NOGOMET

MB hladen kot špricar pred izraelsko ofenzivo

Objavljeno 05. avgust 2014 18.30 | Posodobljeno 05. avgust 2014 18.30 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora drevi igrajo odločilno tekmo za uvrstitev v play-off lige prvakov.

Vijolični so že prehiteli Maccabi iz Tel Aviva! In to kar za cel dan! Nogometaši Maribora so namreč že od nedelje na prizorišču povratne tekme 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. V Larnako na Cipru – Maccabi mora biti gostitelj evropskih tekem v tujini zaradi vojnih razmer v Izraelu – je četa trenerja Anteja Šimundže prispela že v nedeljo dopoldne, moštvo izraelskega prvaka pa se je na otok odpravilo včeraj zjutraj. No, res je, da člani Maccabija ne potrebujejo posebnega prilagajanja na vremenske in druge razmere v Larnaki, saj so tam to poletje že igrali, za vsaj psihološko spodbudo pa ni prav nič narobe, da jih Mariborčani prehitevajo že pred tekmo. Če še upoštevamo, da imajo na zalogi zmago z 1:0 (strelec Damjan Bohar) iz Ljudskega vrta, potem lahko drevi ob 20. uri pogumno krenejo v povratni dvoboj. Zmaga prinaša sodelovanje v play-offu za skupinski del lige prvakov, poraz pa enako raven tekmovanja v finančno precej skromnejši evropski ligi.

»Vremenske razmere so drugačne kot pri nas v Sloveniji. Višja je temperatura, vlaga. En dan več za pripravo na tukajšnje razmere nam bo prišel prav,« je med prvim treningom za klubsko spletno stran pojasnil športni direktor Zlatko Zahovič, ki vsaj javno taktiko igre prepušča Šimundži, sam pa deluje kot motivator in mobilizator vijolične zasedbe: »Lahko govorim o psihološkem vidiku, taktične zadeve so v domeni trenerja. S psihološkega stališča se fantje morajo zavedati, da igrajo za ogromen vložek. In se zavedajo. Rezultat 1:0 je rezultat, ki smo si ga želeli. Pomeni dobro izhodišče, a še ne odločilnega. V prvi tekmi smo dosegli namen, v povratni moramo iskati gol, ga zabiti. Potem bi bilo vse lažje.« Če bodo Mariborčani iskali zadetek, potem verjetno ni potrebe, da bi menjali postavitev izpred tedna dni. V obrambi in zvezni vrsti je moštvo delovalo zelo dobro, šepa le v napadu, kjer se spet ni izkazal Jean-Philippe Mendy. Tako bi znal drevi prednost dobiti kapetan Marcos Tavares, ki je v LV kot rezervist nakazal, da je bližje zadetku kot Francoz. Forma ustvarjalcev igre, asistentov in po potrebi še strelcev Dareta Vršiča, Agima Ibraimija in Damjana Boharja je vse boljša, ta trio bi lahko bil ob granitni obrambi z Markom Šulerjem na čelu odločilni jeziček na tehtnici, ko gre za napredovanje proti LP.

Ob pogledu na tribune stadiona Antonis Papadopoulos se bodo Mariborčani vsaj malo počutili kot igralci Olimpije. Zbralo se bo namreč kvečjemu nekaj sto gledalcev. A to bo drugotnega pomena, bolj pomembna bo obramba pred napovedano ofenzivo telavivskega Maccabija. Rumeno-modri so si po pekočem porazu na Štajerskem samozavest spet krepili v družbi ranjenih vojakov iz spopadov s Palestinci. Njihove glave so zaradi napetih razmer v domovini vse prej kot hladne, to pa bi znala biti lepa priložnost za hladnokrvno, potrpežljivo in stabilno mariborsko zasedbo, ki bi jo lahko bolje razumel tudi švedski sodnik Martin Strömbergsson. Maccabi mora nujno zabiti gol, dva za zasuk. »Ne smemo pozabiti, da gre za odlično ekipo, ki še ima kar nekaj rezerv v igri. Pričakujem njihovo drugačno podobo, ne z žogami za hrbet naše obrambe, ampak z drugimi rešitvami. Ob tem pa tudi z nekaj spremembami v ekipi. Najbrž bo od prve minute krenil Rade Prica, visoki napadalec, ki se dobro znajde v kazenskem prostoru, zato bo priprava nekoliko drugačna,« je še opozoril Zahovič.

Deli s prijatelji