1. SNL

Maribor ekspres osmešil naivno obrambo Olimpije

Objavljeno 30. april 2015 13.17 | Posodobljeno 30. april 2015 13.17 | Piše: R. T.

V derbiju 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije vijolični zmagali s 4:1.

Mariborčani, v ospredju dvakratni strelec Damjan Bohar, so povozili Olimpijo. Foto: Marko Pigac

Ljubljanski nogometaši so v mestu ob Dravi v 30. krogu državnega prvenstva doživeli pravi polom. Do 75. minute so še držali korak s prvaki, potem pa so doživeli lekcijo od udeleženca lige prvakov. Po izidu 1:1 so zmaji v 12 minutah še trikrat šli po žogo v svojo mrežo, vijolični so pred 8500 gledalci proslavili zmago s 4:1. Šest krogov pred koncem sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije so Mariborčani trdno na prvem mestu in so tik pred osvojitvijo novega naslova državnega prvaka. Pri Olimpiji lahko o tretjem mestu trenutno res samo sanjajo.

Že v 8. minuti so vijolični poskrbeli za evforijo v Ljudskem vrtu. Po desni strani je prodrl Marcos Tavares, po njegovem strelu je vratar Darko Brljak žogo le odbil v polje, na oddaljenejši vratnici pa je bil osamljen Damjan Bohar, ki je iz težkega položaja zavrtinčeno žogo poslal v mrežo tik ob vratnici. Po četrt ure igre je moral glavni sodnik Nejc Kajtazović za kratek čas prekiniti tekmo, saj so Viole prižgale dimne bombe in igrišče zavile v meglo. Na drugi strani stadiona so Green Dragons spet zmerjali predsednika zeleno-belih Izeta Rastoderja. Olimpija je odgovorila v 24. minuti. Ezekiel Henty je s podajo iskal Andraža Šporarja v kazenskem prostoru Maribora, toda žogo je prestregel Marko Šuler. Do nje se je ob nepazljivem Aleksandru Rajčeviću dokopal Kenan Bajrić, jo umiril in iz bližine poslal za hrbet Jasmina Handanovića. Hitro izenačenje je napovedalo novo golijado na večnem derbiju, mnogi so se spomnili na izid jesenskega derbija v LV (3:3). V 33. minuti je moral domači trener Ante Šimundža zamenjati poškodovanega Welleja Ndiayeja. Do konca prvega polčasa se izid ni spremenil, je pa bilo na tribunah zelo bučno tudi med odmorom, saj sta Tina Maze in Peter Prevc prejela dresa in šala Maribora, občinstvo pa ju je gromko pozdravilo.

Trener Olimpije Darko Karapetrović je v drugem polčasu namesto Kruna Ivančića v igro poslal Roka Baskero. Do polovice drugega dela je imel najlepšo priložnost za spremembo izida domači napadalec Dalibor Volaš, a je Brljaku žogo po strelu z glavo le uspelo odbiti. V 66. minuti smo videli še drugo menjavo pri gostih, strelca Bajrića je zamenjal Aris Zarifović. Ritem igre je padel, oboji so igrali v prvi vrsti pazljivo. Potem je sledil triminutni mrk Olimpijine obrambe. Po Tavaresovi globinski podaji v 75. minuti je Zarifović poklonil žogo hitremu Boharju, ki je rutinsko premagal Brljaka. Le dve minuti pozneje so Mariborčani spet izigrali ožjo obrambo zmajev, Luka Zahovič je v kazenskem prostoru lepo podal do Dareta Vršiča, ta je z natančnim strelom še tretjič zatresel ljubljansko mrežo. V 88. minuti je končni izid 4:1 postavil Aleksander Rajčević, ko je po podaji iz kota žogo z glavo poslal na počitek v mrežo gostov.

V včerajšnji drugi popoldanski tekmi je Celje v Novem mestu premagalo Krko s 4:0 (strelci Danijel Miškić dvakrat, Sunny Omoregie in Gregor Bajde). Pozneje so bile na sporedu tekme Rudar - Radomlje, Domžale - Zavrč in Luka Koper - Gorica. Pari 30. kroga (vse tekme v soboto, 2. maja): Olimpija - Radomlje (ob 16. uri), Gorica - Maribor (ob 17. uri), Celje - Luka Koper (ob 18. uri), Domžale - Rudar, Zavrč - Krka (obe ob 20. uri).

Derbi št. 134, 65 in 24

Televizijski komentator Andrej Stare, sicer pedantni statistik, je postregel s podatkom, da sta Maribor in Olimpija včeraj odigrala 134. derbi. V elitni ligi samostojne Slovenije so se vijolični in zmaji skupno pomerili 65-krat. Toda treba je upoštevati, da je prejšnja Olimpija, ki je z Mariborom odigrala 41 tekem do leta 2005, bankrotirala. Novoustanovljena Olimpija Ljubljana se je v prvo ligo uvrstila leta 2009, od takrat pa je z Mariborčani odigrala 24 tekem. Štajerci imajo 12 zmag, Ljubljančani pa le dve, devetkrat je bil izid neodločen. 

Deli s prijatelji