DRŽAVNO PRVENSTVO

Maribor in Olimpija sta z golijado spisala vabilo na sredin veliki derbi

Objavljeno 02. marec 2015 13.07 | Posodobljeno 01. marec 2015 21.52 | Piše: Rok Tamše

Po 83 dneh brez domačega nogometa so prvoligaši začeli spomladanski del državnega prvenstva.

Nadaljevanje slovenskega nogometnega prvenstva se je začelo izjemno razburljivo. Videli smo kar 12 golov na štirih tekmah, saj tiste v Kopru zaradi virusa v taboru Celja sploh ni bilo. Sodniki so izključili tri igralce, knapi pa so v Velenju z igralcem manj odščipnili dve točki vodilnim Domžalam. Tako zdaj Maribor s tekmo manj zaostaja le še točko za Domžalčani. da bo mera polna, je Krka pred svojim občinstvom kljub igralcu manj na igrišču od 35. minute z 2:0 premagala Zavrč. Vroč uvod v nogometno pomlad je hkrati super napoved za veliki derbi v sredo, ko se bosta v ljubljanskih Stožicah pomerila Olimpija in Maribor.

RUDAR : DOMŽALE 2:0: Jesenski prvak je imel v Velenju jalovo pobudo, ko pa je moral v 45. minuti z igrišča izključeni vezist Rudarja Nemanja Stjepanović, se je zdelo, da bo pot do zmage za rumeno-modre precej lagodnejša. Toda varovanci trenerja Luke Elsnerja se niso najbolje odzvali na nove okoliščine. »Mučili smo se. Že pred nadaljevanjem prvenstva sem dejal, da smo neznanka, predvsem v fazi napada. Na igrišču si nismo ustvarili skorajda nobene konkretne situacije. Bolj nevarni smo bili celo v prvem polčasu, ko smo nasprotniku večkrat ukradli žogo in hitro krenili proti vratom. Na postavljeno obrambo nam ni šlo, saj se je Rudar zelo dobro in disciplinirano branil. Manjkale so prave ideje in očitno je, da smo v fazi napada trenutno nekoliko omejeni,« je realnost Domžal ocenil Elsner. Njegova najodmevnejša okrepitev, napadalec Mate Eterović (bivši igralec Rudarja, op. p.), očitno še ni nastavil merilnih naprav in ulovil občutka za učinkovitost. Njegovemu kolegu Jerneju Javorniku uspeva pravi mali čudež glede pristopa k delu in igri, saj njegovi fantje pogrešajo več plač. »Domžale so bile v prvem polčasu boljše od nas, sicer niso imele neke izrazite priložnosti, ampak so bili v polju boljši. Nato se je zgodila neumnost mojega igralca za drugi rumeni karton in tako smo celoten drugi polčas igro podredili obrambnim nalogam in na koncu zdržali,« je povedal Javornik.

RADOMLJE : OLIMPIJA 0:4: Ljubljančani so se mučili vse do 54. minute, ko je bil izključen domači branilec Jure Balkovec. Potem so se zmaji preprosto znesli nad povsem obrambno orientiranimi gostitelji. »Igrali smo svojo igro kratkih pasov, hitro, z menjavami strani, v globino. Zadovoljen sem tudi s prvim polčasom, a žoga ni hotela v mrežo. V drugem polčasu smo nadaljevali v tem ritmu. Zmaga je velik plus pred sredinim derbijem z Mariborom, nanj se lahko mirno pripravimo. Takrat bo še težje kot danes, a bo tudi povsem drugačna tekma,« je dejal trener Olimpije Darko Karapetrović, ki se je v prvem polčasu prijel za glavo, potem ko je Nik Kapun zadel vratnico in pozneje, ko Darijan Matić po izvrstni podaji Ezekiela Hentyja ni spravil žoge v mrežo. »Pričakovali smo, da se bo nasprotnik zaprl. Vemo, da je težko prodreti, če se branijo z desetimi igralci. Ampak potem se nam je odprlo in zmaga je zaslužena. Lepše napovedi za derbi ne bi mogli imeti, jasno pa je, da nas v sredo čaka veliko hujši nasprotnik,« je dejal dvakratni strelec Andraž Šporar.

MARIBOR : GORICA 5:1: Glede na popolnoma prenovljeno zasedbo, poznejši začetek priprav in negotovost glede financiranja kluba se je Gorica do 81. minute, ko je prejela tretji zadetek, držala presenetljivo dobro. Gostje so kazali ambicioznost v napadu in s tem vijolične prisilili, da so prestavili igro na višjo raven. Finiš je bil zares ubijalski, Dalibor Volaš se je izkazal s hat-trickom, svoje sta dodala še Luka Zahovič in Marcos Tavares. »Odlično! Volaš, Zahovič in kapetan Tavares so pokazali izjemno strelsko formo. To je spoznanje, ki veseli in vsem pomeni motiv za nadaljnje zagnano delo,« si mane roke trener prvakov Ante Šimundža. »Danes sem morda jaz izpadel junak treh golov, a smo vsi zmagali,« je ostal skromen Volaš. Gorica, ki deluje na pogon italijanskih partnerjev, je tekmo začela z le enim domačim igralcem, 20-letnim Amelom Džuzdanovićem. Severni Primorci oporekajo zadetku Volaša za 2:1, saj je bil po njihovem mnenju v prepovedanem položaju. Slaba tolažba...

Kar 13 golov na štirih tekmah

Rezultati 22. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Rudar : Domžale 0:0 (350 gledalcev; rdeči karton za Nemanjo Stjepanovića v 45. minuti tekme pri Rudarju), Kalcer Radomlje : Olimpija 0:4 (500 gledalcev; Andraž Šporar 66., 90., Žan Cankar – avtogol 70., Kruno Ivančić 84.; rdeči karton za Jureta Balkovca v 54. minuti pri Radomljah), Maribor : Gorica 5:1 (4000 gledalcev; Dalibor Volaš 3., 43., 90., Luka Zahovič 81., Marcos Tavares 85.; Blessing Eleke 29.), Krka : Zavrč 3:0 (500 gledalcev; Marin Perić 33., Leo Ejup 45., Urban Kramar 90.; rdeči karton za Nikolo Žižića v 36. minuti pri Krki), Luka Koper : Celje (prestavljeno zaradi bolezni). Pari 21. kroga, ki je bil z 20. februarja prestavljen na sredo, 4. marca, so: Gorica – Luka Koper (ob 15. uri), Celje – Krka, Radomlje : Rudar (obe ob 17. uri), Zavrč – Domžale (ob 19. uri) in Olimpija – Maribor (ob 20.05).

KRKA : ZAVRČ 3:0: Krka je svojim navijačem pripravila izjemno prijetno presenečenje. Proti rahlo favoriziranemu Zavrču, ki je temeljito spremenil igralsko zasedbo in pripeljal tudi novega trenerja Ivico Solomuna, so Dolenjci igrali z veliko agresivnosti in navdiha. Ko smo pri izidu 1:0 ostali brez ključnega branilca Nikole Žižića, ki si je prislužil rdeči karton, se je zdelo, da bodo pokvarili lepo začet posel. Toda zgodilo se je ravno nasprotno. Kljub silovitim pritiskom Haložanov v drugem polčasu so Novomeščani igrali disciplinirano in odločno v obrambi ter dočakali in izkoristili še dve priložnosti za zadetek. Lov za osmouvrščeno Gorico so sijajno začeli, zdaj so z njo že izenačeni po točkah.

 

Tavares četrtič Vijol'čni bojevnik

Vijol’čni bojevnik za leto 2014 po izboru navijačev Maribora je kapetan moštva Marcos Tavares. Brazilec s slovenskim potnim listom je to priznanje navijačev, ki upoštevajo odnos do dresa, njih in kluba, prejel že četrtič zapored. »Zahvaljujem se vsem navijačem in družini iz Brazilije, ki je glasovala zame, da sem prejel to prestižno nagrado. Ljubim Maribor, Maribor je moje življenje,« je dejal Tavares. Po seštevanju glasov na klubski spletni strani, uradni strani na facebooku NK Maribor ter po prejetih glasovih kupcev sezonskih vstopnic in poslušalcev Radia City je bil izid najtesnejši doslej. Na drugem mestu je Arghus, na tretjem pa Jasmin Handanović. M. P.

 

Virus napadel Celjane

Tekmo 22. kroga med Luko Koper in Celjem so morali prestaviti na poznejši termin »zaradi kolektivne epidemije za virusom influence v taboru Celja«. V prošnji za preložitev tekme so v celjskem taboru navedli, da je za virusom 27. in 28. februarja zbolelo 8 igralcev in 3 člani strokovnega vodstva članske ekipe. Vlogi so priložili zdravniško potrdilo s seznamom obolelih, diagnozo in terapevtskimi ukrepi. Na podlagi določil 15. člena Tekmovalnega pravilnika NZS je vodstvo tekmovanja prošnji ugodilo in prestavilo tekmo. O novem terminu bodo pristojni organi odločali v najkrajšem možnem času oziroma v prvem prostem terminu.

 

Deli s prijatelji