DERBI

Maribor pričakuje bunker, Olimpija stavi na navdih

Objavljeno 04. oktober 2014 10.33 | Posodobljeno 04. oktober 2014 10.33 | Piše: Marko Pigac

Danes ob 20. uri v Ljudskem vrtu prvi veliki derbi slovenskega nogometa v tej sezoni.

Brez navijačev ni nogometa: Viole in drugi privrženci vijoličnih dodajajo svoje k močnemu Mariboru. Foto: Marko Pigac

Večni derbi med Mariborom in Olimpijo, ki bo danes ob 20. uri v Ljudskem vrtu, bo zagotovo v znamenju navijačev, saj najzvestejši privrženci serijskega slovenskega prvaka Viole praznujejo 25. obletnico delovanja. Hkrati bo tekma dokaz, ali so se člani lige prvakov že privadili na ritem domačega tekmovanja ali pa bodo še naprej raje vse stavili na najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu. »Priprave so v popolnem teku. Sprememb ni. Na voljo imam vse igralce, dopoldne bosta preizkus opravila še Aleš Mejač in Petar Stojanović,« je povedal trener Maribora Ante Šimundža. »Naša ekipa je zelo motivirana. Vseskozi se pogovarjamo le o Olimpiji, saj bi radi našim najzvestejšim navijačem podarili vijolični dan, zmago za njihov jubilej,« poudarja kapetan Marcos Tavares. Večkratni vijol'čni bojevnik po izboru navijačev celo pojasnjuje, da je ne glede na stanje na lestvici to vendarle tekma vseh tekem pri nas in da bodo zagotovo igrali na polno. »Olimpija bo igrala bunker in se branila kot vsi nasprotniki v našem prvenstvu, ki naletijo na Maribor,« še dodaja Brazilec s slovenskim potnim listom.

Ekipi se poznata zelo dobro, skrivnosti ni. Olimpija se zagotovo ne bo predala vnaprej, pokusila bo iztržiti največ, a bi bila že s točko zadovoljna, menijo v Ljudskem vrtu. »Mi si želimo zmage. Igramo na svojem stadionu. Naši navijači zaznamujejo jubilejno obletnico. To pomeni, da smo še dodatno motivirani. Naša obveza je prikazati najboljše in navijačem dokazati, da so naš dvanajsti igralec, ter se jim zahvaliti za vse,« pojasnjuje Šimundža in miri strasti, da so v domačem prvenstvu malce zaspali na lovorikah: »Ne bo držalo, prednost Domžal kopni. Preprosto razmišljamo o slovenskem prvenstvu, saj nas le to vodi v evropska tekmovanja in ligo prvakov.«

Olimpija v štajersko prestolnico prihaja samozavestno in pogumno. V tej sezoni so zmaji nanizali dobre rezultate, ta čas so tretji na lestvici, točko za Mariborom. Trenerja Darka Karapetrovića veseli, da ima na voljo tudi tiste igralce, ki so prejšnji teden manjkali zaradi poškodb. »Vsekakor imamo lepe možnosti za pozitiven rezultat,« meni strateg zeleno-belih. Mariborski branilci bodo morali še posebno pozorno popaziti na napadalca Andraža Šporarja. »Maribor je v velikem vzponu, predvsem na mednarodnem prizorišču. Gre za odlično moštvo, a tudi mi smo zelo dobri. Vsekakor nas čaka zanimiv in negotov derbi. Prepričan sem, da bo za zmago enega ali drugega moštva odločilen trenutek navdiha. V svojih vrstah imamo kar nekaj takšnih igralcev, ki lahko z eno potezo odločijo srečanje. Zelo se veselim igranja pred polnim Ljudskim vrtom. To me še dodatno motivira,« sporoča Šporar. Na Štajersko se v večjem številu odpravljajo tudi Green Dragons, ki so v minulih dneh proslavili 26 let delovanja. Ljudski vrt bo tako verjetno nabito poln, ulice okoli stadiona bodo zaprte kot v času evropskih tekem, na stadion pa ne bo mogoče vstopiti brez osebnega dokumenta, saj je odrejena personalizacija. Preostali pari 12. kroga: Domžale – Zavrč (danes ob 16. uri), Luka Koper – Gorica (danes ob 18. uri), Rudar – Radomlje (danes ob 18. uri), Krka – Celje (jutri ob 15. uri).

 

Deli s prijatelji