LIGA PRVAKOV

Messi spet Barcelonin mesija na novem polju

Objavljeno 21. september 2012 22.25 | Posodobljeno 21. september 2012 22.25 | Piše: Marko Uršič

Katalonski nogometni velikan je za uvod skupinskega dela lige prvakov plesal po žici.

Lionel Messi ne preneha navduševati na nogometnih igriščih.

V Barceloni tokrat ni bilo katalonsko-ruskega zavezništva iz časa španske državljanske vojne. Barça in Spartak sta se v nogometni ligi prvakov konkretno udarila, moskovska taktika bunkerja in nasprotnih napadov pa bi gostom skorajda prinesla lep izkupiček. Vodili so z 2:1, a kot po navadi je zasuk v prid čete s Camp Noua ali novega polja izvedel argentinski velemojster Lionel Messi. Z zadetkoma v 72. in 80. minuti, drugega je dosegel z glavo (!), je blaugrano rešil rdečice sramu. Messijeve mojstrovine z žogo so že svetovno znane, tako da ne preseneča, da je doživel upodobitev v vosku in bo znameniti muzej Madame Tussaud poleg Peléja, Davida Beckhama in Cristiana Ronalda zdaj žogobrcarsko olišpal majhnega gavča. Katalonci so si lahko oddahnili, a vtis je pokvarila poškodba levega stopala Gerarda Piquéja v 11. minuti tekme, tako da bo moral soigralce v zdesetkani obrambi, poškodovan je tudi Carles Puyol, od dva do tri tedne pustiti na cedilu. Vprašljiv je njegov nastop na velikem derbiju z Realom 7. oktobra, a zdaj bo v domačem objemu deset let starejše žene, 35-letne znane kolumbijske pevke Shakire, lahko zdravil bolečo nogo.

»Ni bilo lahko premagati tekmeca, ki se je ves čas disciplinirano branil, težko smo našli prazen prostor, in ki ima hitre napadalce, nevarne v nasprotnih napadih,« je po tekmi razmišljal mesija (odrešenik) Messi. Da je fant iz Rosaria res čudež z nogometno žogo, priča tudi dejstvo, da je že na 14. tekmi lige prvakov zabil vsaj dva zadetka in s tem ujel kastiljsko žogobrcarsko legendo Raúla. Lionel je najboljši strelec lige prvakov v zadnjih štirih sezonah, skupaj pa je na 69 srečanjih zabil spoštljivih 53 zadetkov. Še več, 25-letnik je na vsega skupaj 100 nastopih za katalonskega velikana kar 109-krat zatresel mrežo. Velemojster pač potrjuje svoj vrhunski nogometni dar.

Obrambne težave

Trener Barcelone Tito Vilanova je moral zaradi poškodbe srednjega branilca Piquéja in po vstopu dveh napadalcev v igro v obrambi pustiti le tri može, a po tekmi se ni pritoževal nad težko priborjenim uspehom. »Nisem nezadovoljen. Napadali smo, tako kot smo morali, nato smo spremenili način igre, tvegali, a na koncu le zmagali. Seveda bi rajši, da bi slavili na lažji način, a to nam bo le koristilo za naprej,« je menil. Srednji del obrambe je moral krpati z obrambnima zveznima igralcema Alexom Songom in Javierjem Mascheranom, kar se je na igrišču seveda poznalo. Vilanovo veseli igra 21-letnega krilnega nogometaša Cristiana Tella iz Barcelonine nogometne akademije, ki je dosegel uvodni zadetek in podal za drugega. Domači strateg je na travnato površino poslal kar osem igralcev iz akademije. »Vemo, česa je sposoben, in tudi sam ve, kaj počne,« je Tito pohvalil mladeniča, zaradi katerega na klopi čemi spet zdravi napadalec David Villa. Vilanova je tako kot novi trener Barçe letos dobil šest zmag iz sedmih tekem, ob rob Spartaku pa še dejstvo, da je bil zadnji klub, ki je v ligi prvakov slavil na Camp Nouu, oktobra leta 2009 ravno ruski Rubin iz Kazana.

Evropski prvak začel z remijem

V 1. krogu nogometne lige prvakov so bili doseženi naslednji izidi – skupina A: Dinamo Zagreb – Porto 0 : 2 (0 : 1), Paris Saint-Germain – Dinamo Kijev 4 : 1 (3 : 0); skupina B: Montpellier – Arsenal 1 : 2 (1 : 2), Olympiacos – Schalke 04 1 : 2 (0 : 1); skupina C: AC Milan – Anderlecht 0 : 0, Málaga – Zenit 3 : 0
(2 : 0); skupina D: Borussia Dortmund – Ajax 1 : 0 (0 : 0), Real Madrid – Manchester City 3 : 2 (0 : 0); skupina E: Chelsea – Juventus 2 : 2 (2 : 1), Šahtar – Nordsjælland 2 : 0 (1 : 0); skupina F: Bayern – Valencia 2 : 1 (0 : 1), Lille – Bate Borisov 1 : 3 (0 : 3); skupina G: Celtic – Benfica 0 : 0, Barcelona – Spartak 3 : 2 (1 : 1); skupina H: Manchester United – Galatasaray 1 : 0 (1 : 0), Braga – Cluj 0 : 2 (0 : 2).

 

Deli s prijatelji