KLASIKO

Messi zasenčil Ronalda, ki je iskal strice iz ozadja

Objavljeno 25. marec 2014 10.21 | Posodobljeno 25. marec 2014 10.34 | Piše: R. T.

Nogometaši Barcelone so premagali Real Madrid in poskrbeli za dramatično končnico v la ligi.

Lionel Messi je izenačil in postavil končni izid 1 : 1.

Devet krogov pred koncem španskega nogometnega prvenstva si Real Madrid na svojem terenu ni pripravil nekoliko mirnejšega nadaljevanja sezone in lažje poti do naslova prvaka. Na stadionu Santiago Beranbeuu v Madridu mu je življenje spet zagrenila Barcelona, ki je pred nedeljskim clasicom za kraljevim baletom zaostajala za štiri točke, zdaj pa je prednost skopnela na vsega točko. Boj velikanov za prestol je vsaj za teden dni izkoristil Atletico Madrid, ki je ta čas na vrhu lestvice la lige; Atletico Madrid in Real Madrid imata po 70 točk, Barcelona 69.

V fantastični tekmi, polni preobratov, je argentinski genij v dresu Barcelone Lionel Messi za zmago s 4:3 zabil tri gole, dva iz enajstih metrov, enega pa je dodal Iniesta. Ob prvem kazenskem strelu za Barcelono v 63. minuti je domači branilec Sergio Ramos storil prekršek za izključitev nad Brazilcem Neymarjem. To je gostitelje povsem razkurilo, saj so se zavedali, da do konca z igralcem manj nimajo možnosti proti blaugrani. Prvi as Reala Cristiano Ronaldo je tokrat zabil le z bele točke, pa še to po prekršku nad njim, ki pa se je zgodil zunaj kazenskega prostora Kataloncev, a je glavni sodnik Alberto Undiano Mallenco to spregledal. Prva dva zadetka za galaktike je zabil francoski napadalec Karim Benzema.

»To je za nas strašansko pomembna zmaga. Tekma je bila briljantna tudi za naše navijače. Naše moštvo se vedno dobro odzove pod pritiskom, tako moramo nadaljevati. Ne smemo biti zadovoljni s to zmago, čim prej jo moramo pozabiti in se osredotočiti na naslednjo tekmo. Do konca jih ni več veliko, zato si ne smemo privoščiti več nobene napake,« je dejal 26-letni Messi, ki je postal najučinkovitejši strelec dvobojev med Realom in Barco z 21 goli; zdaj jih ima tri več od legendarnega Alfreda di Stefana, ki je zabijal za Real. Na večni lestvici golgeterjev la lige je fant iz Rosaria zdaj na drugem mestu z 236 zadetki, prvi je še vedno Telmo Zarra (251).

Cristiano Ronaldo je januarja prehitel Messija v glasovanju za najboljšega nogometaša sveta, tokrat pa je dobil svojevrstno lekcijo kar v domačem dvorišču. Zanimivo, da se je prav on najbolj spravil na Mallenca. »Sodnik je sprejel nekaj neverjetnih odločitev, a s tem pač moramo živeti. Na tekmah Reala in Barcelone mora soditi sodnik, ki je kos svoji nalogi. Nočem se izgovarjati nanj, toda če boste analizirali vseh 90 minut, boste ugotovili, da je storil precej napak,« je kar bruhalo iz 29-letnega Portugalca, ki je šel še dlje z iskanjem stricev iz ozadja, a seveda brez imen: »Real Madrid je največji klub in okrog njega je veliko zavisti. Težko je, saj precej ljudi ni hotelo videti, da bi mi zmagali in da bi bila Barcelona izključena iz igre za naslov prvaka. Oni verjetno nočejo, da bi bil Real prvak. Zaradi tega si mislim, da se tekme ne zmagujejo le na igrišču, ampak tudi s pomočjo od zunaj.«

Ni kaj, trije veliki klubi so dobro zakuhali finiš prvenstva. Spomnimo, da je leta 2007 Real postal prvak, ker je imel boljši medsebojni izkupiček z Barcelono, sicer sta oba zbrala po 76 točk. Pa še to: letos se bosta v zadnjem krogu pomerila Barcelona in Atletico na stadionu Camp Nou, ob takšni izenačenosti še naprej pa bi lahko bil ta dvoboj odločilen v srhljivi igri za prvaka. 

Deli s prijatelji