ODLOČILNA TEKMA

Mariborčani odpirajo vrata nogometnega raja

Objavljeno 28. avgust 2013 09.07 | Posodobljeno 27. avgust 2013 23.21 | Piše: Rok Tamše

V Ljudskem vrtu ob 20.45 proti Viktorii odločilna tekma za uvrstitev v nogometno ligo prvakov.

Veliki up vijoličastih za ligo prvakov je kapetan Marcos Tavares. Foto: Leon Vidic/Delo

Kako naj nogometaši Maribora napadejo moštvo Viktorie, da bi se po 90 ali več minutah Ljudski vrt tresel od navdušenja? To je glavno vprašanje za mariborskega trenerja Anteja Čačića in njegove sodelavce, potem ko so vijoličasti prejšnji torek izgubili prvo tekmo play-offa za ligo prvakov v Plznu z 1 : 3. Čehi so prekaljeni in premeteni, imajo tudi izkušnje iz lige prvakov izpred dveh let. Včeraj dopoldne so pod Pohorje prispeli v popolni zasedbi – po poškodbah sta se v moštvo vrnila napadalec Marek Bakoš in vezist Daniel Kolar –, se nastanili v hotelu Habakuk in zvečer preizkusili zelenico v slovenskem nogometnem hramu.

Brezglavi napad proti češkim vratom pod pritiskom navijačev bi pomenil nogometni samomor, v mariborski vrsti bodo morale biti hladne glave, vroča srca ter hitre in natančne noge. Ob uspehu bo v blagajno slovenskega prvaka kapnilo 8,6 milijona evrov, v mestu ob Dravi pa bo jesen zaznamoval ples evropske nogometne elite. Bere se sanjsko, zato so igralci in navijači enotni v sporočilu: »Ni predaje!« Tolažilna nagrada se imenuje evropska liga, ki prav tako prinaša vsaj šest tekem, a vsaj še danes »to ni to«.

Čačićeva zasedba bo morala drevi od 20.45 naprej delovati kot dobro namazan stroj, še posebno v napadu. Maribor je težko zabijal malteški Birkirkari in ciprskemu Apoelu. Bo proti precej kakovostnejši Viktorii bolje? Ne glede na postavitev igralcev oziroma sistem igre bodo morali napadalci s kapetanom Marcosom Tavaresom na čelu tresti češko mrežo, privrženci vijolične barve pa čakajo tudi na preblisk spečega virtuoza Agima Ibraimija. »Mariboru ne preostane drugega, kot da nas napade. Mi bomo poskušali izkoristiti priložnost v nasprotnem napadu ali iz prekinitve. Mislim, da smo dovolj izkušeni, da nam bo to uspelo,« je povedal izkušeni branilec David Limbersky.

Prašnikar: Spodbuda navijačev ne bo dovolj

Petindvajsetega avgusta 1999 je Maribor v Ljudskem vrtu z goloma Anteja Šimundže in Stipeta Balajića še drugič ugnal sloviti francoski Lyon in s skupnim izidom 3 : 0 (v Lyonu je zadel Dalibor Filipović) prvič v zgodovini napredoval v ligo prvakov. Se lahko to ponovi 14 let in tri dni pozneje? Takrat je vijoličaste s klopi vodil Bojan Prašnikar, ki pred današnjim zgodovinskim dvobojem pod Kalvarijo pravi: »Stvar je jasna: Maribor mora zabiti vsaj dva gola. Tak načrt bi bil tudi v primeru, če bi Mariborčani gostili prvo tekmo. Glede na to, da letos težko dosega zadetke na evropski sceni, se to zdi še toliko bolj zahtevna naloga. Do zdaj Maribor ni bil učinkovit iz prekinitev niti nima igralca, ki bi lahko sam odločil tekmo. Vse mora dosegati kolektivno, skozi igro. Kaj veliko taktičnega nadigravanja si Mariborčani ne morejo privoščiti, treba bo napasti, hkrati pa biti posebno pazljiv in odgovoren na svoji polovici, kjer bo Viktoria iskala priložnosti v nasprotnih napadih. Z napadalno igro Maribora se bo namreč odpiral prostor gostom. Viktoria je vsekakor premagljiva ekipa, pri Mariboru pa sta prisotni velika želja in ambicija za uvrstitev v ligo prvakov. Brez dvoma bo tudi podpora s tribun izjemna, a se je treba zavedati, da kar tako preprosto na krilih občinstva ne bo šlo.« Kako nekdanji trener prvakov gleda na vrnitev Željka Filipovića in Arghusa? »Filipović in Arghus, ki sta med ključnimi igralci defenzivne igre, sta še kako manjkala v Plznu, kjer je Maribor trpel tudi zaradi tega, ker je imel nižje igralce. Seveda pomenita dodano vrednost, v obrambi bosta zagotovilo za mirnost in stabilnost, toda to bo predvsem tekma, kjer bo treba veliko pokazati v napadu.«

Dolžnik številka ena med posamezniki je po mnenju mnogih makedonski reprezentant Ibraimi, v mestu ob Dravi hrepenijo po njegovi igralski eksploziji ravno proti Čehom. »Ibraimi je specifičen igralec, ki na evropski sceni ne igra nič kaj slabše kot v slovenski ligi. Toda tu naleti na kakovostnejše nasprotnike in mora igrati v obe smeri. Veliko energije potroši tudi za obrambne naloge, saj se na evropski ravni igra hitreje, agresivnejše, odločneje. Tako Ibraimiju zmanjka energije za igro proti vratom tekmeca, zato pa potrebuje tudi več pomoči soigralcev,« meni 60-letni Prašnikar, ki bo danes v kotlu Ljudskega vrta stiskal pesti za klub, s katerim je dosegel največje uspehe v svoji bogati trenerski karieri.

Deli s prijatelji