LA PULGA

Messi v mladosti za gol dobil piškot, danes pa zlati čevelj

Objavljeno 29. oktober 2012 17.14 | Posodobljeno 29. oktober 2012 17.16 | Piše: Mi. S., STA

Argentinec Lionel Messi je drugič v karieri prejel zlati čevelj za igralca, ki v evropskih ligah doseže največ zadetkov.

BARCELONA – »Če katera, je to najbolj skupinska nagrada. Zanjo se imam zahvaliti vsem soigralcem,« je dejal La pulga (bolha), ki je v sezoni 2011/12 dosegel 50 zadetkov, največ v 45-letni zgodovini te nagrade. Lionel Messi, ki je tudi v tem tekmovanju prehitel Cristiana Ronalda iz Real Madrida (46), je nagrado prejel iz rok Luisa Suareza, nekdanjega nogometaša Barcelone iz 50. in 60. let, ki je kot edini španski igralec prejel zlati čevelj leta 1960.

Piškotek za gol

»Zahvaljujem se svoji družini, mojim soigralcem in vsem ljudem, ki ste prišli na to podelitev. Lovoriko delim z vami. Brez mojih soigralcev je ne bi mogel osvojiti,« je v uvodu dejal Messi, nato pa odgovarjal na številna vprašanje novinarjev. Med drugim je razkril, zakaj tako rad dosega zadetke. »Ko sem bil majhen, mi je gospod iz kluba za vsak zadetek obljubil piškot. Med igro sem ga imel vseskozi pred očmi,« je dejal Messi.

»Zadetkov ne delim po kategorijah. Ljubši so mi tisti, ki so bili doseženi v finalih, saj so bili bolj pomembni. Če je v tem trenutku še kdo, ki zasluži zlato žogo ali zlati čevelj, mu z veseljem naredim prostor,« dodaja Messi, ki pravi, da se bo zadetkov tudi v prihodnje veselil podobno kot doslej. Direktor španskega časnika Marca Oscar Campillo, ki je medijski pokrovitelj nagrade zlati čevelj, je Messiju podaril pomanjšan zlati čevelj za sina Thiaga.

Podira rekorde

Messi je pri 25 letih presegel že vrsto rekordov – 2009, 2010, 2011 je prejel zlato žogo, lani je postal najboljši strelec Barcelone pred Cesarjem Rodriguezom, v soboto je presegel mejnik 300 golov doseženih na uradnih tekmah v karieri, pred njim pa je še nekaj izzivov. Najbližji rekord je trenutno število zadetkov doseženih v enem koledarskem letu. Messi je pri številki 73, se pravi dva za legendarnim Pelejem, ki mu je to uspelo davnega 1959, in dvanajst za absolutnim rekorderjem Nemcem Gerdom Müllerjem iz leta 1972.

Deli s prijatelji