PRIPRAVE

Med gejzirji izbruh slovenske zmage

Objavljeno 07. junij 2013 12.00 | Posodobljeno 07. junij 2013 12.00 | Piše: Rok Tamše

Prenovljena nogometna reprezentanca bo drevi ob 21.00 proti Islandiji osvajala tri točke v kvalifikacijah za SP.

REYKJAVIK – Ni kaj, to bo pravšnji test za celotno slovensko zasedbo pod vodstvom selektorja Srečka Katanca, ki je po januarski vrnitvi na čelo izbrane vrste očitno polovil tako rekoč vse niti okrog kadrovanja udarne enajsterice. Na Islandiji bo še posebno pod drobnogledom trojica v osrčju zvezne vrste Jasmin Kurtić-Rene Krhin-Kevin Kampl, okrog katere se zna v prihodnosti vrteti igra slovenske reprezentance. Kampl je izstopal v nedavni zmagi v prijateljski tekmi s Turčijo, drevi ob 21. uri pa bo šlo za pravi tekmovalni naboj, za kvalifikacijske točke. Kampl bi lahko torej v Reykjaviku potrdil, da je, po domače, klasa. »Kampl je velik potencial in predstavlja prihodnost te reprezentance. Seveda pa vsak, ki se ukvarja s trenerstvom, ve, da so nihanja pri 22-letnem fantu povsem normalna stvar. Kampl ima še veliko prostora za napredovanje, a vseeno si želim, da bi ujel stalnost z dobrimi predstavami. Pomlajevanje moštva ni kar tako, vselej je prisotna določena negotovost, vsaka tekma je zgodba zase, sploh za mlajše igralce, ki še nimajo ustreznih navad niti izkušenj na tej ravni. Želim si, da Kampl ponovi svojo igro iz tekme proti Turčiji. V tem primeru bo vse okej,« meni Katanec.

Njegovi izbranci so včeraj že preizkusili igrišče na stadionu Laugardalsvöllur, ki ima 9800 sedežev. V aktualni zasedbi so še velike rezerve tako pri igralcih – tokrat manjkajo Josip Iličić, Zlatan Ljubijankić, Marko Šuler in Dejan Lazarević – kot v igri. »V nekaterih trenutkih lahko odigramo še pametneje. V obdobju utrujenosti se zgodijo napake, takrat mora žoga potovati hitreje, morda jo je treba večkrat vrniti do vratarja, da si igralci oddahnejo. Sicer pa lahko v nasprotnih napadih prav tako odigramo bolje, a to je stvar navdiha igralcev, njihove ocene v nekem trenutku. Temu botrujejo tudi izkušnje, odločitve pa so seveda odsev njihove kakovosti,« pojasnjuje Katanec, ki bo danes s svojimi fanti igral odločno na zmago. S tremi točkami bi Sloveniji spet vzbudil upanje za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Braziliji. Do konca kvalifikacij modro-zelene čakajo še tekme z Norveško in Albanijo doma ter s Ciprom in Švico v gosteh. Matematika dopušča tudi sanjski razplet.

Verjamemo, da so Slovenci v deželi gejzirjev opogumljeni tudi zato, ker v domači vrsti zaradi kartonov manjka njihov ključni igralec in strelec Gylfi Sigurdsson, ki je v marčevskem obračunu v Ljubljani zabil oba zadetka za zmago Islandije. Selektor islandske reprezentance, Šved Lars Lagerbäck, bo po napovedih z otoka v Atlantskem morju pogrešal tudi branilca Arnorja Adalsteinssona in Holmarja Eyjolfssona ter vezista Steinthora Thorsteinssona in Johanna Berga Gudmundssona; v Stožicah so bili vsi v prvi postavi.

V skupini E sicer po petih tekmah vodi Švica z 11 točkami, Islandija in Albanija jih imata po devet, Norveška sedem, Ciper štiri in Slovenija tri. Danes je na sporedu še obračun Albanije in Norveške, jutri pa se bosta pomerila še Švica in Ciper. Današnja verjetna postava Slovenije: S. Handanović; Brečko, Ilić, Cesar, Jokić; Kurtić, Krhin; Kirm, Kampl, Birsa; Novaković.

Deli s prijatelji