PORAZ

Maribor niti s Čačićem ne more v ligo prvakov

Objavljeno 30. avgust 2013 10.52 | Posodobljeno 30. avgust 2013 10.52 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak je s češko Viktorio izgubil tudi v Ljudskem vrtu.

Trener Maribora Ante Čačić je lahko zaploskal navijačem in tekmecem. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Nogometaši Maribora bodo še tretje leto zapored jesen preživeli v evropski ligi. Pot v ligo prvakov in do zaslužka 8,6 milijona evrov jim je zaprla češka Viktoria, ki je bila po zmagi v Plznu prejšnji teden (3 : 1) boljša tudi v nabito polnem Ljudskem vrtu in zmagala z 1 : 0, edini zadetek pa je že v 3. minuti dosegel Stanislav Tecl. Moštvo trenerja Pavela Vrbe, ki Viktorio vodi od leta 2008, je bilo čvrstejše, agresivnejše, hitrejše, kombinatornejše in taktično zrelejše. Mariborsko občinstvo je z aplavzom nagradilo Čehe in s tem pozdravilo tudi novo sezono v EL s svojo ljubljeno zasedbo.

Toda vsega le ne gre zavijati v celofan. Po napovedih pred povratno tekmo smo pričakovali poudarjeno bojeviti Maribor, katerega igralci bodo kar leteli po igrišču. Pa ni bilo tako. Trener Mariborčanov Ante Čačić je na koncu preprosto ugotovil, da so izgubili proti boljši ekipi. »V nogometu kakovostnejši tekmec vedno razgali slabosti druge ekipe,« je hrvaškemu strategu z jezika spolzela velika modrost. »Mi smo na novem začetku, kjer bomo prav tako igrali v evropskem tekmovanju. To je naš novi izziv, saj hočemo biti boljši kot v prejšnji sezoni.« In zakaj je Čačićeva ekipa vstopila tako mlačno v tekmo in ekspresno prejela gol? »Ne vem, težko je povedati. Naša ideja ni bila takšna. Gosti so bili na začetku agresivnejši, naši igralci v zadnji liniji pa se niso pravočasno odzvali. Po zgodnjem zadetku se je težko vrniti v igro.«

Čačić ni tvegal

Vijolični so začeli z dvema napadalcema, Marcosom Tavaresem in Nusmirjem Fajićem, češka obramba pa je oba spravila v mali žep. Med odmorom je Čačić zamenjal branilca Arghusa za defenzivnega vezista Željka Filipovića. Zakaj ni več tvegal, postavil napadalnejše igre? »To smo hoteli. Toda Viktoria nam je skrila žogo. Ne moremo gledati samo naše ekipe, moramo vedeti, proti komu igramo.« Pozneje je Čačić Tavaresa zamenjal z Jean-Philippom Mendyjem in najboljšega v vijolični vrsti Damjana Boharja z Alešem Mejačem. »Moram gledati tudi na jutri. Oba bom potreboval že v soboto proti Gorici in naslednjih tekmah. Lahko bi zaigrali na vse ali nič, toda vedeti morate, da ni isto, ali dosežeš izid 0 : 1, 1 : 1 ali 0 : 5. Maribor je odigral korektno tekmo, toda ne smemo zanemariti kakovosti Viktorie.« Kot da je s tem Čačić priznal, da je že po uri tekme pred svojimi navijači položil orožje pred Čehi.

Ibraimi: Izpolnjujem naloge trenerja

Tako kot na prvi tekmi v Plznu je bledo predstavo prikazal Agim Ibraimi, Viole in drugi navijači niso dočakali prebliska makedonskega virtuoza, ki je očitno padel v obdobje igralske apatije. Pozabite na preigravanja in pobege po boku ter njegove lucidne rešitve v kazenskem prostoru nasprotnika. Ibraimi je tudi tokrat zgolj korektno sprejemal in oddajal žogo ter sprožil dva strela z razdalje za ogrevanje vratarja. »Igram po navodilih trenerja, torej discipliniran in preprost nogomet. Žogo moram odigrati nazaj in v sredino, s tem pa seveda nisem nevaren. Vem, da so ljudje navajeni na drugačnega Ibraimija, toda jaz izpolnjujem naloge, ki mi jih da trener. V makedonski reprezentanci igram drugače. Tam sem pravi, tu pa ne.«

Ibraimi je mnenja, da je tudi letos realnost Maribora igranje v evropski ligi, saj po njegovem njihova igra ni za ligo prvakov. Bo tudi v nadaljevanju sezone nosil vijolični dres? »Upam.« Je na vidiku prestop? »Ne vem. To ve samo športni direktor Zlatko Zahovič,« je bil jedrnat Ibraimi.

Deli s prijatelji