LIGA PRVAKOV

Mariborčani pripravljeni na ofenzivo in vročino

Objavljeno 16. avgust 2017 09.37 | Posodobljeno 16. avgust 2017 09.39 | Piše: Drago Perko

Slovenski nogometni prvaki bodo nocoj gostovali v Izraelu.

Mitja Viler (desno) s soigralci dobro pripravljen pričakuje dvoboj z Izraelci. Foto: Uroš Hočevar

MARIBOR  – Izrael ali Slovenija? To je zdaj vprašanje in dilema: katera država bo imela nogometno moštvo med evropsko elito lige prvakov. Danes tega odgovora še ne bo, prihodnji torek pač. A to še zdaleč ne zmanjšuje pomena uvodne tekme v osrčju Izraela, kjer bodo nocoj (20.45) Mariborčani igrali uvodno tekmo zadnjega kroga kvalifikacij z moštvom Hapoel Beer Sheva.

Viler prepričan o uspehu

Štajerci so precej dobro razpoloženi odleteli iz Maribora v obljubljeno deželo. »Privilegij je, da igramo takšno tekmo. Če sem iskren, pred začetkom priprav nisem pričakoval, da bomo prišli tako daleč. A nam je uspelo, kar je še en dokaz, da se zaupanje v projekt in trdo delo obrestujeta. Prvi cilj smo dosegli, zdaj pa je vse odprto,« je pred tekmo razmišljal Mitja Viler, ki je ravno v pravem času prišel v izvrstno formo. Tako bo še kako prav prišel trenerju Darku Milaniču, ki bo zoperstavil zasedbo dvakratnemu zaporednemu prvaku Izraela; ta je lani v evropski ligi na kolena spravil tudi Celtic, Inter in Olympiakos. Tekmec je torej vreden spoštovanja. Jasno je, da našo zasedbo na novem stadionu Turner, imenovan je po nekdanjem županu mesta, čaka peklensko vzdušje. Svoje bodo dodale še temperature. Po zadnjih napovedih naj bi bilo med tekmo skoraj 30 stopinj Celzija. »Poskušali bomo zmagati. Brez te odločnosti ne bomo dobivali priložnosti. Morali se bomo postaviti bolj obrambno, a je za nami že toliko tekem na takšni ravni, da se zavedamo, kako se lotiti naloge. Če bomo prestali pritisk v uvodnih 20 minutah, bodo gostitelji postali živčni, nam pa se bodo potem odpirale priložnosti iz nasprotnih napadov,« je nadaljeval Viler. »Hapoel doma redko izgublja. Bolje igra pred svojimi navijači. A verjamem, da imamo prednost, ker imamo v nogah več takšnih tekem,« je še pristavil Viler in potrdil, da so oboroženi s samozavestjo, odločnostjo in vsemi podatki o prednostih tekmeca, ki današnji dvoboj že razglaša za tekmo sezone. Strateg Mariborčanov bo imel na voljo 23 igralcev. V ekipi je tudi novinec povratnik Martin Milec, namesto v Islandiji kaznovanega Matka Obradovića pa so v moštvo uvrstili vratarja mladinske vrste Tiborja Cajnka.

Mihelič jim je zabil dva

»Izraelskega prvaka poznam precej dobro, pet tekem sem odigral proti njim,« nam je povedal 29-letni Rene Mihelič. Do leta 2010 je igral za Maribor, potem pa je šel po svetu, dve sezoni je bil tudi član izraelske ekipe Hapoel Ra´anana. »Hapoel Beer Sheva ima izvrstno ekipo. Niso kar tako dvakrat zapored državni prvaki. Imajo mladega, a nadarjenega trenerja, ki zna zelo dobro pripraviti ekipo. Ta je telesno in taktično-tehnično izvrstno podkovana,« pravi Mihelič in opozarja, da njegov Maribor čaka vse prej kot lahka naloga. »Ko sem še igral v Izraelu, sem jim zabil dva gola. Morda je prav obramba še najslabši del moštva, če lahko tako rečem. Morda na trenutke v zadnji liniji res odigrajo malce bolj ležerno. To bi bilo lahko priložnost za Maribor,« dodaja Mihelič, ki verjame, da se lahko slovenski prvak vrne domov neporažen. »Tudi minimalen poraz, denimo, 1:2 bi bil še vedno aktiven rezultat. Višji poraz pa bi Maribor že precej težje izničil. Čeprav je v domačem Ljudskem vrtu možno vse,« je še sklenil Mihelič. 



Zahovič ve

»Imamo slog igre, ki jim ne ustreza. Čeprav bomo v določenih obdobjih tekme trpeli, bomo tudi zelo nevarni v napadu,« se je oglasil še Zlatko Zahovič, športni direktor slovenskega prvaka. »S pritiskom se moramo soočati oboji. Tako kot oni smo tudi mi na pragu zgodovinskega dosežka. Želimo si preskočiti zadnjo oviro in ostajam pri mnenju, da so možnosti 50:50. Potrebovali bomo tudi kanček sreče, ni pa dvoma, da bomo šli ob pozitivnem razmišljanju v tekmo z večjo energijo,« je še dodal.




Neodločeno z Izraelci

Mariborčani so se z Izraelci dvakrat borili za nastop v ligi prvakov. Leta 2011 jih je izločil Maccabi Haifa, tri leta za tem pa so bili Štajerci uspešnejši od Maccabija iz Tel Aviva.




 

Deli s prijatelji