IZBOR

Messi ni boljši od Ronalda

Objavljeno 14. september 2015 20.41 | Posodobljeno 14. september 2015 20.42 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Lionel Messi

Poleti je bil pri nogometnih prestopih spet ples velikega denarja. Angleži so zapravili več kot milijardo evrov, zato pa so vsaj v španski ligi igralci bogato plačani.

Lionel Messi.

Kako je lepo, če imaš v žepu kaj cvenka, a nekateri se prav valjajo v denarju. Angleški prvoligaški nogometni klubi so v letošnjem poletnem prestopnem roku za nakupe igralcev zapravili rekordnih milijardo in 192 milijonov evrov. V vsem koledarskem letu pa so na Otoku žogobrcarsko s svojih bančnih računov na račune klubov kupljenih igralcev prenakazali kar milijardo in 371 milijonov. Lani so Angleži pri poletnih prestopih nogometno-klubsko denarnico olajšali za štiri odstotke manjšo vsoto.

Hrvat med bogataši

Največji poletni zapravljivec je bil seveda Manchester City (219 evrskih milijonov), za Belgijca Kevina De Bruyna in Raheema Sterlinga je dvakrat porušil klubski zapravljivski zgornji mejnik in plačal 75 milijonov evrov oziroma 67. Na lestvici zapravljivcev s 190 milijoni evrov sledi mestni tekmec Manchester United, ki je zadnjega dne za čudežnega najstnika Anthonyja Martiala Monacu za zdaj odštel 49 milijonov evrov; vsota se lahko z bonusi zviša na 79 milijonov.

Štirje angleški klubi, udeleženci letošnje lige prvakov, se pravi oba Manchestra, Chelsea in Arsenal, so poleti skozi okno skupaj vrgli 466 milijonov evrov, kar znese dve petini vsote za prestope vseh dvajsetih članov prve angleške lige. Žepe angleškim nogometnim bogatašem seveda polnijo lastniki klubov, a tudi neverjetne vsote za televizijske pravice prenosov tekem. Na drugem evropskem mestu zapravljivcev v poletnih mesecih je bila italijanska prva liga (555 milijonov evrov), sledijo španska (548), nemška (397) in s 301 milijonom francoska prvoligaška konkurenca.

Če se klubska vodstva angleških klubov vedejo kot pijani milijarderji in denar mečejo skozi okno, pa so denimo v Španiji žogobrcarski zvezdniki res dobro, celo bogato plačani. Na lestvici desetih največjih zaslužkarjev so le igralci madridskega Reala in Barcelone, ki imajo vsak po pet predstavnikov. Prvo mesto si po letni plači, oba dobita po 20 milijonov evrov, seveda delita Cristiano Ronaldo in Lionel Messi.

No, teh dvajset milijončkov je več, kot sta letna proračuna španskih prvoligašev Eibarja (18 milijonov evrov) in Sportinga iz Gijona (osem milijonov). Na lestvici tistih, ki se jim ob obisku banke obraz raztegne v širok smeh, je tretji, Valižan Gareth Bale, zasluži 12 milijonov, sledita Luis Suarez in Sergio Ramos (po 10). Na šestem mestu je Neymar z 8,8 milijona, sedmi je Karim Benzema (osem), deseterico najzaslužkarjev pa dopolnjujejo Andres Iniesta s 7,5 milijona ter Hrvat Ivan Rakitić in Nemec Toni Kroos, ki zaslužita sedem milijonov evrov na leto. 

Deli s prijatelji