno bilo tako.

»Enostavno je treba tekmo odigrati brez napake, kar pa je zelo težko. Verjamem, da bomo uspešni ter da si bo ekipa pomagala med seboj, da ne prejmemo zadetka ter da ga na drugi strani dosežemo,« je Handanović odgovoril na pomisleke, da Maribor na letošnjih evropskih tekmah skorajda ni odigral tekme brez prejetega zadetka.

Deli s prijatelji