1. SNL

Mendy odprl golgetersko sezono

Objavljeno 25. avgust 2014 23.00 | Posodobljeno 25. avgust 2014 21.05 | Piše: Rok Tamše

Napadalna vrsta nogometašev Maribora se postopoma prebuja.

Jean-Philippe Mendy je zabil Zavrču, Mariborčani pa njegove zadetke potrebujejo tudi jutri proti Celticu. Foto: Tadej Regent/Delo

LJUBLJANA – Nogometaši Maribora so rutinsko opravili svoj posel v 6. krogu Prve lige Telekom Slovenije. Zavrč so v Ljudskem vrtu premagali s kombinirano zasedbo, saj je trener Ante Šimundža namenil počitek nekaterim igralcem iz udarne zasedbe pred povratno tekmo v play-offu za ligo prvakov s Celticom v Glasgowu. Vijolični so prek haloškega moštva šli kot prek plitkega potoka, že po četrt ure so imeli dva gola prednosti. Zmaga bi lahko bila še izdatnejša, a so slovenski prvaki tudi nekoliko štedili z močjo pred tekmo sezone na Škotskem.

Mladi Luka Zahovič je spet lepo izkoristil minutažo na igrišču, saj je dosegel že tretji zadetek v tem prvenstvu. Strokovno vodstvo Maribora je verjetno še bolj razveselilo to, da je končno svoj prvi gol v tej sezoni dosegel Francoz Jean-Philippe Mendy. Prav on bi znal biti močan adut v jutrišnjem obračunu na Celtic Parku. S svojo močjo in hitrostjo bi lahko izkoristil morebitne priložnosti v nasprotnih napadih. Zdaj bo postavni napadalec še samozavestnejši, saj je dolgo čakal na prekinitev strelskega posta. Spomnimo, Maribor in Celtic sta v LV odigrala 1:1, zato morajo Mariborčani na Otoku zadeti vsaj enkrat. V ligo prvakov se bodo uvrstili ob zmagi ali neodločenem izidu 2 : 2, 3 : 3... Celtic je v škotskem prvenstvu prav tako s kombinirano postavo doživel prvi poraz (0:1). Proti Invernessu je avtogol zabil mladi branilec Eoghan O'Connell. Razočarani trener Ronny Deila je po številnih zapravljenih priložnostih zatrdil: »Že proti Mariboru bomo udarili nazaj!«

Šele drugo zmago v tem prvenstvu za Rudar

Trener Rudarja Jernej Javornik postopoma uigrava svoje moštvo, ki je proti Krki doseglo šele drugo zmago v tem prvenstvu. Tudi tokrat je v prvem polčasu kazalo slabo za knape, ki pa so se prebudili v drugem delu tekme in poskrbeli za preobrat od 0:1 do 3:1. »Tekmo smo začeli povsem nasprotno od tistega, kar smo se dogovorili v slačilnici. Ni nam šlo, nismo prišli do strelov proti vratom, tekmeci so zgoščeno stali v obrambi. Pred drugim polčasom smo se dogovorili, da moramo tvegati in se pobrati. Če smo hotel zmagati, smo morali doseči gole,« je dejal napadalec Velenjčanov Ivan Firer. »Rudar je kaznoval našo neodločno, predvsem pa premalo pogumno igro. V drugem polčasu smo si še privoščili neodgovornost z dvema izključitvama. Morali bomo nekaj spremeniti, saj je le ena zmaga doslej premalo. Ogromno dela imamo, da popravimo igro in psihološko dvignem igralce,« se zaveda trener Krke Miloš Rus.

V turobnem ozračju na ljubljanskem stadionu Stožice skromnih 300 gledalcev ni videlo zadetka. Olimpija in Gorica sta imeli nekaj priložnosti, ljubljansko moštvo je imelo večji del tekme jalovo premoč, a je na svoji nogi imel zmago Goričan Sandi Arčon v sodnikovem podaljšku. Po izigrani obrambi zmajev v enem izmed nasprotnih napadov je neoviran slabo streljal, tako da je Aleksander Šeliga zlahka ukrotil žogo in ohranil izid 0 : 0.

 

Deli s prijatelji