LIGA PRVAKOV

Messi poskrbel za mir v svetišču Camp Nou

Objavljeno 14. marec 2014 17.13 | Posodobljeno 14. marec 2014 17.13 | Piše: R. T.

Nogometaši Barcelone in Paris Saint-Germaina brez brazgotin v četrtfinalu lige prvakov.

Ko juriša Lionel Messi, se na tleh znajde tudi takšen branilec, kot je Vincent Kompany. Foto: Reuters

Nogometaši Barcelone so se v dvoboju z Manchester Cityjem suvereno uvrstili med osem najboljših moštev v ligi prvakov s skupnim izidom 4:1, njihov trener Gerardo Martino pa se mora v prvi vrsti zagovarjati pred kritikami novinarjev, da je moštvo v slabi formi. Na svojem stadionu Camp Nou so bili Katalonci, ki so zmagali že na prvi tekmi z 2:0, boljši z zadetkoma Lionela Messija (67. minuta) in Daniela Alvesa (91.), poraz meščanov z Otoka pa je omilil kapetan Vincent Kompany (89.). Velja omeniti, da je City od 78. minute igral brez Pabla Zabaleta, ki je moral z igrišča zaradi drugega rumenega kartona. Messi je na petih tekmah LP zabil že osem golov, argentinski zvezdnik je še vedno gonilna sila moštva, Neymar (po trije zadetki in podaje na osmih tekmah v LP) pa je pokazal slabo predstavo, predvsem zmedenost v zaključkih akcijah. Zanimivo, Brazilec boljše igre kaže v reprezentanci, medtem ko je z Messijem ravno nasprotno.

PSG brez težav premagal Bayer Leverkusen

Kljub dobro opravljeni nalogi v LP proti angleškemu predstavniku privrženci rdeče-modrih še niso preboleli kar dveh porazov v španskem prvenstvu v zadnjih treh krogih (proti Real Sociedadu in Valladolidu) in zaostanka štirih točk za najhujšim tekmecem Real Madridom, s katerim se bodo za prvenstvene točke spet udarili že 23. marca. S kraljevim klubom se lahko srečajo tudi na naslednji stopnički LP, z njim pa se bodo zagotovo pomerili še v finalu kraljevega pokala 16. aprila. »Visoko smo premagali Manchester City, ki je izjemno kakovosten kot kolektiv, takšni pa so tudi posamezni igralci. Če smo lahko tako igrali proti njim, potem zmoremo podobno proti kateri koli drugi ekipi. Zadnji teden za nas ni bil lahek, premagali smo moštvo, ki bi lahko še napredovalo v ligi prvakov. Pošteno smo se morali potruditi, toda to je liga prvakov. Resda nismo ves čas nadzirali igre, toda to bi se proti takšnemu tekmecu zgodilo tudi drugim moštvom. Pokazali smo dobro obrambo in zdržali občasni pritisk. To je za nas velika spodbuda, pripravljeni smo na katerega koli nasprotnika v četrtfinalu,« je napade kritikov odbil Argentinec Tata Martino. Na drugi strani je Kompany izžareval kruto realnost: »Spominjamo se samo zmagovalcev. To je šele tretja sezona za Manchester City v ligi prvakov. Glede na našo igro se nam v prihodnje ni treba nikogar bati. Naš čas šele prihaja.«

Na drugi sredini tekmi osmine finala je PSG brez posebnih težav – kljub bledemu prvemu polčasu – še enkrat premagal Bayer Leverkusen. Po sprehodu v Nemčiji (4:0) so se Parižani v svojem dvorišču zadovoljili z zmago 2:1. Gostje so sicer sramežljivo zapretili z golom Sidneyja Sama že v 6. minuti, potem pa sta stvari na svoje mesto postavila Marquinhos v 13. in Ezequiel Lavezzi v 53. minuti. Nemci, ki so v prvem polčasu zapravili tudi enajstmetrovko, so od 68. minute igrali brez izključenega Emreja Cana, trener PSG Laurent Blanc pa je tokrat odpočil standardne Marca Verrattija, Thiaga Motta in Blaisa Matuidija. »Zdaj čakamo na žreb. Upam, da bomo imeli kaj sreče, čeprav idealnega nasprotnika ni,« se je pridušal francoski trener Blanc.

Deli s prijatelji