PO ZMAGI

Maribor gre naprej z geslom: Ni predaje

Objavljeno 26. julij 2013 09.58 | Posodobljeno 25. julij 2013 23.07 | Piše: Rok Tamše

V Ljudskem vrtu je 9000 gledalcev pozdravilo novo evropsko zmagoslavje slovenskega prvaka.

Damjan Bohar postaja močan adut Maribora. Foto: Marko Pigac

V Ljudskem vrtu so nogometaši Birkirkare proti slovenskemu prvaku v sredinem večeru nastopili v dresih enake barve kot istočasno velika Barcelona na prijateljski tekmi z zmagovalcem lige prvakov Bayernom na münchenski Allianz Areni. No, to pa je bila tudi edina podobnost rdeče-rumenih. Tako rekoč amaterji z Malte so vijoličastim profesionalcem grenili življenje tudi v prvem polčasu povratnega dvoboja drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Po izidu 0 : 0 sredi Sredozemlja je na Štajerskem led prebil Goran Cvijanović s pravo bombo po prostem strelu z roba kazenskega prostora in sprožil navdušenje 9000 gledalcev v srcu mesta Maribor. »Zadovoljen sem in srečen, uresničili smo ta cilj, da si priborimo nadaljevanje v Evropi. Rezultat je ob dobri igri morda nekoliko preskromen, hkrati pa najlepša hvala navijačem za tako lep obisk,« je bil vljuden Cvijo. Za njim je zmago 2 : 0 potrdil Mitja Viler z golom na začetku drugega polčasa.

Mariborova igra še vedno šepa, varovanci trenerja Anteja Čačića niso najbolj prepričljivi. Tokrat je bil svetla izjema rezervist Damjan Bohar, ki je zaradi poškodbe Dejana Mezge dobil priložnost že v 21. minuti. Enaindvajsetletni novinec, ki je letos prišel iz propadle Mure 05, je s hitro, prodorno in kombinatorno igro in privlačnimi potezami nakazal, da bo v prihodnosti eden ključnih igralcev slovenskega prvaka: »Na začetku sem imel nekaj treme, potem pa je bilo vse v redu. Bilo je kar v redu, upam pa, da bom vsako naslednjo tekmo igral še bolje. Na prvi tekmi z Birkirkaro nismo bili na pravi ravni, morda smo jih malce podcenjevali, tokrat pa smo imeli žogo v svoji posesti in poskušali igrati. Težko je bilo prebiti njihovo izrazito obrambno igro, a po prvem golu je bilo precej lažje.«

Milijoni v vijoličasti blagajni

Evropska nogometna zveza (Uefa) je objavila zneske, ki so jih klubi dobili za sodelovanje v evropskem tekmovanju v prejšnji sezoni. Maribor je za nastope najprej v kvalifikacijah za ligo prvakov in potem v evropski ligi prejel nekaj manj kot 4 milijone evrov; 2,1 milijona za play-off lige prvakov, 1,3 milijona za uvrstitev v skupino evropske lige, 300.000 evrov za zmago in remi v skupini J, 82.892 evrov pa iz marketinškega sklada Uefe.

Sveže ostriženi športni direktor Zlatko Zahovič je lahko zadovoljen, saj je osnovni cilj – vsaj šest evropskih tekem v tej sezoni – dosežen. Strateg Čačić za zdaj izpolnjuje svoje naloge v skladu s pričakovanji, naloga učenja slovenskega jezika je še v teku. Hrvat je v petih službenih tekmah Maribor vodil do štirih zmag in neodločenega izida, osvojil je tudi superpokal. »Veseli me, da smo razveselili tudi naše številno občinstvo. Zdaj se moramo osredotočiti na tekmo državnega prvenstva proti Luki Koper, potem pa že potujemo na Ciper. Dobro se bomo morali pripraviti tudi na naslednjo oviro, to je Apoel, ki je pred dvema letoma igral v ligi prvakov. Imajo več izkušenj kot mi, toda za nas velja, da ni predaje. Že na prvi tekmi v gosteh bomo naredili vse za ugoden rezultat,« napoveduje Čačić. Za Apoel – leta 2002 je izločil Maribor v kvalifikacijah za LP – sta pred leti igrala nekdanja slovenska reprezentanta Miran Pavlin in Alfred Jermaniš. Vijoličasti bodo na Cipru gostovali v sredo, 31. julija, povratna tekma v mestu ob Dravi pa bo v torek, 6. avgusta.

Deli s prijatelji