VROČE POLETJE

Maribor in Olimpija na prvem testu 15. avgusta

Objavljeno 24. junij 2015 12.03 | Posodobljeno 24. junij 2015 12.06 | Piše: Rok Tamše

Nogometnega premora ni več, že 5. julija superpokal, 18. julija starta državno prvenstvo.

Marcos Tavares – golgeterski kralj v Sloveniji Foto: Tomi Lombar/Delo

Na Brdu pri Kranju smo se v režiji Nogometne zveze Slovenije posrečeno poslovili od minule sezone ter se seznanili s sporedom tekmovanja v prvi in drugi ligi ter s pari 1. kroga v pokalu Slovenije. Pred 25. sezono v samostojni Sloveniji je predsednik krovne organizacije Aleksander Čeferin še enkrat čestital najuspešnejšim in napovedal novo, še boljšo sezono. »V zadnjem prvenstvu je bilo na prvoligaških stadionih skoraj 200.000 obiskovalcev, kar je četrtina več kot sezono prej. Štiriinšestdeset televizijskih prenosov si je ogledalo skoraj dva milijona gledalcev, kar je pol milijona več kot leto prej. Naš cilj je, da v 25. sezoni še dvignemo obisk na stadionih in televizijsko gledanost prvoligaških tekem. Na medijskem področju začenjamo novo, verjamem, da uspešno zgodbo z novim partnerjem,« se je predvsem marketinškega razvoja Prve lige Telekom Slovenije dotaknil prvi mož NZS.

Televizijci s Pro Plus, d. o. o. (programa POP TV in Kanal A), so namreč odkupili pravice in že takoj na žrebu s prenosom na spletu pokazali precej več vneme in iznajdljivosti v primerjavi s TV Slovenija in Planet TV, ki sta domačo nogometno sceno spremljala, kot da bi živeli v svinčenih časih brez idej, ustvarjalnosti in dovoljenja za produkcijo presežkov. Morda bo komercialka s Kranjčeve v Ljubljani, kjer so za naslednja tri leta odkupili tudi pravice za ligo prvakov in evropsko ligo, poskrbela za bogatejši in privlačnejši nogometni program.

Kje je bil Stojić?

Tudi sicer je imel Čeferin s podelitvijo številnih priznanj največ dela ob generalnem sekretarju Alešu Zavrlu, ki je z gosti spretno in tekoče izpeljal žreb. Iz klubskih logov so največ pozornosti poželi naši predstavniki na evropski sceni, Maribor, Celje, Domžale in Luka Koper, ter debitant v prvoligaški druščini – Krško. Prvoligaše so v glavnem zastopali športni direktorji in direktorji, česar pa nismo opazili pri ljubljanski Olimpiji. Generalni sekretar zeleno-belih Ranko Stojić je imel včeraj lepo priložnost, da se predstavi in spozna kolege s slovenske scene. Morda bi kot novinec v slovenskem prostoru dobil še katero dodatno koristno informacijo za svoje delovanje v službi Olimpije. Verjamemo, da ima v teh dneh obilico dela z iskanjem igralskih okrepitev po regiji in še kje, zato sta ljubljanskega prvoligaša zastopala sekretar Denis Šarić in piarovec Aljoša Vekić. Je pa pozneje Olimpijin Marijan Pušnik v odzivu na žreb dejal: »V pokalnem tekmovanju si želimo priti do konca. Kar pa se državnega prvenstva tiče, vemo, da je to tek na dolge proge. Z vsakim nasprotnikom bomo odigrali po štiri medsebojna srečanja, vendar ne skrivamo, da želimo krojiti vrh slovenskega klubskega nogometa.«

Krško preudarno med elito

Povsem drugačno računico imajo pri drugoligaškem prvaku Krško, kjer so se ob podpori starih in novih pokroviteljev odločili, da zaigrajo med elito. Predsednik kluba Boštjan Blažinčič je razkril, kako občutijo prve obveznosti na najvišji ravni: »Največji preskok čutimo na organizacijskem področju. Sem pa prepričan, da lahko s pomočjo ljudi iz našega okolja in nekaterih klubov, ki so nam pripravljeni pomagati pri tem, vse skupaj prebrodimo. Vsak dan nas kaj preseneti, na precej stvari še nismo navajeni, saj smo vsi doslej delali na amaterski, torej prostovoljni ravni. Vidimo, da bomo morali imeti dva ali tri ljudi, ki se bodo vsak dan ukvarjali samo z delovanjem kluba. Je pa res, da je to dodatni finančni zalogaj. Toda smo mladi in zagnani, pripravljeni na delo in napredek. Je pa tu še športni vidik, ki ga izpostavljam. Fantje so si na igrišču priborili napredovanje, ne predstavljam si, da bi jim to onemogočil.« Krčani že iščejo okrepitve, vendar bo okostje moštva ostalo domače, saj ne želijo ponavljati neuspešnih zgodb iz prve lige. »Razmišljamo o maksimalno petih okrepitvah, ki morajo biti vsaj 50 odstotkov boljše od domačih fantov. Nekateri so že na preizkušnji, čaka nas res veliko dela, prvenstvo pa se bo začelo že kmalu.«

Junaki minule sezone

Lovoriko za najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije je domov odnesel Marcos Tavares (Maribor, 17 golov). »Napadalec živi za gole, dal sem jih veliko. Sam ne morem, skupaj s soigralci in ekipo pa lahko. Obramba se bori, da jaz lahko dajem gole. To je zame motivacija. Vsak dan treniram, se žrtvujem, da sem danes tu in sem prvi strelec. To je moja nagrada in nagrada vseh,« ostaja skromen kapetan Maribora. V boju za fair play pa je na prvem mestu končal celjski prvoligaš. Nagrado za najboljšega strelca v 2. SNL je dobil Matej Poplatnik (Triglav Kranj, 18 golov), Aluminij Kidričevo je dobil nagrado za fair play v drugi ligi. Posebne pozornosti je bil deležen tudi dolgoletni kapetan Celja Sebastjan Gobec, ki je s 489 nastopi rekorder v slovenski prvi ligi, v celjskem dresu je igral kar 18 sezon. Toliko minut bo odigral na svoji poslovilni tekmi 6. julija v Areni Petrol, ko se bodo rumeno-modri pomerili z danskim prvoligašem Copenhagnom, kamor se je pred tedni preselil prvi igralec minule sezone Benjamin Verbič.

 

Prvi večni derbi 15. avgusta

Domača sezona se bo uradno začela že 5. julija s tekmo za superpokal med Luko Koper in Mariborom na stadionu Bonifika v Kopru. Prvoligaški nogometni ples se začne 18. julija. Pari 1. kroga so: Krško – Celje, Luka Koper – Domžale, Maribor – Zavrč, Olimpija – Gorica in Rudar – Krka. Prvi večni derbi med Mariborom in Olimpijo bo v 6. krogu (15. avgusta), igrali bodo v Ljudskem vrtu, drugi letošnji dvoboj vijoličnih in zmajev pa bo 24. oktobra v Ljubljani. Tekmovanje v 2. SNL bodo začeli 9. avgusta z naslednjimi dvoboji: Šenčur – Drava, Farmtech Veržej – Kalcer Radomlje, Zarica – Triglav, Roltek Dob – Ankaran Hrvatini, Aluminij – TKK Tolmin.

 

Še trije novinci v Celju

V knežjem mestu so se okrepili s tremi obetavnimi igralci iz Srbije in Hrvaške. S Celjem so triletne pogodbe podpisali 20-letni srbski krilni nogometaš Milan Spremo (prihaja iz Vojvodine), 20-letni hrvaški vezist Mihovil Jeronim Klapan in 21-letni hrvaški bočni igralec Matej Mršić (oba Rijeka).

 

Deli s prijatelji