1. SNL

Maribor melje naprej, 
Domžale na življenjskem testu vztrajnosti

Objavljeno 09. marec 2015 14.29 | Posodobljeno 09. marec 2015 14.29 | Piše: Rok Tamše

V Prvi ligi Telekom Slovenije je vodilni Maribor dobil štajerski derbi v Celju, Domžalčani pa so si okrepili samozavest s prvo spomladansko zmago. Oslabljena Olimpija je daleč od igre in mest, ki vodijo na evropsko sceno.

Jean-Philippe Mendy, levo, je v Celju s prekrasnim zadetkom umiril ambiciozne gostitelje. Foto: Leon Vidic

Uresničuje se to, kar smo napovedovali pred začetkom spomladanskega dela prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije. Nogometaši Maribora s pridom izkoriščajo svojo kakovost na vseh ravneh, odlično opravljene priprave in izkušnje iz težkih evropskih obračunov. Na Areni Petrol v Celju so opravili tudi s tretjeuvrščenim moštvom lige, ki jih je jeseni celo obakrat premagalo. Toda zdaj vijolični že postavljajo stvari na svoje mesto, vodilni položaj so močno zgrabili, tako da jim ga bodo tekmeci le s težavo prevzeli.

CELJE : MARIBOR 0:2: Tokrat je na štajerskem derbiju pred kar 3400 gledalci za pravi evrogol s kakšnih 30 metrov poskrbel speči golgeter Jean-Philippe Mendy v finišu prvega polčasa. Mariborčani so spretno nadzirali potek tekme, večkrat so se ustavili šele pred razpoloženim domačim vratarjem Maticem Kotnikom, ki pa le ni mogel preprečiti poraza. »Ostali smo na trdnih tleh, zbrani, delavni. Se je pa izkazalo, da pomeni gostovanje v Celju vedno izjemno zahtevno preizkušnjo. Ko pride Maribor, poiščejo domači nogometaši dodatno energijo, iztisnejo dodatne moči, tako da smo veseli te zmage,« je dejal trener prvaka Ante Šimundža. Gostitelji so z izjemnim jesenskim nizom rezultatov na tribune zvabili lepo število obiskovalcev, seveda ni manjkalo navijačev Maribora. S to tekmo se je končal niz nepremaganosti Celjanov na 19 prvenstvenih tekmah, skupno (še pokalno tekmovanje) pa kar na 23 tekmah.

OLIMPIJA : RUDAR 0:0: V moštvu Olimpije se je še kako poznala odsotnost Andraža Šporarja (poškodba) in Nika Kapuna (kazen zaradi rdečega kartona). Zmaji so po porazu z Mariborom na svojem stadionu zapravili še dve točki proti velenjskim knapom. Igra Olimpije je bila spet nedomiselna na sredini igrišča in nekonkretna v napadu. »Bili smo premalo konkretni, čeprav fantom nimam kaj očitati. Dali so vse od sebe, si pripravili nekaj polpriložnosti, a še vseeno je bilo to premalo za izkušeno zasedbo Rudarja. Ni kaj, prisotno je veliko razočaranje,« je priznal trener Darko Karapetrović, ki v Stjepanu Babiću in Kruni Ivančiću pač nima resnih okrepitev. Ezekiel Henty je bil edini razpoloženi igralec med zeleno-belimi, ki lahko resneje ogrozi vrata vsakega tekmeca. Res pa je tudi, da 21-letnik porabi preveč energije za tekanje po bokih, tako da mu zmanjka zbranosti v zaključku samostojnih akcij. Ne glede na dva spodrsljaja Ljubljančani ne odnehajo v lovu na mesta za Evropo. »Naši cilji so jasno začrtani že od julija lani in se ne bodo spreminjali vse do zadnjega kroga. Do konca prvenstva nas čaka še 14 tekem, po eni strani veliko, po drugi pa malo. Moramo strniti vrste, se odkrito pogovoriti, saj se ne smemo igrati z ugledom kluba,« je še povedal Karapetrović, ki je tokrat treniral strogost na vratarju in kapetanu Aleksandru Šeligi. Zaradi spodrsljaja na derbiju ga je posedel, v vrata pa poslal Darka Brljaka.

DOMŽALE : KRKA 2:1: Domžalčani so po dveh spodrsljajih (remi v Velenju in poraz v Zavrču) le dosegli zmago, oba zadetka pa je z bele točke dosegel novinec Matic Črnic. »Tekma je pokazala vse tisto, kar v tem trenutku doživljamo. Smo v težkem obdobju, ko nas prav nič ne nagradi. Nasprotnik je imel v prvem polčasu le eno priložnost in to je bil prosti strel, s katerega smo prejeli evrogol. Na drugi strani smo stresli prečko, imeli še nekaj priložnosti, a brez uspeha. Nogomet oziroma življenje nas v tem obdobju preizkušata, kako čvrsti in vztrajni smo. Ob polčasu smo se dogovorili, da ne glede na vse, ali se kaj obrne v našo korist ali ne, ne smemo odnehati in moramo vztrajati do konca. Končno je prišel trenutek, ko se je vsaj malce obrnilo v našo smer. Izjemno sem vesel te zmage, saj bo zdaj v našo igro, učinkovitost in samozavest posijalo nekaj več sonca. Po tej zmagi bo bistveno lažje,« je z velikim olajšanjem govoril trener Domžal Luka Elsner, ki je na startu drugega dela DP s svojimi fanti ekspresno prepustil vodilni položaj Mariboru.

ZAVRČ : LUKA KOPER 2:1: Haložani so izjemno motivirani, ko igrajo na svojem prenovljenem stadionu z novo tribuno. Tako je bilo tudi proti kanarčkom z Obale, ki jim niso dovolili, da bi se razmahnili po njihovi zelenici. Na roko jim je šel tudi zgodnji zadetek velikega hrvaškega upa Tomislava Kiša, ki je mrežo gostov zatresel že v prvi minuti tekme. Po Domžalah v sredo je torej padla še Luka Koper. »Ekipa je dokazala, da smo dobro oddelali priprave in da je mlado moštvo res zelo kakovostno. Zasluženo smo dobili zadnji tekmi v našem športnem parku. Vesel sem zadetka, a se ne mislim ustaviti. Ta prvenec v prvenstvu mi bo dal dodatnega zagona. Menim, da mi je bila v veliko pomoč tudi ekipa, ki ima zasluge za ta zadetek,« je dejal 20-letni Kiš.

GORICA : RADOMLJE 0:0: Goričani so po dveh porazih osvojili prvo spomladansko točko, drugih obetavnih novic, vsaj glede finančne injekcije, pa iz severnoprimorskega kluba še ni. Radomljani so se prišli branit in dosegli osnovni cilj – ostati neporažen. Očitno je trener Dejan Djuranovič zdaj že toliko obdelal fiziko in psiho igralcev, da zmorejo ohraniti nedotaknjeno mrežo. Jesenska šola je že obrodila prve sadove.

Na dveh tekmah brez zadetka

Izidi 23. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Celje : Maribor 0:2 (3400 gledalcev; Jean-Philippe Mendy 45., Welle Ndiaye 84.), Olimpija : Rudar 0:0 (300 gledalcev), Domžale : Krka 2:1 (600 gledalcev; Matic Črnic 2., 11m, 77., 11m; Leo Ejup 38.; rdeči karton za Jako Ihbeisheha v 83. minuti pri Krki), Zavrč : Luka Koper 2:1 (700 gledalcev; Tomislav Kiš 1., Toni Datković 79.; Sead Hadžibulić 90.; rdeča kartona za Mateja Pučka v 53. minuti in Denisa Šmeja v 90. minuti pri Luki Koper), Gorica : Radomlje 0:0 (300 gledalcev). Pari 24. kroga so: Maribor – Zavrč, Rudar – Krka, Olimpija – Gorica (vse v soboto ob 16. uri), Radomlje – Celje (v nedeljo ob 15. uri), Luka Koper – Domžale (v nedeljo ob 17.30). Luka Koper in Celje bosta že v sredo, 11. marca, ob 18. uri na Bonifiki odigrala preloženo tekmo 22. kroga.


 

 

Deli s prijatelji