PRVOLIGAŠ

Milan Mandarić noče 
potopiti Luke Koper

Objavljeno 12. junij 2013 12.16 | Posodobljeno 12. junij 2013 12.16 | Piše: Rok Tamše

Ameriško-srbski poslovnež, ki je nogometašem Luke Koper posodil 1,3 milijona evrov, bo odpisal del dolga.

Bo tako veselje koprskih nogometašev le še prijeten spomin? Foto: Leon Vidic/Delo

Milan Mandarić s svojimi finančnimi pričakovanji ta čas ne predstavlja usodne grožnje obstanku nogometnega prvoligaša Luke Koper. Vsaj tako nam je včeraj osebno zatrdil ameriški poslovnež srbskega rodu, ki je sicer lastnik in predsednik angleškega drugoligaša Sheffield Wednesday. V sobotnih Slovenskih novicah smo objavili izpoved zdaj že nekdanjega podpredsednika nogometašev Luke Koper Anteja Guberca, ki se je umaknil iz kluba, ker da ga je dotolkel dolg v višini 1,3 milijona evrov do Mandarića. Ta je znesek klubu posodil leta 2007, ko je bil predsednik kolektiva z Bonifike nekdanji reprezentant Mladen Rudonja, sicer Mandarićev prijatelj in sodelavec. Kot kaže, pa 74-letni Mandarić v tej godlji spet pomaga Koprčanom.

Spet bo pomagal Luki Koper

»Pred tremi ali štirimi tedni sem govoril z Antejem Gubercem in dogovorila sva se, da mi bo klub glede na svoje zmožnosti postopno plačeval nekaj denarja, ki ga bo dobil od prodaje igralcev. Časovnega okvira poplačila nismo določili. V koprski klub sem osebno investiral okrog 2 milijona evrov, da sem ga očistil dolgov in spravil v pozitivno poslovanje. Vsaj nekaj od tega, kar je vanj vložila moja korporacija, pa bi morali povrniti. Vem, da klub nima 1,3 milijona evrov za vračilo, pričakujem pa, da vodilni pokažejo nekaj dobre volje in spoštovanje, privolil sem tudi v manjši znesek od navedenega. Vsako leto smo na naslov kluba poslali eno prijazno pismo glede vračila dolga, a nismo dobili nobenega odgovora. Zaradi tega nisem jezen na njih, to se pač dogaja, toda to preprosto ni fer. Za pomoč se mi po mojem odhodu v Anglijo ni nihče zahvalil, če se malce pošalim, nisem dobil niti voščilnice za božič. No, naj povem na kratko, od kluba nikakor ne zahtevam omenjenega zneska. Z Gubercem sva dosegla dogovor, s tem je seznanjen tudi moj odvetnik Franci Matoz. Klubu bom pomagal tudi na takšen način, pa ne zaradi vodilnih ljudi, temveč zaradi navijačev in njihove ljubezni do nogometa. Nočem, da ostanejo brez kluba zaradi dolgov do mene,« je pojasnil Mandarić.

V skladu s poslovno etiko izkušeni poslovnež ni hotel razkrivati številk, toda po naših informacijah bo zadovoljen z nakazilom 100.000 evrov do konca avgusta in potem še 700.000 evrov, ki bi v prihodnjih letih prišli v klub predvsem s prodajo igralcev. Po tej razlagi je obalni prvoligaš Mandariću zdaj dolžan 800.000 evrov, saj se bo posojilodajalec še naprej držal dogovora z Gubercem, čeprav je ta odstopil s funkcije podpredsednika. Mandarić bo v četrtek ali petek prišel v Slovenijo, pa ne zaradi sestankovanja z nogometaši, temveč zaradi reševanja drugih poslovnih naložb v Sloveniji, ki so se mu sfižile. Že več kot pet let čaka na odločitev sodišča. »Investiral sem milijone evrov v projekt, ki bi zaposloval na stotine ljudi, toda slovenska sodišča delujejo počasi, jaz pa verjamem, da sem vse počel zakonito in da sem vse pošteno plačal,« je še povedal Mandarić, ki ga vnovično sodelovanje s koprskim nogometnim klubom zdaj ne zanima.

Skupni dolg kluba 1,4 milijona

Medtem je včeraj vodstvo kluba s predsednikom Andrejem Poljšakom v odstopu predstavilo trenutni položaj kanarčkov. Ob dolgu do Mandarića (po njihovem še 1,3 milijona) je Poljšak skupaj z direktorjem Valterjem Valenčičem razkril, da so dolžni 300.000 evrov Grafistu – lastnik tega gradbenega podjetja je Ante Guberac –, 300.000 evrov pa znašajo vsi drugi neporavnani stroški, ki so se nakopičili v preteklosti.

V tem trenutku je glavno vprašanje, ali bodo rumeno-modri v prihodnje po petih letih sodelovanja ostali brez glavnega pokrovitelja v Luki Koper, ki je v letni proračun kolektiva z Bonifike prispevala 400.000 evrov. Nove uprave pristanišča še kar ni v sedlu, zato nihče v podjetju ne more zagotoviti podpisa nove, vsaj podobno vredne pogodbe. V tako negotovem obdobju sta torej odstopila Guberac in Poljšak, zadnji bo ostal v klubu do skupščine, ki bo predvidoma čez en mesec. Medtem so ustanovili štiričlansko komisijo pod vodstvom direktorja Valenčiča (v njej so predstavniki nadzornega sveta Sebastijan Šik, Saša Starčevič in Damir Ban ter preostali član uprave Bojan Babič), ki se bo z upniki pogajala glede poplačila dolgov, pogovarjala pa se bo tudi s predstavniki Mestne občine Koper, Luke Koper in Nogometne zveze Slovenije. V novo sezono – tekmovalno licenco imajo – bi radi krenili s proračunom med 700.000 in 800.000 evri. 

Deli s prijatelji