NOVA SEZONA

Maribor in liga prvakov sta magnet za uspešne

Objavljeno 16. september 2014 11.28 | Posodobljeno 16. september 2014 11.28 | Piše: Rok Tamše

Danes se začenja nova sezona v nogometni ligi prvakov, kjer igra tudi slovenski šampion.

Predsednik uprave Zavarovalnice Maribor David kastelic in direktor NK Maribor Bojan Ban sporočata: »Naprej z vami!« Foto: Marko Pigac

Medtem ko se nogometaši Maribora temeljito pripravljajo na taktično bitko s portugalskim Sportingom v 1. krogu skupine G lige prvakov, ne počiva niti menedžment slovenskega prvaka. Direktor Bojan Ban se je včeraj družil z Davidom Kastelicem, predsednikom uprave Zavarovalnice Maribor, ki je glavni pokrovitelj vijoličnih. Podpisala sta novo pogodbo o sodelovanju do leta 2017. »Zgodba, ki jo pišemo z NK Maribor, traja že vrsto let. Pri tem bi se rad navezal na novi slogan Zavarovalnice Maribor, ki se odslej glasi Naprej z vami. Sestavljajo ga močne besede, ki povedo, da si želimo to sodelovanje ohraniti in ga še bolj uspešno nadaljevati še v prihodnje,« je pojasnil Kastelic, ki je predstavil tudi novo celostno grafično podobo zavarovalnice, kar je bilo idealna priložnost, da z Banom pokažeta še osvežen dres najboljšega slovenskega kluba. »Zavarovalnica Maribor je dolgoletna partnerica Nogometnega kluba Maribor in tista, ki je klubu stala ob strani tudi v manj uspešnih časih. Zelo smo povezani in ponosni smo, da je Zavarovalnica Maribor v našem klubu prepoznala blagovno znamko, ob kateri lahko tudi sama raste,« je Ban na krilih uvrstitve v ligo prvakov pod streho spravil še en izjemen posel. Poudaril je še, da so včasih pokrovitelji napolnili 60 odstotkov klubskega proračuna, danes pa le še 20.

Sodi Francoz Turpin

Zato je tudi iz finančnega zornega kota pomembno, da so Mariborčani razprodali vse komplete vstopnic za domače tekme v ligi prvakov proti Sportingu, Chelseaju in Schalkeju. Jutri se bo tekma s portugalskim podprvakom v Ljudskem vrtu začela ob 20.45, že ob 13.30 pa se bosta v Lendavi udarili mladinski ekipi obeh klubov na istem tekmovanju za mlade upe. Trenerja članske vrste vijoličnih Anteja Šimundžo malce skrbi le poškodba stegenske mišice pri branilcu Marku Šulerju, medtem ko bosta Agim Ibraimi in Petar Stojanović po manjših zdravstvenih težavah nared za dvoboj z zeleno-belimi iz Lizbone, ki so na evropski klubski lestvici na 33. mestu, Mariborčani pa na 89. Na ta statistični podatek pa v času tekme zagotovo ne bo polagala posebne pozornosti niti francoska sodniška ekipa s Clementom Turpinom na čelu.

Ples milijonov

Ples evropskih nogometnih milijonarjev se sicer začenja že danes s tekmami v skupinah od A do D. Naslov prvaka brani Real Madrid, ki je v lanski sezoni lige prvakov z nagradami od Evropske nogometne zveze (Uefa) zaslužil 57,4 milijona evrov. Letos so denarne nagrade nespremenjene, zmaga v skupinskem delu je vredna milijon, točka pa pol milijona evrov. Uvrstitev v osmino finala je vredna 3,5 milijona evrov, v četrtfinale 3,9, v polfinale pa 4,9 milijona. Zmagovalec lige prvakov, ki bo znan junija v Berlinu, bo prejel 10,5, poraženi finalist pa 6,5 milijona. Po nagradah za rezultate sledi še delitev denarne pogače od marketinga, kjer se upošteva vrednost nacionalnega televizijskega tržišča. Torej spet imajo denarja kot pečka, zato največji klubi ne varčujejo z ambicijami v LP. Kako tudi bi, če so pri Uefi napovedali 30-odstotno rast nagrad v prihodnji sezoni, predvsem zaradi novih donosnih pogodb s televizijami.

Real brani lovoriko

Ni skrivnost, da so poleg Reala Madrid glavni favoriti za lovoriko v sezoni 2014/15 Bayern, Chelsea in Barcelona. Zadnji presenetljivi zmagovalec je bil leta 2004 portugalski Porto, ki ga je vodil Jose Mourinho, današnji strateg Chelseaja, tekmeca Mariborčanov. V zadnjih 19 izvedbah lige prvakov je 18-krat zmagalo moštvo iz ene izmed štirih najmočnejših lig: angleške premier league, italijanske serie A, nemške bundeslige ali španske la lige. Današnji format lige prvakov poznamo od leta 1992, od takrat nobenemu klubu ni uspelo ubraniti naslova evropskega prvaka. V predhodniku LP, pokalu državnih prvakov, je to nazadnje uspelo Milanu, ki je bil s trenerjem Arrigom Sacchijem prvak v letih 1989 in 1990.

 

Skomina v Madridu, Jug v Liverpoolu

V letošnji sezoni skupinskega dela lige prvakov bosta prvič na delu dva slovenska sodnika. Danes imata oba nalogi v skupini B. Izkušenejši Damir Skomina bo na stadionu Santiago Bernabeu sodil dvoboj med aktualnim zmagovalcem lige prvakov Realom Madrid in švicarskim Baslom, Matej Jug pa bo debitiral na prav tako kultnem Anfield Roadu v obračunu Liverpoola in Ludogorca iz Zagrada, za katerega igra tudi slovenski reprezentančni napadalec Roman Bezjak. Preostali današnji pari so: Juventus – Malmö, Olympiakos – Atletico Madrid (Jan Oblak), Monaco – Bayer Leverkusen, Benfica – Zenit St. Peterburg, Borussia Dortmund – Arsenal, Galatasaray – Anderlecht.

 

Real Madrid vodi z 10 naslovi

Doslej je 21 klubov osvojilo naslov prvaka v nekdanjem pokalu državnih prvakov in od leta 1992 ligi prvakov – Real Madrid (10 zmag), Milan (7), Liverpool, Bayern München (po 5), Ajax Amsterdam, Barcelona (po 4), Manchester United, Inter Milano (po 3), Benfica, Nottingham Forest, Juventus, Porto (po 2), Celtic, Feyenoord, Aston Villa, Hamburger SV, Steaua Bukarešta, PSV Eindhoven, Chelsea, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund (po 1).

 

Deli s prijatelji