NOGOMETNI VIRTUOZ

Messija odrešuje nogomet

Objavljeno 09. januar 2013 09.05 | Posodobljeno 09. januar 2013 09.06 | Piše: Marko Uršič

Lionel Messi za svoje nogometno mojstrstvo nagrajen še s četrto zaporedno zlato žogo.

Ponovni zlatožogar Lionel Messi. Foto: Reuters

ZÜRICH – Čakali smo na odrešenika in nogometnega mesijo tudi dobili. Argentinec Lionel Messi je namreč še četrtič zapored dobil zlato žogo Mednarodne nogometne zveze za najboljšega žogobrcarja na svetu. S tem je prehitel tudi predsednika evropske vrhovne organizacije za nogomet, Michela Platinija. Ker je selektor španske izbrane vrste Vicente del Bosque najboljši trener, je na dlani, da sta španska nogometna šola in briljantno klubsko žoganje Barcelone spet pobrala vso smetano. Seveda tudi upravičeno, vse oči sveta so uprte le v Messijo(a). Levi bočni branilec Chelseaja Ashley Cole je celo navrgel, da bi moral očitno imeti španski potni list, da bi se ga pri teh razglasitvah spomnili. Celo najboljša letna enajsterica je sestavljena le iz žogobrcarjev Reala, Barcelone in madridskega Atlética.

Slave za Ronalda

Kapetan slovenske nogometne reprezentance Samir Handanović je v glasovanju za zlato žogo na prvo mesto postavil Lionela Messija, na drugo Cristiana Ronalda in na tretje nogometaša Barcelone Xavija Hernándeza. Nekdanji selektor Slaviša Stojanović pa je v izboru na prvo mesto dal Ronalda, tako kot novinar RTV Slovenija Andrej Stare. Messija sta oba postavila na drugo mesto. Na tretje mesto je Stojanović izglasoval Xavija, Stare pa Juventusovega Andreo Pirla. Handanović je pri izboru za najboljšega trenerja leta glasoval za nekdanjega trenerja Barcelone Pepa Guardiolo, Stojanović pa za trenerja Reala Joséja Mourinha. Stare je menil, da je bil najuspešnejši Vicente del Bosque.

Mali virtuoz iz Rosaria je v letošnjem španskem prvenstvu zabil že 25 zadetkov, v preteklem letu je podrl rekord Gerda Müllerja, po načeti mreži v prid Kataloncev in Argentincev se je veselil kar 91-krat. A kljub vsem zadetkom je 25-letnik na razglasitvi v Zürichu priznal, da je najboljša stvar, ki se mu je pripetila v življenju, nedavno rojstvo sina Thiaga. »Nogomet še vedno igra, kot bi bil otrok,« pa je bistvo povzel trener Barçe Tito Vilanova.

Lahko bi bil Španec

A nekateri menijo, da ne more biti najboljši nogometaš vseh časov, pred Peléjem in Diegom Maradono, dokler ne bo lovorike za svetovnega prvaka dvignil tudi z argentinsko reprezentanco. Zanimivo je, da ko je bil kot 17-letnik že pet let v Barcelonini akademiji, so se Španci že zanimali, da bi brcal za njihovo izbrano vrsto do osemnajstega leta starosti. A se je odločil za rodno grudo. Morda mu je zdaj malce žal, saj je Španija v zadnjih letih pobrala vse lovorike v evropskem in svetovnem nogometu. No, treba je seveda omeniti, da je drugi zlatožogar pri glasovanju selektorjev in kapetanov nacionalnih moštev (p)ostal Portugalec Cristiano Ronaldo. Messijeva prednost je, da je štiri zlate žoge dobil v zgodnjih dvajsetih letih življenja, kaj se nam torej še obeta? Od Bolhe, kot ga priljubljeno imenujejo, trpel je za pomanjkanjem rastnega hormona, bo zagotovo še veliko. V vsej svoji slavi pa v ospredje vedno postavlja moštvene zasluge za klubske in lastne dosežke. Barcelona je namreč s pomočjo njegovih čarobnih nog osvojila že pet naslovov prvaka v la ligi in tri lovorike v ligi prvakov.

 

Deli s prijatelji