PO DERBIJU

Mariborčani imajo točke, Ljubljančani pa pozitivo

Objavljeno 28. februar 2017 11.28 | Posodobljeno 28. februar 2017 11.30 | Piše: Rok Tamše

Po nogometnem derbiju veselje v Mariboru in prepričanje v Olimpiji, da so bili boljši.

Dvoboj veteranov – olimpijinega 34-letnega Branka Ilića in mariborovega 37-letnega Milivoja Novakovića. Foto Tadej Regent

Na nogometni sceni močno odmeva razplet derbija med Mariborom in Olimpijo v 22. krogu Prve lige Telekom Slovenije. Mariborčani so ostali zvesti svoji filozofiji, s taktično izjemno disciplinirano igro, garaškim pristopom in veliki napaki Olimpijine obrambe so prišli do minimalne zmage zaradi zadetka Luke Zahoviča. To je bila velika zmaga vijoličnega kolektiva s podporo razprodanega Ljudskega vrta. »Predvsem je bilo težko v drugem polčasu, toda vsa ekipa se je dobro branila in ohranila vodstvo. Na začetku tekme je bil moj neposredni tekmec Nathan Oduwa majhna neznanka, a smo se hitro prilagodili. Dodatna motivacija zame je bila tudi to, ker so ga v medijih tako opevali. Na koncu smo zmagal, to pa je najpomembnejše,« je dejal desni bočni branilec Matej Palčič, ki se je vrnil po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe, zdaj pa je dobro opravil svoje delo proti hitronogemu novincu v vrstah Olimpije. Ob Zahoviču je bil junak tekme vratar Jasmin Handanović, ki je trikrat odlično posredoval, že pred dvobojem pa so ga privrženci kluba razglasili za vijol'čnega bojevnika 2016, torej igralca, ki je pokazal najboljši odnos do igre, soigralcev, navijačev in drugih. Bili smo dobro organizirani, zgoščeni, tako da Olimpija ni imela veliko prostora za svoje manevre. S tem njihova individualna kakovost ni prišla do izraza,« je ocenil Handanović. Maribor zdaj nima prednosti zgolj treh točk pred Ljubljančani, saj ima boljši izkupiček v treh dosedanjih derbijih v sezoni (dve zmagi in remi), tako da to prednost lahko iznačimo s štirimi točkami. »Imamo domnevno prednost štirih točk, toda tudi v prihodnje moramo gledati predvsem nase. Na vsaki tekmi moramo vzeti tri točke, da bi se tako morda lahko veselili čim prej,« je prepričan Palčič, Handanović je pripomnil: »Mislim, da bo vsaka naslednja tekma težja, morda celo bolj zahtevna kot derbi. Ne oziram se na našo prednost. Ne bi rad, da se v zadnjem krogu odloča o prvaku, rad bi, da se to reši prej.«

Ilić: Bili smo boljši

Najodmevnejša okrepitev Olimpije, nekdanji reprezentančni štoper Branko Ilić, je bil ob romunskem vezistu Alexandreju Cretuju sokriv za gol Zahoviča, saj ga je ta spretno preigral v kazenskem prostoru. »Vso tekmo smo igrali dobro, vemo, od kod preti največja nevarnost iz vrst Maribora, da lahko zadenejo samo, če storimo napako. To se je tudi zgodilo. Izgubili smo žogo, čeprav smo jo hoteli odbiti, Zahovič pa je res dobro zadel in na žalost smo izgubili derbi,« je dejal Ilić. Vezist Danijel Miškić je garal na sredini igrišča, a s soigralci ni zmogel ustvariti nevarnejših akcij pred vrati gostiteljev. »V prvem polčasu smo bili boljši od Maribora, v drugem delu smo malce padli. Bili smo blizu, vendar nam je nekaj zmanjkalo v zaključkih akcij. Lahko smo ponosni, v takšnem ritmu moramo nadaljevati, boriti se moramo drug za drugega, pa bo vse dobro,« je dejal Miškić.

Olimpija je zdaj prisiljena zmagovati v seriji, če hoče dohiteti in prehiteti Štajerce. »Ostajam pozitiven, saj me veseli, da smo bili tokrat boljši od Maribora. Znova se je potrdilo, da v nogometu ne zmaga vselej boljši tekmec. Čaka nas še veliko tekem. Če bomo igrali tako kot na derbiju, se nimamo česa bati,« je zatrdil Ilić, ki verjame, da ta poraz ne bo pretresel zmajevega gnezda: »Seveda smo bili takoj po tekmi razočarani v slačilnici. Toda ne glede na poraz smo ohranili pozitivno ozračje. Na nas je, da dobro treniramo ves teden in da na vsaki tekmi damo svoj maksimum. V prihodnje pač ne smemo prejemati takšnih zadetkov. Prepričan sem, da bomo na koncu uspešnejši od Maribora, če bomo igrali tako kot na derbiju in če bo tudi Maribor igral na takšen način.« V soboto bo Maribor v 23. krogu gostoval v Novi Gorici, Olimpija pa bo v nedeljo v Stožicah gostila velenjski Rudar.

Radomlje že odpisane?

Izidi 22. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Radomlje : Aluminij 0:3 (300 gledalcev; Josip Zeba 58., Derrick Mensah 71., Matic Vrbanec 81.), Rudar : Domžale 1:1 (400 gledalcev; Dominik Glavina 90.; Jure Balkovec 48.), Maribor : Olimpija 1:0 (12.000 gledalcev; Luka Zahovič 51.), Krško : Gorica 1:2 (600 gledalcev; Ibrahim Arafat 82.; Miran Burgić 44.-11m, Rok Grudina 88.), Koper : Celje 1:1 (500 gledalcev; Elvedin Džinić 55-ag; Nino Pungaršek 41.; rdeči karton za Damirja Hadžića pri Celju v 85. minuti). Vrstni red strelcev: Dominik Glavina (Rudar) in Luka Zahovič (Maribor) po 11 golov, John Mary (Rudar), Dalibor Volaš (Celje), Miran Burgić (Gorica), Slobodan Vuk, Marko Alvir (oba ex Domžale) po 8... Pari 23. kroga: Celje – Radomlje (v soboto, 4. marca, ob 15. uri), Domžale – Koper (v soboto, 4. marca, ob 17. uri), Gorica – Maribor (v soboto, 4. marca, ob 20.15), Aluminij – Krško (v nedeljo, 5. marca, ob 15. uri), Olimpija – Rudar (v nedeljo, 5. marca, ob 16.55). 

Elsner v Domžalah

Tik pred začetkom spomladanskega dela sezone je Domžale okrepil osrednji branilec Rok Elsner, mlajši brat trenerja Olimpije Luke Elsnerja. Domžalčani so bili prisiljeni pripeljati Elsnerja, saj sta zunaj pogona glavna štoperja Gaber Dobrovoljc (operacija slepiča) in Denis Halilović (poškodba). Enaintridesetletni Elsner je nekdaj tri sezone igral za ljubljanski Interblock, potem pa je igral v Združenih arabskih emiratih, na Norveškem in Poljskem, v Grčiji, Nemčiji ter nazadnje še na Kitajskem.



 

Deli s prijatelji