NOGOMET

Maribor po skalp grofov, Pušnik išče ogenj v zmajih

Objavljeno 18. marec 2017 08.20 | Posodobljeno 18. marec 2017 08.21 | Piše: Rok Tamše

V nogometni Prvi ligi Telekom Slovenije danes ob 20.15 štajerski derbi v Celju. V razbiti Olimpiji sestavljajo mozaik za prvo spomladansko zmago proti Kopru.

Vezist Maribora Dare Vršič je v tej sezoni zabil že sedem golov in zbral deset asistenc. Foto: Marko Pigac

Kako globoka je dejansko kriza slovenskega nogometnega prvaka Olimpije? V zadnjem tednu je to z grenkimi spoznanji ugotavljal njen novi trener Marijan Pušnik, ki je ob vrnitvi na zeleno-belo klop debitiral s porazom v Domžalah, tretjo zaporedno ničlo za zmaje to pomlad. Pušnikova osnovna naloga je, da psihološko dvigne moštvo za jutrišnji dvoboj s Koprom, zmaga pa bi vsaj nekoliko okrepila samozavest potrtih igralcev in vlila nov odmerek optimizma v klub, ki ga je z nezaslišanim kadrovskim lomastenjem podpredsednik in športni direktor kluba Ranko Stojić spravil na avenijo športnih nesmislov in norčevanja javnosti. Kontroverzni Stojić ne sodeluje več na treningih, Pušnik ima zdaj v rokah škarje in platno, da iz razbite vojske ustvari spodobno moštvo, ki bi zadržalo drugo mesto na lestvici in poskusilo osvojiti vsaj pokalno lovoriko. »Nosove dol, glave gor in nasmeh na obraz. Moramo se psihološko pobrati in trdo delati. Najpomembneje je, da zmagamo na naslednji tekmi. Iti moramo korak za korakom,« pravi Pušnik, ki že doslej ni bil znan kot trener mehke roke, zdaj pa je napovedal, da bodo njegovi varovanci deležni njegovega strogega odnosa in popolnega nadzora na vsakem koraku. Zaradi poškodbe gležnja je Pušnik izgubil Roka Kronavetra za vso sezono, saga o poškodbi ahilove tetive Nika Kapuna se žal nadaljuje. Zmaga proti Kopru je vredna suhega zlata. Kozlički v glavno mesto prihajajo po uspešnem nizu dveh zmag in remija, v igri pa je tudi zapleten odnos med predsednikom Olimpije Milanom Mandarićem in vodstvom koprskega kluba, ki ga krivi za težaven finančni položaj, saj od Primorcev terja denar, ki ga je pred leti vložil v moštvo z Bonifike. Vstop na tekmo bo tokrat prost, saj se pri Olimpiji navijačem želijo oddolžiti za katastrofalen start v pomlad, toda obiskovalci morajo na stojnicah pred tribunama AB in C zunaj stadiona v Stožicah prevzeti vabila.

Vodilni Maribor čaka nova bitka za Štajersko v Celju. »Pričakujem nadaljevanje našega zmagovitega niza ter eno zelo dobro in zrelo predstavo Maribora,« je kratek in jedrnat strateg vijoličnih Darko Milanič, ki ne more računati na poškodovanega Marwana Kabho, zamenjal ga bo Blaž Vrhovec, bivši član Celja. Ta dvoboj bo torej tudi srečanje nekdanjih soigralcev, za Celje igrajo nekdanji vijolični Dalibor Volaš, Goran Cvijanović, Elvedin Džinić in Amar Rahmanović, ki sicer tokrat, tako kot Jure Travner, ne bo v ekipi zaradi rumenih kartonov. »Celjani imajo ofenzivno mentaliteto, toda mi bomo poskušali prevzeti vajeti igre v naše roke in narekovati njen ritem,« sporoča Milanič. Celjski grofje so v ogorčenem boju za četrto mesto z Gorico in Koprom, zdaj so na krilih remija iz Kopra ter zmag proti Radomljam doma in Krškemu v gosteh. »Pričakujem težko tekmo, spoštujem tekmeca, vendar igralce opozarjam, da ni treba imeti strahu in tesnobe. Preprosto moramo iti na zmago tako kot v vsaki tekmi,« napoveduje trener Celja Igor Jovičević. Da ne bi zavrele strasti na igrišču in tribunah, bo skrbel tudi najboljši slovenski sodnik Damir Skomina. Pestro bo tudi na severnem Primorskem, kjer se bodo udarile Gorica in Domžale. Pričakujemo lahko pravo taktično poslastico, več skrbi pri sestavi ekipe ima domači trener Miran Srebrnič, saj sta kaznovana Rifet Kapić in Matija Boben. Na drugi strani so varovanci Simona Rožmana polni samozavesti po zmagi nad Olimpijo. Pari 25. kroga: Gorica – Domžale (glavni sodnik Slavko Vinčić, danes ob 16. uri), Radomlje – Krško (Alen Borošak, danes ob 18. uri), Celje – Maribor (Damir Skomina; danes ob 20.15), Aluminij – Rudar (Rade Obrenović; jutri ob 15. uri), Olimpija – Koper (Matej Jug; jutri ob 16.55).

 

Deli s prijatelji