LIGA PRVAKOV

Maribor v zadnjih minutah do remija

Objavljeno 17. september 2014 22.40 | Posodobljeno 18. september 2014 01.18 | Piše: STA, Ma. F.

Lukov gol je vreden pol milijona evrov.

LJUBLJANA – Nogometaši Maribora so v 1. krogu lige prvakov (skupina G) v Ljudskem vrtu igrali neodločeno 1 : 1 (0:0) s Sportingom iz Lizbone. Mariborčani bodo naslednjo tekmo v tem tekmovanju igrali 30. septembra, ko bodo gostovali pri Schalkeju.

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.150, sodniki: Turpin, Cano, Danos, Annonier, Fautrel, Rainville (vsi Francija)
Strelca: 0 : 1 Nani (80.), 1 : 1 Zahovič (90.)
Maribor: Handanović, Filipović, Sallalich (od 58. Bohar), Tavares (od 84. Mendy), Ibraimi, Vršič (od 81. Zahovič), Rajčević, Viler, Stojanović, Arghus, Mertelj
Sporting: Patricio, Mauricio, Jefferson, Martins (od 46. Joao Mario), Slimani (od 90. Montero), Carvalho, Carillo (od 67. Mane), Adrien Silva, Sarr, Cedric, Nani
Rumeni kartoni: Tavares, Ibraimi; Mauricio
Rdeči karton: /

Ljudski vrt, po pričakovanju poln in glasen, je po 15 letih spet doživel tekmo lige prvakov. Izbranci Anteja Šimundže so imeli pred sabo težko nalogo in v nogometnem svetu precej uglednejšega tekmeca z zvezdniki, kot so Nani, William Carvalho, Rui Patricio ...

V prvem polčasu so zdržali nalet gostov, še več, priigrali so si (tako kot tudi tekmeci) tudi nekaj izjemnih priložnosti, a se mreža ni zatresla. Zato pa se je v drugem polčasu. Najprej na žalost domačih navijačev Mariborova. Z lepim strelom je Portugalcem vodstvo priigral iz Manchester Uniteda posojeni Nani.

Ob koncu tekme pa je sledila erupcija veselja domačih navijačev, saj je Luka Zahovič Mariboru priigral sploh prvo točko na domačem igrišču v ligi prvakov. Priložnost za nove točke v gosteh pa bo konec meseca v Gelsenkirchnu pri Schalkeju, ki je danes prav tako remiziral pri Chelseaju (1 : 1).

Štajerci so v tekmo vstopili pogumno in imeli v 10. minuti prvo priložnost. Ibraimi si je na levi strani priigral položaj za strel, a je Patricio dobro zaprl prostor ob bližnji vratnici in žogo odbil. Portugalci so zatem vedno bolj prevzemali terensko pobudo, nekajkrat je bilo malce bolj vroče pred mariborskimi vrati, a je Jasmin Handanović svojo nalogo dobro opravil.

Še bolje je posredoval v 28. minuti, ko je sam pred njega prišel Carrillo, ustrelil, žoga pa je v noge zadela mariborskega vratarja. Sportingov napadalec je nato še enkrat prišel do žoge, bil neoviran na levi strani kazenskega prostora, toda žogo poslal v prečko.

Pritisk proti vratom domačih je bil vse močnejši, kljub temu pa so slovenski prvaki v 35. minuti prišli do novega strela z glavo, a je bil Tavaresev poskus lahek plen Sportingovega čuvaja mreže. Ta priložnost pa je le dala nov elan vijolicam, ki so uprizorile tri nevarnejše napade, med drugim je dvakrat od daleč dobro sprožil Ibraimi.

Prvič mu je Patricio strel obranil, drugič pa je žogo spremljal le s pogledom, a je ta za malo zgrešila cilj. Še bližje zadetku je bil Rajčević v 43. minuti, potem ko je Vršič izvrstno podal v kazenski prostor s prostega strela z leve strani, mariborski branilec pa je s strelom z glavo zadel vratnico.

Takoj po začetku drugega polčasa je bil spet na preizkušnji Handanović, ko je Slimani v padcu udaril z glavo, mariborski vratar pa je žogo odbil. V 51. minuti so bili spet blizu tudi gostitelji, po strelu Tavaresa z roba kazenskega prostora je žoga zadela enega gostujočih branilcev in se malo mimo vratnice odkotalila v kot.

Dobrih pet minut zatem je do strela z roba kazenskega prostora prišel Sallalich, a je meril preveč po sredini vrat. V teh trenutkih sta obe ekipi prihajali do zaključnih strelov, a nobeden ni bil dovolj natančen. Tudi Tavaresev ne v 60. minuti, ko je z diagonalnim strelom z leve strani spet za malo zgrešil cilj.

Na drugi strani je z volejem poskusil Nani, Handanović pa je bil na pravem mestu. Je pa klonil v 80. minuti, ko je Nani motovilil po robu kazenskega prostora, še bolj pa neodločni domači branilci, tako da je prišel do strela in natančno zadel v levi spodnji kot.

V 87. minuti so imeli gosti v enem napadu tri priložnosti, dvakrat je odlično posredoval Handanović, tako da je ostalo pri 0 : 1. V 90. minuti je na drugi strani dvakrat poskusil Zahovič, a prav tako brez uspeha. Isti igralec in vse večji ljubljenec domačega občinstva pa je že v sodniškem dodatku unovčil napako gostujočih branilcev in nespretno odbito žogo z glavo poslal čez Patricia v mrežo za končnih 1 : 1.

Deli s prijatelji