TRENER

Med Kitajci pozabi na evropsko logiko

Objavljeno 03. december 2014 08.31 | Posodobljeno 03. december 2014 08.31 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni trener Tomaž Kavčič se je hitro znašel v novem okolju.

Po šestletnem delu z mlado reprezentanco Slovenije je Tomaž kavčič našel nov izziv na kitajskem. Foto: Leon Vidic/Delo

Ko je sredi julija po šestih letih čez noč zapustil položaj selektorja mlade slovenske reprezentance, kjer je pustil izjemno močan pečat, in sprejel ponudbo kitajskega drugoligaša Qingdao Jonoona, se je zdelo, da se je podal v zelo tvegano avanturo. Toda Tomaž Kavčič je vseeno sprejel nov velik izziv v svoji trenerski karieri in se podal na obalo Rumenega morja, v Qingdao, ki je glavno mesto province Šandong in šteje prek osem milijonov prebivalcev. Novi delodajalci so ga poklicali na pomoč sredi sezone (na Kitajskem traja od mara do novembra), potem ko so za drugim mestom, ki še vodi v višji razred, zaostajali za osem točk. »Zavedali so se, da bo težko nadoknaditi zaostanek, zato so mi dejali, naj v prvi vrsti konsolidiram moštvo, da bo viden napredek. Po prvem treningu sem že imel prvo pokalno tekmo, nato pa smo začeli nizati še prvenstvene zmage. Na lestvici smo se povzpeli, toda kitajska nogometna zveza je nato klub kaznovala z odvzemom sedmih točk, ker so ugotovili nepravilnosti pri prestopu kapetana moštva, ki je klub zapustil v januarju in okrepil prvaka Guangzhou Evergrande z italijanskim trenerjem Marcelom Lippijem. Qingdao se je sicer pritožil, mi smo še naprej zmagovali, toda pet krogov pred koncem prvenstva so pritožbo zavrnili. Z minusom sedmih točk je bilo napredovanje nemogoče,« je tekmovalno nesrečno sezono opisal 61-letni Kavčič.

Išče nove tujce

Ker kitajskim delodajalcem že po nekaj mesecih dela ugaja njegov trenerski podpis, Kavka, kot ga kličejo prijatelji, kolegi in znanci, pa se je v štirih mesecih tudi lepo privadil na življenje v novem okolju, so se dogovorili, da grejo skupaj v novo sezono in poskušajo priti v elitno ligo. »Prijetno sem bil presenečen nad prijaznostjo ljudi, slogom življenja v tem velikem mestu, hrano in tako naprej. Če mi to ne bi bilo všeč, ne bi ostal. Kljub dobremu plačilu,« je zatrdil mož, ki vodi moštvo z 12-milijonskim proračunom v dolarjih. To ga uvršča v vrh drugoligaške scene. V ekipi je imel tri tuje igralce, iz Hondurasa, Kostarike in Romunije. Kot vse kaže, sta dva od njiju že zagotovo bivša, tako da se Kavčič ozira po okrepitvah. Njegov pomočnik prihaja iz Srbije, tam deluje že nekaj let, trenerja vratarjev Gorana Stankovića pa je pripeljal s sabo iz Slovenije. »Upam, da bom lahko zdaj za svojega pomočnika pripeljal še Roberta Englara, s katerim sva prej sodelovala osem let. Sicer mora pasti še podpis, a mislim, da smo se o vsem dokončno dogovorili,« pred startom sezone že dopolnjuje trenerski štab, na vzhod Kitajske pa se bo najverjetneje vrnil še pred novim letom.

Šepa taktika

Iz hotela, ki je v lasti premožnega lastnika kluba, 44-letnega Qiaoa Weiguanga, ga voznik vsak dan vozi v trening center in nazaj, med vadbo in na tekmah je ves čas ob njem tudi prevajalec, s katerim govori angleško. »V kampu so odlične razmere, imamo tri igrišča z naravno travo. Tam se lahko tudi prehranjujemo in prespimo. Vse je okej,« potrdi slovenski strateg, ki uživa v popularnosti nogometa, ki je na Kitajskem ob boku košarki na prvem mestu. »Igralci so nadarjeni, šepata le koncentracija in taktična podkovanost, na trenutke tudi disciplina. Paziti moram, da poimensko ne izpostavljam posameznikov, ko govorim o napakah v igri. To je pač del njihove kulture,« je pojasnil Kavčič, ki je hitro spoznal, da mora pri delu s Kitajci odklopiti evropski način razmišljanja: »Na evropsko logiko lahko tam kar pozabiš.« Na srečo pa so nogometne zakonitosti po vsem svetu povsem enake.

 

Reprezentanca je v dobrem položaju

Tomaž Kavčič tudi iz Azije pozorno spremlja nogometno dogajanje v domovini, tako na klubski kot reprezentančni ravni. O uveljavljanju mladih trenerjev v domačih prvoligaših pravi: »To je pozitivno. Vztrajati morajo tudi, ko bodo prišli slabi trenutki. Takrat morajo vodstva klubov stati za njimi. Pomembno je, da mladi trenerji ne 'poletijo', da ne govorijo preveč. Takšnih primerov je bilo že veliko, bolje je ostati z nogami trdno na tleh,« opozarja mlajše kolege. Zelo zadovoljen je, da se njegovi nekdanji varovanci iz mlade reprezentance že uveljavljajo v četi Srečka Katanca, ki ima po štirih krogih v kvalifikacijah za euro 2016 štiri točke. »Težko komenitram posamezne tekme in igro, toda ni mi všeč to nezadovoljstvo, ki se seje okrog reprezentance. Slovenija ima obetavnih šest točk, nekateri pa se spotikajo ob selektorja. Vedeti moramo, da je Slovenija odigrala samo eno tekmo doma. Poglejte nekatere velike reprezentance, kje vse so izgubljale točke. Slovenska reprezentanca je v dobrem položaju in zdaj potrebuje le mir. Res se mi ne zdi korektno, da nekateri poskušajo na vsak način, brez pravega razloga najti nekaj slabega,« se je ob dežurne nergače obregnil Kavčič.

 

Deli s prijatelji