ŽREB

Maribor spet z Zrinjskim, Olimpija s Finci

Objavljeno 20. junij 2017 10.25 | Posodobljeno 20. junij 2017 10.36 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni klubi dobili tekmece na evropski sceni.

Marcos Tavares v boju z Wiganovima branilcema.

LJUBLJANA – Komaj dvanajst dni po finalu lige prvakov, ko je Real Madrid 12. postal najboljši na stari celini, smo že spremljali ples kroglic za novo evropsko nogometno avanturo. Pri slovenskih predstavnikih v kvalifikacijah za ligo prvakov in evropsko ligo ne morejo ravno skakati od veselja, a hkrati nihče nima razloga, da bi zapadel v obup po žrebu parov na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu.

Zahovič: Brez presenečenja
Prvak Maribor bo v nov boj za uvrstitev v skupinski del lige prvakov, kjer je sodeloval že dvakrat, krenil z obračunom proti prvaku BiH Zrinjskemu. Na moštvo iz Mostarja so vijolični naleteli že leta 2014. Na stadionu pod Bijelim Brijegom so spretno in srečno izvlekli remi 0:0, v Ljudskem vrtu pa so s pridom unovčili svoje evropske izkušnje in zmagali z zadetkoma Dareta Vršiča in Agima Ibraimija. Je bil tisti Maribor močnejši od današnjega? To je najbolj intrigantno vprašanje pred novima tekmama teh dveh klubov v 2. krogu kvalifikacij za LP 11. ali 12. julija v BiH in 18. ali 19. julija v Ljudskem vrtu. »Zahteven žreb, predstavniki naše nekdanje skupne države imajo vedno v svojih vrstah odlič- ne igralce. Imamo prijetne spomine izpred treh let v vseh pogledih in se veselimo srečanja z našimi športnimi prijatelji. Od leta 2014 je Zrinjski naš prijateljski klub, v klubu so se izkazali z džentelmenskim odnosom in nas lepo sprejeli. Njihovi navijači vedno pripravijo pravo nogometno ozračje, obeta se lepa tekma v Mostarju. Spoštujemo nasprotnike, toda igrišče je nekaj drugega. Naredili bomo vse za temeljito pripravo, Maribor ne bo dovolil nobenega presenečenja,« je odločen športni direktor Zlatko Zahovič, na istem valu kajpada jezdi tudi trener Darko Milanič: »Vemo, kaj nas čaka. Izkušnje iz let, ko smo že imeli opravka s prvakom Bosne in Hercegovine, bodo dragocene. Poskušali bomo že v prvi tekmi postaviti pozitivne temelje, potem pa izkoristiti prednost Ljudskega vrta v naš prid in ob energiji s tribun, skupaj z našimi navijači, izločiti Zrinjski.«

Naši klubi so favoriti
Olimpija in Domžale sta bila nosilca v žrebu parov 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo, Gorica pač ne. Olimpija se bo 29. junija v gosteh pomerila s finskim moštvom Vaasa, 6. julija bo povratni obračun v Stožicah. »S Finci sem igral še kot član Astane. Zmagali smo, a so zelo nevarni, v glavnem poskušajo z dolgimi podajami. Nasprotnika bomo vzeli maksimalno resno, naredili bomo vse, da preskočimo prvo oviro. Pomembno bo odigrati pametno in taktično,« je razkril kapetan zmajev Branko Ilić. Zeleno-beli pač ne morejo bežati od vloge favorita, a zgolj na papirju, da ne bo pomote. Tudi Domžale so kot nosilec v izhodišču kakovostnejši tekmec od estonske Flore iz Tallina, kjer bo prva tekma. Četa trenerja Simona Rožmana, ki bo najprej gostovala, bi morala napredovati. Takšna so tudi pričakovanja glede Gorice, ki se bo pomerila s Shirakom, aktualnim pokalnim prvakom Armenije; najprej v gosteh.

Deli s prijatelji