PRIPRAVE

Maribor in Olimpija še lovita okrepitvi

Objavljeno 26. januar 2016 14.51 | Posodobljeno 26. januar 2016 14.51 | Piše: R. T.

Slovenski nogometni prvoligaši prizadevno trenirajo in igrajo pripravljalne tekme.

Aleksander Rajčević je spet v tekmovalnem ritmu po 25. juliju lani, ko si je v Domžalah poškodoval koleno. Foto: Tadej Regent

Slovenski nogometni prvoligaši so že v tretjem tednu priprav na nadaljevanje državnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki se bo začelo 27. februarja. Vsa moštva treninge že kombinirajo s prijateljskimi tekmami. Olimpija je po zmagi proti kranjskemu Triglavu v drugo testirala svojo moč proti drugoligašu Dobu in ga premagala s 3:0. Prvenec v zeleno-belem dresu je dosegel Blessing Eleke, ki je prišel iz Gorice, preostala zadetka sta prispevala Ezekiel Henty in Rok Baskera. Novi trener Olimpije Marko Nikolić je na igrišče poslal naslednjo udarno postavo: Nejc Vidmar, Denis Klinar, Nemanja Mitrović, Kenan Bajrić, Sandi Ćoralić, Darijan Matić, Nik Kapun, Rok Kronaveter, Miha Zajc, Ezekiel Henty in Blessing Eleke, v nadaljevanju pa so priložnost dobili še drugi igralci. Jutri ob 14.30 se bodo zeleno-beli na Kodeljevem pomerili še z Radomljami, v soboto pa se bodo preselili v Novigrad, kjer bodo odigrali predvidoma tri tekme. »Kot sem nekajkrat že dejal, pri meni ni razlik. Vsak posameznik bo dobil dovolj priložnosti, da me prepriča, da spada med najboljše. Tekmo z Dobom bi ocenil za uspešno, saj smo storili korak naprej v primerjavi s prvim dvobojem proti Triglavu. Pretok žoge je bil bistveno boljši in tudi v fazi obrambe smo delovali precej bolj stabilno. Tokrat so svojo priložnost odlično izkoristili nekateri mlajši nogometaši, ki imajo še ogromno prostora za napredek,« je dejal Nikolić. V zmajevem gnezdu pričakujejo podpis pogodbe še z eno okrepitvijo. To naj bi bil 31-letni ofenzivni vezist Julius Wobay iz Sierre Leone, ki je za reprezentanco svoje dežele odigral 40 tekem in dosegel 14 zadetkov. Do lani je igral za azerbajdžanski Nefči iz Bakuja, v kvalifikacijah za evropsko ligo so ga predlani spoznali tudi nogometaši Luke Koper.

Tudi Mariborčani so po vrnitvi iz Moravskih Toplic odigrali drugo pripravljalno tekmo. Hrvaški prvoligaš Zagreb je bil tekmec po meri, vijolični so ga premagali s 3:1, gole sta dosegla Agim Ibraimi in Gregor Bajde. Trener slovenskega prvaka Krunoslav Jurčić je tako v prvem kot drugem polčasu na igrišče poslal kombinirani zasedbi standardnih članov prve enajsterice iz jesenskega dela in rezervistov. Po poškodbi julija lani je prvič zaigral srednji branilec Aleksander Rajčević, kar je velika pridobitev za zadnjo linijo Maribora. Lepo je bilo igrati na domačem terenu in zmagati, da takoj začnemo utrjevati nepremagljivo trdnjavo. Kot vsaka pripravljalna tekma, ko se veliko in naporno vadi, je imela precej dobrih, a tudi nekaj manj prijetnih spoznanj. Več je bilo dobrih. Škoda, da ekipa iz drugega ni zadržala ritma iz prvega polčasa in zabila še kakšnega gola, toda priigrali smo si priložnosti in skupna ocena je pozitivna. Videli smo tiste zadeve, za katerimi stremimo v igri. In teh je bilo veliko. Izkoristili smo priložnost, da je Rajčević po dolgem času spet občutil tekmovalne trenutke. Njegovo vračanje poteka po načrtih,« je dejal Jurčić. Manj sreče ima novinec pod Kalvarijo, Matej Palčič, ki ima težave s kolenom in se je moral odpraviti na terapije v Terme Čatež. Tako so Mariborčani že ukrepali zaradi pomanjkanja igralcev na položaju desnega bočnega branilca. Nov obraz v mestu ob Dravi naj bi bil Brazilec z italijanskim potnim listom, 29-letni Rodrigo Defendi, ki se je vse desetletje veliko selil po evropskih in brazilskih klubih, a se nikjer ni kaj prida naigral. Nazadnje je bil član kitajskega prvoligaša Shijiazhuang Ever Bright, ki je bil lani sedmi v domači super ligi. 

Deli s prijatelji