LIGA PRVAKINJ

Mateja in Kristina po senzacijo v ligi prvakinj z Verono in Bayernom

Objavljeno 12. oktober 2015 18.10 | Posodobljeno 11. oktober 2015 23.52 | Piše: Drago Perko

Slovenski nogometni reprezentantki Mateja Zver in Kristina Erman sta v minulih dneh s svojima ekipama igrali v ligi prvakinj. Zverova je pri zadetkih sodelovala s tremi podajami, Ermanova pa je v dresu Twenteja poskrbela za presenečenje proti münchenskemu Bayernu.

Ne le nogometaši, dober glas o Sloveniji širijo tudi dekleta. Lani so slovenske državne prvakinje ŽNK Teleing Pomurje nastopile v ligi prvakinj, letos jim iz kvalifikacij ni uspelo priti med dvaintrideseterico izbrank. Sta se pa tam znašla avstrijski državni in nizozemski državni prvak. V avstrijski ekipi FSK Simacek St. Pölten že drugo sezono uspešno igra Mateja Zver, nizozemski Twente pa je letos poleti okrepila Kristina Erman, prav tako državna reprezentantka. Simacek in Twente sta v šestnajstini finala lige prvakinj igrala doma. Zverova je s soigralkami gostila italijansko Verono in nesrečno izgubila s 4:5, Ermanova in soigralke pa so odščipnile točko Bayernu (1:1).

»Tekma je bila težka, tempo je bil visok in zahteven. Hitro smo prejeli poceni zadetka. V nadaljevanju smo se zbrale in izenačile na 2:2. Na koncu je zmagala ekipa, ki je naredila manj napak,« se je 27-letna Zverova ozrla na obračun, v katerem je zbrala tri podaje. »Nič še ni izgubljenega, pred nami je povratna tekma,« je odločna kapetanka slovenske reprezentance, ki ji na tekmi ni bilo lahko. »Bilo je nekaj prekrškov in vlečenja za dres, a to je del vsake tekme,« opiše načine, s katerimi so jo hotele tekmice onesposobiti. Mateja je zdaj že tretjič okusila ligo prvakinj, prej je v tem tekmovanju igrala s Teleing Pomurjem in islandskim Thor/KA. »Na Islandiji sta bila naša aduta moč in igra na preskok, zdaj pa z avstrijskimi prvakinjami stavimo na tehnično in kombinatorno igro,« je pojasnila slog igre svoje nekdanje in zdajšnje ekipe.

Zgodovinski rezultat Twenteja

Poseben teden pa je za Kristino Erman, ki se je poleti iz Italije preselila v Twente. V domačem prvenstvu so remizirale z Ajaxom (1:1), s takšnim izkupičkom so sklenile tudi obračun z Bavarkami, ki so veljale za nesporne favoritinje. »Za mano je čudovita izkušnja, naši navijači so pripravili izjemno vzdušje,« Kristina za uvod ne pozabi pristašev in podpornikov, ki imajo na Nizozemskem radi ženski nogomet. Ermanova pravi, da so v klubu zadovoljni z izidom, malce jim je le žal prejetega gola, s katerim je Bayern prišel do boljšega izhodišča pred povratno tekmo. »Presenetili smo jih, dobro smo se pripravili. Zadovoljstvo je toliko večje, ker smo prva nizozemska ekipa, ki je remizirala v ligi prvakinj,« nadaljuje in hvali razmere, v katerih se razvija ženski nogomet. »Nogometašice smo spoštovane. Po tekmi so nas pričakali navijači. Hoteli so se fotografirati z nami, podelile smo številne avtograme. Z uspehom je prišla tudi večja pozornost nizozemskih medijev,« pove članica slovenske reprezentance, ki je pred prihodom na Nizozemsko igrala tudi v Avstriji in Italiji. »V tujini ni lahko. Prideš v novo sredino, kjer se je treba dokazati, se naučiti jezika in začeti na novo. Brez garanja in odrekanja ne gre. Pa tudi upati si moraš, sicer ne bo uspeha,« še doda in se ozre na povratno srečanje v Münchnu. »Prepričana sem, da bomo s trenerjem Arjanom Veruinkom dobro analizirali prvi obračun in se kakovostno pripravili. Vse je mogoče. Tudi nekaj sreče bomo potrebovale, da bi napredovale med 16 najboljših. To je šport,« sklene 22-letna Dolenjka.

 

Deli s prijatelji