1. SNL

Maribor igral za Olimpijo, ki jo bo odslej preganjal

Objavljeno 15. september 2015 13.06 | Posodobljeno 15. september 2015 13.06 | Piše: Rok Tamše

V nogometni Prvi ligi Telekom Slovenije se začenja hud boj večnih rivalov.

Trener Olimpije Marijan Pušnik in napadalec Ezekiel Henty imata razloge za veselje. Foto: Marko Pigac

Prav ob koncu prve četrtine državnega prvenstva nogometašev se je začela skicirati nova podoba prvoligaškega nogometnega zemljevida, vsaj kar se tiče položajev na vrhu lestvice. Najprijetnejše presenečenje prvenstva Gorica je po sedmih zaporednih zmagah prepustila vodilno mesto Olimpiji, potem ko so modro-beli izgubili derbi z Mariborom na domačem terenu (1:4). Nič nenavadnega se ni zgodilo, saj je klonila finančno najbolj obubožana ekipa proti najbogatejši in najizkušenejši zasedbi v elitni druščini, ki je imela dodaten zagon s prihodom novega trenerja, Hrvata Krunoslava Jurčića. Kar malce paradoksalno je, da je zmaga vijoličnih omogočila Olimpiji, da prevzame vodilni položaj, ki ga zmaji ne bodo kar tako izpustili iz rok. No, seveda bo nekaj treba vprašati tudi tekmece, sploh prebujeni Maribor, toda zeleno-beli s trenerjem Marijanom Pušnikom so bili doslej prav zastrašljivo prepričljivi.

Olimpija je v devetih krogih najučinkovitejša zasedba s 27 doseženimi zadetki, prejela pa jih je najmanj – le pet. Pušnikova četa torej v povprečju zabija kar tri gole na tekmo in svojih mišic ni kazala le v obračunih s šibkejšimi nasprotniki, temveč je sredi Ljudskega vrta gladko s 3:0 povozila Maribor. Zato privrženci nogometa že danes nestrpno pričakujejo nov večni derbi, ki bo 24. oktobra v ljubljanskih Stožicah. Verjetno se ne bomo zmotili, če zapišemo, da bo največji slovenski stadion takrat zagotovo poln. S tem bi bilo glavno mesto še dodatno športno popestreno, saj bo tisti vikend tudi jubilejni, 20. Ljubljanski maraton.

Pušnik pridobiva širino igralskega kadra, ko pošlje v igro rezerviste, ti še povečajo pritisk na tekmece. Toda Korošec zapira vrata pred evforijo in vztrajno ponavlja: »Naše vodilo še naprej ostaja enako, gremo tekmo po tekmo, na koncu pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo v točkovnem smislu.« Pred zmaji je že velik sobotni izziv, ko bodo gostovali v Novi Gorici. Goričane so v uvodnem krogu pred svojim občinstvom prepričljivo premagali s 4:1, v tem trenutku imajo za sabo šest zaporednih zmag; doslej so oddajali točke le z remijem proti Zavrču v gosteh v drugem krogu in s porazom proti Domžalam doma v tretjem krogu.

»Za nami je komaj devet odigranih tekem, čakajo nas še trije sklopi zahtevnih preizkušenj, odslej pa bo Olimpija tisto moštvo, ki ga bodo nasprotniki želeli premagati. Smo v položaju, ki ga ta ekipa ni bila vajena. Zdaj se bo pokazalo, ali imamo v sebi to zmagovalno miselnost. Morali se bomo privaditi na vlogo liderja, ki ga želi vsak nasprotnik videti na kolenih. Ne bo nam lahko, vendar zaupam v kakovost našega moštva in predvsem kakovostno delo, ki je že na začetku sezone obrodilo sadove. Ta ekipa lahko še ogromno napreduje, daleč od tega, da smo blizu zgornjih meja svojih zmožnosti. Če nas bodo poškodbe obšle in bomo ostali na prepoznavni ravni iger, ki jih kažemo od druge polovice julija dalje, se lahko nadejamo lepih stvari ob koncu sezone,« pravi izkušeni vezist Darijan Matić.

 

Deli s prijatelji