PRVA LIGA

Mariboru uspela generalka, Zahovič bombarder št. 1

Objavljeno 15. september 2014 13.17 | Posodobljeno 15. september 2014 13.18 | Piše: Rok Tamše

Tudi po osmih krogih DP nogometaši Domžal še niso oddali točke ne prejeli zadetka. Občinski derbi z Radomljami so morali odigrati kljub razmeram na robu regularnost.

Slovenski nogometni prvoligaši so po tekmovalnem odmoru zaradi reprezentančnega programa v kvalifikacijah za euro 2016 spet stopili na zelenice in odigrali tekme 8. kroga. Ljubitelji nogometa so posebno pozorni na Mariborčane, ki jih v sredo čaka prva tekma v skupinskem delu lige prvakov. V Ljudskem vrtu bo gostoval Sporting iz Lizbone, za obračun z zeleno-belimi pa so vijolični opravili z drugim zeleno obarvanim moštvo, novomeško Krko. Trener Ante Šimundža je v boj poslal nekoliko spremenjeno zasedbo v primerjavo s tisto na evropski sceni, vseeno pa so njegovi varovanci z odliko opravili generalko. Oba gola za Maribor je dosegel Luka Zahovič, ki pri 18 letih kaže velik strelski napredek. »Ni pomembno, kdo zatrese mrežo, pomembnejše so tri točke. Sem pa seveda izjemno vesel, da sem dosegel dva zadetka. Sem napadalec in moja naloga je, da dosegam zadetke. Tukaj sem, da pomagam ekipi do novih zmag,« v slogu prekaljenih golgeterjev govori sin športnega direktorja Zlatka Zahoviča. Z zadnjima zadetkoma (prvi po strelu z glavo v bližini vrat, drugi po preigravanju in prefinjenem udarcu z desnico z roba kazenskega prostora) se je Luka zavihtel kar na vrh lestvice strelcev s petimi zadetki. »Ostal sem v tekmovalnem ritmu tudi med reprezentančnim premorom. Igral sem za ekipo B, treniral, čakal in se razveselil nove priložnosti v začetni enajsterici.«


Koprčani zmagali v Velenju

Rezultati 8. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Olimpija : Zavrč 2:0 (300 gledalcev; Nik Kapun 56.; Toni Datković 76.-avtogol), Radomlje : Domžale 0:2 (800 gledalcev; Joshua Parker 44., Sasha Aneff 86.), Rudar : Luka Koper 2:3 (350 gledalcev; Senad Jahić 10., Elvedin Džinić 90.; Urban Žibert 24., Damir Hadžić 33., Jaka Štromajer 70.), Maribor : Krka 2:0 (1500 gledalcev; Luka Zahovič 22., 38.), Gorica : Celje 1:1 (400 gledalcev; Dejan Žigon 22.; Valon Ahmedi 6.-11m). Lestvica strelec: Luka Zahovič (Maribor) 5 zadetkov, Nik Omladič (Olimpija) 4, Aleksandar Rodić (Olimpija), Benjamin Verbič (Celje), Ivan Firer (Rudar) in Valon Ahmedi (Celje) po 3. 
 

Šef Šimundža ima tako sladke skrbi, saj se je konkurenca med njegovimi napadalci zelo okrepila. Proti Krki je v vijoličnem dresu debitiral Izraelec David Biton, ki je v 69. minuti zamenjal Marcosa Tavaresa. »V tej tekmi smo morali osvojiti tri točke, saj so vsi skupaj z nami pričakovali zmago. V vseh pogledih smo bili boljši od nasprotnika, priigrali smo si veliko priložnosti. Tiste žoge, ki jih ni zaustavil njihov vratar, so šle v okvir vrat,« je bil zadovoljen Šimundža, ki lahko zdaj moštvo v miru pripravlja na spektakel v sredo na najvišji evropski ravni. Ogledniki Sportinga so lahko tokrat videli precej zanimivih zadev, a na tej tekmi zagotovo niso bili priča optimalni predstavi vijolične čete. Dejansko moč slovenskega prvaka bodo občutili pojutrišnjem ob 20.45.

Elsner jezen kot ris

Tako kot so vsi pričakovali zmago gostiteljev v LV, je bilo jasno, da so vodilne Domžale izraziti favorit proti novincu Radomljam, ki še ni osvojil niti točke v prvi ligi. Toda ob Kamniški Bistrici je občinski derbi in neverjeten niz Domžalčanov z osmimi zmagami in brez prejetega gola zasenčila odločitev sodnikov, da se tekma kljub zelo razmočeni zelenici sploh odigra. »Spektakel je bil uničen. Oba kluba in navijači smo se zelo veselili te zgodovinske tekme, a namesto užitka smo se pred tekmo spraševali le eno stvar, ali tekma bo ali ne. Ta negotovost zagotovo ni prispevala nič dobrega k pravemu vzdušju. V takšnem nogometu ne vidim pravega smisla. Razen borbenosti, ki je bila na zelo visoki ravni, bi ta dvoboj z obeh strani lahko ponudil veliko več. Tudi tribune bi bile veliko bolj polne, če bi tekmo prestavili na bolj primeren trenutek. Ni veliko lig na svetu, ki dopuščajo, da se igra v takšnih razmerah. Prvič zaradi spektakla in drugič, ker je veliko bolj nevarno za igralce in dokaz za to je prav poškodba Majerja. Odločitve v takšnih primerih sprejemajo drugi, mi pa jih moramo sprejeti in odigrati tekmo,« je bil kljub zmagi oster domžalski trener Luka Elsner. Kako ne bi bil, če pa jo je že po pol minute igre skupil Žan Majer. Žiga Smrtnik ga je namreč z udarcem po gležnju ekspresno izločil iz igre. »Bal sem se te tekme, zato je zadovoljstvo po zmagi dvojno. Vesel sem, da smo prišli do treh točk, ki so bile priborjene junaško. Zaradi razmer smo morali spremeniti način igre in se prilagoditi,« je svoje varovance pohvalil Elsner. Pogled na lestvico je za Domžalčane res lep, ob tem pa je vratar Nejc Vidmar še podaljšal svojo nepremagljivost na neverjetnih 810 minut.


Sporting zadržan pred potjo v Slovenijo

V soboto so v domačih nogometnih prvenstvih igrali tudi vsi trije nasprotniki Maribora v ligi prvakov. Sporting iz Lizbone je doma proti Belenensesu igral neprepričljivo in izvlekel izid 1:1. V 28. minuti je Belenenses v vodstvo popeljal Deyverson, Sporting je prek Andrea Carrilla izenačil v 35. minuti. Londonski Chelsea je v premier league visoko, s 4:2, premagal Swansea City, kar tri gole za londonsko ekipo pa je dosegel Diego Costa. Nemški Schalke pa je v gosteh doživel visok poraz, Borrusia iz Mönchengladbacha je bila boljša s 4:1. Edini gol za Schalke je z bele točke dosegel Eric Maxim Choupo-Moting.
 

 

Deli s prijatelji